Azi începe cea de-a zecea ediție a Festivalului de Muzică Veche București
https://www.ziarulmetropolis.ro/azi-incepe-cea-de-a-zecea-editie-a-festivalului-de-muzica-veche-bucuresti/

Sala Radio va fi gazda deschiderii celei de-a zecea ediţii a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti, pe 20 octombrie, de la ora 19.00, cu „Inspired by Italy”, concert susţinut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen.

Un articol de Liliana Matei|20 octombrie 2015

În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.

Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO) este un ansamblul format din cei mai talentați tineri muzicieni din Europa specializați în interpretarea muzicii vechi, exigent selecționați an de an încă de la înființarea din 1985. EUBO are în palmares un număr impresionant de albume audio, ultimele patru fiind înregistrate sub conducerea muzicală a dirijorului Lars Ulrik Mortensen. Ansamblul a primit distincția de Ambasador Cultural al Uniunii Europene sub președintia lui José Manuel Barosso.

Ediția prezentă, una jubiliară, este cea mai amplă și mai complexă ediție de până acum a Festivalului și se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

“Publicul festivalului a crescut odata cu noi, iar noi devenim mai buni, mai atenti, mai pregatiti, datorita lui si impreuna cu el. Vorbim despre un public devotat genurilor muzicii vechi dar vorbim in mare masură despre oameni care iubesc muzica pur si simplu, fara a avea doctorate in perioada Barocului muzical, oameni care pot experimenta fara ruperi interioare atat o seara de jazz sau de rock, ori pot aplauda un DJ inspirat in clubul preferat, dar pot savura pe deplin si sonoritatile muzicii vechi. Si asta tocmai pentru ca sunetul muzicii vechi este extrem de proaspat, de „nou” pentru multi dintre ei. Uneori ma gandesc ca muzica clasica, de dupa secolul 18, nu doar ca nu a impins in uitare sau in abandon muzica veche, cat a protejat-o, in felul in care zapada protejeaza rasadurile. Si as spune ca, desi muzica clasica se bucura de vizibilitatea cuvenita, asistam la o binemeritata revenire in atentie a muzicii vechi. Muzici scrise acum 300 de ani sunt ascultate azi cu bucurie si cred ca vor ascultate la fel si peste alti 300 de ani. In fapt, noi nu ne ocupam de muzica veche cat ne ocupam de noutatea muzicii vechi. Este o primavara a muzicii vechi, zapada incepe sa se topeasca,” explică Laurentiu Constantin, directorul Festivalului de Muzica Veche Bucuresti.

Festivalul de Muzica Veche Bucuresti va avea loc in perioada 20 octombrie – 28 noiembrie si va cuprinde un numar de 14 evenimente. Acestea se vor desfasura la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul National Cotroceni, Muzeul Taranului Roman, Biserica Anglicana si Foisorul de Foc, cu participarea artistilor si formatiilor din peste zece tari.

Pe scenele Festivalului vor fi auzite instrumente precum harpa tripla si harpa gotica, lauta, teorba, arhilauta, chitara renascentista, clavecinul, clavicordul, spineta si virginalul, viola de gamba, sopran, tenor, bas, vioara baroca, fidelul sau viola d’amore. In premiera absoluta pentru România, Festivalul va gazdui un concert de viola organista, un instrument proiectat acum aproape 500 de ani de Leonardo da Vinci si adus la viata de pianistul polonez Sławomir Zubrzycki.

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas si benzinariile OMV.

24
/09
/15

Premiera performance-ului 0003_ AFTERTASTE, în coregrafia Simonei Deaconescu, din cadrul Bucharest International Contemporary Performance Festival, va avea loc pe 27 septembrie, de la ora 19.30. Spectacolul va avea două reprezentaţii în avanpremiera astăzi şi mâine (24, 25 septembrie), de la aceeaşi oră.

