Aventurile Bucătăraşilor – ateliere de gătit şi cultură generală
https://www.ziarulmetropolis.ro/aventurile-bucatarasilor-ateliere-de-gatit-si-cultura-generala/

S-au luat un pumn de entuziasm, plus o lingură de râsete şi, peste, un praf de pasiune. Amestecate bine, bine, au fost băgate în cuptorul pe lemne, de cultură generală, şi lăsate la copt 2 ore. Asta este reţeta după care Aventurile Bucătăraşilor urmează să funcţioneze.

Un articol de Petre Ivan|11 Iunie 2015

Chiar dacă sună a turnir cu provocări între polonice sau cu mese pantagruelice, proiectul Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare şi Emancipare Profesională, (IADEP), Aventurile Bucătăraşilor, este, înainte de orice, sau îşi propune să fie, o variantă de învăţare informală, pentru copii şi tineri, în aşa fel încât informaţiile care pe băncile şcolii par aride şi nesărate (ca să fie păstrat tonul gastronomic), să fie mult mai uşor îngurgitate.

De aceea, în fiecare zi de miercuri, pe perioada vacanţei de vară, de la orele 11, până la 13, copiii, la început, au la dispoziţie un Chef Bucătar, pe Daniel Grosu, împreună cu care vor învăţa, crea şi mânca la final, specialităţi care se regăsesc pe toate meridianele lumii. Fiecare întâlnire de miercuri va aduce la pupitrul de gătit o altă ţară sau altă zonă a lumii, iar cu ajutorul bucatelor savuroase, mirodeniilor gustoase şi culturii incitante, copiii vor redescoperi lumea în alte forme.

Deocamdată, doar copiii vor fi beneficiarii lecţiilor atipice de cultură generală, dar, în scurt timp şi pentru părinţi se pregăteşte ceva, fie concursuri alături de juniorii lor, fie zile tematice, cu dedicaţie.

Prima întâlnire, de altfel lansarea proiectului, are loc pe 19 iunie. Este şi prima lecţie de cultură în bucate, unde bucătăraşii vor găti la comanda aprender español ! (să învăţăm limba spaniola!). Iar cuvintele de ordine vor fi tapas, paella, fritata, churros toate pe ritmuri de salsa şi în paşi de dansuri latino, cu instructori de excepţie, maeştri în domeniu.

fluturas 10x21 Bucatarasi v3

Aşa că, nici nu se atârnă bine în cuier uniforma de şcoală, că asociaţia vine cu şorţuleţul şi boneţica, poate, cine ştie, a unor viitori aşi în bucătărie.

Mai multe informaţii, aici şi aici.

18
/04
/19

Cu o istorie de peste 50 de ani, Colecția de Artă Renault vine pentru prima dară în România, din 19 aprilie. Expoziția „RENAULT ȘI ARTA, O ISTORIE VIE, 1967-2019” face parte din noul sezon expozițional de la Muzeul Național de Artă Contemporană.

18
/04
/19

Lungmetraje regizate de cineaşti precum Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar, Ken Loach şi fraţii Dardenne au fost selectate în competiţia oficială a celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. România este reprezentată în cursa pentru Palme d'Or de „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, ]n timp ce Alain Delon va primi un Palme d'Or onorific.

18
/04
/19

Unsprezece orașe din România vor organiza concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an, față de șapte orașe în ediția anterioară. Publicul va avea ocazia să participe, sub egida festivalului, la concerte susținute de artiști internaționali împreună cu ansambluri și orchestre locale la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad, Târgoviște, Satu-Mare și Piatra Neamț, pe lângă evenimentele care se desfășoară timp de 23 de zile la București.

18
/04
/19

„La Gomera / The Whistlers”, cel mai recent lungmetraj semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Filmul a fost inclus în competiția oficială a prestigiosului eveniment care se va desfășura luna viitoare, în perioada 14-25 mai 2019.

18
/04
/19

Plasat în Mexic, la sfârșitul anilor '60, „Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga este un roman pe viață și pe moarte, în care scriitorul își arată din plin măiestria, în 725 de pagini de literatură la cel mai înalt nivel.

18
/04
/19

Într-o zi de 18 aprilie (1506) începea construcția bazilicii Sfântul Petru. Bazilica Sfantul Petru se găsește în monumentala Piață Sfantul Petru, în Vatican, fiind unul dintre locașurile sacre ale creștinismului și în special ale catolicismului

17
/04
/19

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani tocmai a prezentat la Improteca (un spațiu teatral nou în capitală, amplasat pe strada Comănița, la numărul 9), spectacolul „Artă”, o piesă de Yasmina Reza, regizată de Teodora Câmpineanu. 

17
/04
/19

Festivalul Național de Teatru anunță difuzarea publică a documentarului „Atelier Cehov – Silviu Purcărete” – un making-of al Atelierului Cehov – Purcărete (organizat de FNT la Sinaia în iulie 2018). Documentarul va fi difuzat miercuri, 17 aprilie 2019, de la ora 22.00, în premieră online pe site-ul www.fnt.ro, pe pagina de Facebook a FNT și pe contul de Youtube al UNITER.

16
/04
/19

UNATC „I.L. Caragiale” din București și Centrul de studii și experimente teatrale „Crin Teodorescu” organizează, în perioada 16 aprilie - 21 aprilie 2019, masterclass-ul de artă regizorală “FUNDAMENTELE ARTEI REGIZORALE” sustinut de prof.dr. David Esrig, director al Academiei de Artele Spectacolului Athanor din Passau, Germania si Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte.

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

15
/04
/19

Un incendiu a izbucnit în aceasta seară la catedrala Notre-Dame din Paris. "Asistăm la prăbușirea celui mai vizitat monument istoric din lume" a declarat, referitor la acest fapt, un istoric francez. Incendiul a izbucnit în jurul orei 18.50, ora locală, 19.50 ora României.

Page 1 of 79112345...102030...Last »