S-au luat un pumn de entuziasm, plus o lingură de râsete şi, peste, un praf de pasiune. Amestecate bine, bine, au fost băgate în cuptorul pe lemne, de cultură generală, şi lăsate la copt 2 ore. Asta este reţeta după care Aventurile Bucătăraşilor urmează să funcţioneze.
Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2015
Chiar dacă sună a turnir cu provocări între polonice sau cu mese pantagruelice, proiectul Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare şi Emancipare Profesională, (IADEP), Aventurile Bucătăraşilor, este, înainte de orice, sau îşi propune să fie, o variantă de învăţare informală, pentru copii şi tineri, în aşa fel încât informaţiile care pe băncile şcolii par aride şi nesărate (ca să fie păstrat tonul gastronomic), să fie mult mai uşor îngurgitate.
De aceea, în fiecare zi de miercuri, pe perioada vacanţei de vară, de la orele 11, până la 13, copiii, la început, au la dispoziţie un Chef Bucătar, pe Daniel Grosu, împreună cu care vor învăţa, crea şi mânca la final, specialităţi care se regăsesc pe toate meridianele lumii. Fiecare întâlnire de miercuri va aduce la pupitrul de gătit o altă ţară sau altă zonă a lumii, iar cu ajutorul bucatelor savuroase, mirodeniilor gustoase şi culturii incitante, copiii vor redescoperi lumea în alte forme.
Deocamdată, doar copiii vor fi beneficiarii lecţiilor atipice de cultură generală, dar, în scurt timp şi pentru părinţi se pregăteşte ceva, fie concursuri alături de juniorii lor, fie zile tematice, cu dedicaţie.
Prima întâlnire, de altfel lansarea proiectului, are loc pe 19 iunie. Este şi prima lecţie de cultură în bucate, unde bucătăraşii vor găti la comanda aprender español ! (să învăţăm limba spaniola!). Iar cuvintele de ordine vor fi tapas, paella, fritata, churros toate pe ritmuri de salsa şi în paşi de dansuri latino, cu instructori de excepţie, maeştri în domeniu.
Aşa că, nici nu se atârnă bine în cuier uniforma de şcoală, că asociaţia vine cu şorţuleţul şi boneţica, poate, cine ştie, a unor viitori aşi în bucătărie.