23
/09
/15

Oamenii au nevoie de speranță. Să poată spune:„ uite că se poate” și viața ne arată de foarte multe ori că se poate să crezi că totul s-a sfârșit pentru tine și să constați că viața abia începe. Se poate să nu ai cele mai bune dotări posibile, dar să te trezești că excelezi în mai multe planuri. Ne plac exemplele, iar Julio Iglesias este un exemplu.

23
/09
/15

Scurt exerciţiu de imaginaţie: alegeţi una dintre melodiile preferate. Scoateţi apoi, unul câte unul, instrumentele muzicale sau orice efect special şi păstraţi doar vocea umană. La o astfel de experienţă sonoră inedită vă invită vineri, 2 octombrie (19.00), la Sala Radio, BLUE NOISE, formaţie ai cărei membri însumează cea mai relevantă experienţă în muzica a capella din România.

23
/09
/15

Julio Iglesias a fost portar la Real Madrid, Julio Iglesias este artistul latin cu cele mai multe albume vândute, Julio Iglesias este singurul cântăreţ din lume care a primit primul Discul de Diamant, Julio Iglesias a participat în 1969 la "Cerbul de Aur", unde, evident, nu a câştigat niciun premiu.

22
/09
/15

În 2012, nu știam absolut nimic despre violonistul Răzvan Stoica. Mi-a trimis un CD să-l ascult și mi-a plăcut bravura lui, sunetul frumos și bineînțeles, faptul că el cânta pe o vioară Stradivarius, obținută în urma concurs la care a avut 180 de contracandidați. Spre finalul anului 2012, mi-am adus aminte de el când noi, cei de la Radio România Muzical, ne gândeam pe ce tânăr interpret să propunem pentru concursul New Talent de Bratislava derulat sub semnul Uniunii Europene de Radio.

22
/09
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz se întâmplă în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor. Dacă vineri şi sâmbătă ne vom întâlni cu Ambrose Akinmusire Quartet, Miroslav Vitouš &Emil Viklicky, Tigran Hamasyan Trio şi Jaga Jazzist, astăzi este momentul să aflăm ce trupe ne vor face fericiți duminică.

21
/09
/15

Festivalul Enescu s-a încheiat, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti, prin reprezentaţia uneia dintre orchestrele aflate în top 3 mondial, Royal Concertgebouw, care, sub bagheta dirijorului Andris Nelsons, a interpretat "Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73", de Johannes Brahms, "Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11 nr. 2", de George Enescu, şi "Daphnis şi Chloé" Suita nr. 2, de Maurice Ravel.

21
/09
/15

Astăzi, Leonard Cohen împlinește optzeci și unu de ani, și asta ar trebui să fie de-ajuns pentru a ne tulbura, dar bineînțeles că nu se va întâmpla întocmai așa, ba chiar dimpotrivă, fiindcă nu e tocmai secolul poeziei, fie ea și cântată lin, cu o voce gravă, cumplită, lin, pe înțelesul tuturor celor care pot, totuși, să înțeleagă ceva din iubire, deci din viață.

19
/09
/15

Inaugurată cu ocazia Zilelor Bucureștului, aplicația mobilă ARCUB îi va ţine pe bucureșteni la curent cu ultimele noutăți din film, muzică, teatru, dans, fotografie, carte, workshop-uri tematice sau alte evenimente culturale din stradă. Disponibilă gratuit pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS sau Android, aplicația oferă posibilitatea de a obține toate informațiile necesare despre evenimentele din Capitală.

17
/09
/15

Ediţia #10 a eXplore festival - Bucharest International Contemporary Performance Festival se va desfăşura la WASP – Working Art Space and Production în perioada 18 septembrie – 15 noiembrie. Festivalul încurajează schimbul de experienţă şi promovarea tinerilor artişti prin spectacole, performance-uri, prezentări work-in-progress, workshop-uri, lecture-uri şi proiecţii de filme de artă.

15
/09
/15

"Când am primit această vioară, mi-am propus să o duc în faţa fiecărui român, să o port prin toată ţara, pentru că este un Stradivarius al nostru, al tuturor.” - Alexandru Tomescu. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti români împlineşte, astăzi, 39 de ani.