Aventurile Bucătăraşilor – ateliere de gătit şi cultură generală
https://www.ziarulmetropolis.ro/aventurile-bucatarasilor-ateliere-de-gatit-si-cultura-generala/

S-au luat un pumn de entuziasm, plus o lingură de râsete şi, peste, un praf de pasiune. Amestecate bine, bine, au fost băgate în cuptorul pe lemne, de cultură generală, şi lăsate la copt 2 ore. Asta este reţeta după care Aventurile Bucătăraşilor urmează să funcţioneze.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2015

Chiar dacă sună a turnir cu provocări între polonice sau cu mese pantagruelice, proiectul Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare şi Emancipare Profesională, (IADEP), Aventurile Bucătăraşilor, este, înainte de orice, sau îşi propune să fie, o variantă de învăţare informală, pentru copii şi tineri, în aşa fel încât informaţiile care pe băncile şcolii par aride şi nesărate (ca să fie păstrat tonul gastronomic), să fie mult mai uşor îngurgitate.

De aceea, în fiecare zi de miercuri, pe perioada vacanţei de vară, de la orele 11, până la 13, copiii, la început, au la dispoziţie un Chef Bucătar, pe Daniel Grosu, împreună cu care vor învăţa, crea şi mânca la final, specialităţi care se regăsesc pe toate meridianele lumii. Fiecare întâlnire de miercuri va aduce la pupitrul de gătit o altă ţară sau altă zonă a lumii, iar cu ajutorul bucatelor savuroase, mirodeniilor gustoase şi culturii incitante, copiii vor redescoperi lumea în alte forme.

Deocamdată, doar copiii vor fi beneficiarii lecţiilor atipice de cultură generală, dar, în scurt timp şi pentru părinţi se pregăteşte ceva, fie concursuri alături de juniorii lor, fie zile tematice, cu dedicaţie.

Prima întâlnire, de altfel lansarea proiectului, are loc pe 19 iunie. Este şi prima lecţie de cultură în bucate, unde bucătăraşii vor găti la comanda aprender español ! (să învăţăm limba spaniola!). Iar cuvintele de ordine vor fi tapas, paella, fritata, churros toate pe ritmuri de salsa şi în paşi de dansuri latino, cu instructori de excepţie, maeştri în domeniu.

fluturas 10x21 Bucatarasi v3

Aşa că, nici nu se atârnă bine în cuier uniforma de şcoală, că asociaţia vine cu şorţuleţul şi boneţica, poate, cine ştie, a unor viitori aşi în bucătărie.

Mai multe informaţii, aici şi aici.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.