Azi începe cea de a doua ediție a Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE
https://www.ziarulmetropolis.ro/azi-incepe-cea-de-a-doua-editie-a-festivalului-international-de-film-buzz-cee/

Azi, la ora 19:30, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzău, are loc festivitatea de deschidere a Festivalului Internaţional de Film de la Buzău BUZZ CEE.

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2017

A doua ediție a evenimentului va începe cu avanpremiera filmului Imaginea de apoi (Polonia, 2016), în regia lui Andrzej Wajda. În cadrul BUZZ CEE, spectatorii vor putea urmări proiecții speciale, în prezența actorilor și regizorilor, filme în competiție, integrala Nae Caranfil și multe altele.

Imaginea de apoi / Afterimage (Polonia, 2016) reprezintă ultima capodoperă a unuia dintre cei mai mari maeștri din istoria cinematografiei, Andrzej Wajda. Subiectul ales pentru acest ultim film, înainte de trecerea autorului în neființă, completează opera marelui regizor european. Povestea lui Władysław Strzemiński, cel mai important artist plastic polonez al secolului XX, oferă o paralelă cu propriul său destin. Filmul are multe ecouri și trimiteri către spiritul contemporan al societății poloneze și al lumii postcomuniste în general. Proiecția va putea fi urmărită în cadrul festivității de deschidere a BUZZ CEE, de la ora 19:30, la Sala Teatrului George Ciprian Buzău.

În cadrul competiției Festivalului Internațional de Film Buzău – BUZZ CEE, publicul va putea urmări filmele finaliste, 30 de proiecții din 17 țări din Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv Grecia, Turcia și Israel. Festivalul își propune să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central și sud-est europeană.

Juriul este format din personalități ale industriei cinematografice din România și din Europa și este împărțit în trei secțiuni: lungmetraj, scurtmetraj & film studențesc și film documentar. Secțiunea de lungmetraj este jurizată de Maria Obretin, protagonista celei mai recente producții a marelui regizor Nae Caranfil, 9.6 pe scara Richter (Ro, Bg, Hu, 2016), care va fi proiectată în cadrul festivalului, Irina Margareta Nistor, vocea casetelor video, care va participa și la proiecția specială a documentarului Chuck Norris vs. Communism (Ro, UK, Ger., 2015) și Maria Hengge (Germania), câștigătoare a premiului Long BUZZ, în cadrul primei ediții a BUZZ CEE, cu producția SIN & ILLY STILL ALIVE.

Secțiunea Documentar este jurizată de George Kalomenopoulos, Laura Carmen Baron şi Hans-Stefan Heyne (Germania). În 2012, Hans-Stefan Heyne a pus bazele propriei companii, „International Media Consult & Business Services”, care se concentrează pe finanţarea şi co-finanţarea filmelor documentare, contracte de achiziţii şi vânzări, aspecte legale şi management al drepturilor şi licenţelor. Laura Carmen Baron este  unul dintre cei mai apreciați profesori ai secției Multimedia și Film din cadrul la UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, iar George Kalomenopoulos este fondator al 2K Films, regizor, producător și consultant pentru numeroase filme de lungmetraj, documentare și emisiuni TV și co-producător pentru multe proiecte internaționale premiate.

Pentru secțiunile Scurtmetraj și Film Studențesc, BUZZ CEE a ales un juriu comun, format din Mihai Bauman, George Mihalcea și Andreea Vasile. Mihai Bauman este regizor cu experienţă în filme documentare şi televiziune. Scurtmetrajele lui au fost selectate în festivaluri din România, Germania, Elveţia, Argentina, Grecia etc. A regizat emisiuni şi seriale de ficţiune pentru posturile de televiziune Antena 1 şi HBO. Andreea Vasile are unul din rolurile principale din serialul de succes produs de HBO România, Umbre. De asemenea are roluri principale in lungmetrajul lui Tudor Giurgiu, De ce eu? (film care a avut premiera mondiala în cadrul festivalului de film de la Berlin). George Mihalcea, al treilea membru al juriului secțiunilor de Scurtmetraj și Film Studențesc este o voce cunoscută românilor, care au ocazia să îl audă la Radio Guerilla. El este, de asemenea și autorul unui volum de proză scurtă, În mijlocul lucrurilor (2014), publicat la editura Trei.

Din programul Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE fac parte proiecții speciale, care îi vor aduce în fața spectatorilor pe Ana Ularu sau Manuela Hărăbor, Nae Caranfil sau Ismail Demirci (cunoscut publicului din serialul Kosem). Integrala filmelor marelui regizor Nae Caranfil va fi prezentată în cadrul BUZZ CEE în ordine cronologică, de la E pericoloso spongersi (Ro, 1993), până la cea mai recentă producție, 9.6 pe scara Richter (RO, B, HU, 2016), care se va desfășura în prezența regizorului și a protagonistei, Maria Obretin.

În cadrul fiecărei ediții, organizatorii își propun să atragă atenţia asupra unor producţii realizate de regizori femei din Europa Centrală şi de Sud-Est, în secţiunea necompetiţională BUZZ Women. Spectatorii vor putea urmări lungmetrajul Dublu, regizat de Catrinel Dănăiaţă (România, 2016), documentarul Blocul (România – Marea Britanie, 2016), în regia Mariei Salaru şi câteva scurtmetraje din regiune. Proiecţiile vor avea loc sâmbătă, 8 iulie şi duminică, 9 iulie, la Sala Amfiteatru (Muzeul Judeţean) şi Sala Teatrului George Ciprian.

Lista completă a filmelor participante în competiția BUZZ CEE 2017 o găsiți pe website-ul evenimentului, http://www.buzzcee.ro/

La fel ca la prima ediţie, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi liberă.

BUZZ CEE este un festival internațional de film dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv Grecia și Turcia. Festivalul își propune să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central și sud-est europeană.

Foto: Imaginea de apoi / Afterimage (Polonia, 2016)

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.