Azi începe UrbanEye Film Festival 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/azi-incepe-urbaneye-film-festival-2020/

UrbanEye Film Festival 2020 începe astăzi şi propune cinci zile de filme documentare, discuţii şi dezbateri despre oraşe, comunităţi şi locuitorii acestora.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2020

Festivalul are loc online, dar și în birouri de arhitectură și ateliere din București, Timișoara și Cluj. Prima zi aduce pe ecranele digitale filmul „PUSH” (2019, Fredrik Gertten), care investighează problema creșterii prețurilor locuințelor la nivel mondial, dar și două scurtmetraje și o discuție cu arhitecți și antropologi despre balcoane. Programul complet al filmelor și evenimentelor UrbanEye 2020 se găsește pe www.UrbanEye.ro.

Proiecția filmelor „Balcony Tales /Povestiri din balcon” (2013, Cuba) și „Enter Through The Balcony / Prin Balcon” (Ucraina, 2020), care vor fi disponibile online începând cu ora 19:00, va fi urmată de o dezbatere LIVE pe pagina de Facebook UrbanEye, de la ora 20:30, moderată de Tudor Elian. Spațiu interior și exterior în același timp, balcoanele apartamentelor au fost, de-a lungul timpului, subiectul unui întreg șir de modificări sau renovări: au fost folosite ca spații de relaxare, dar și de depozitare, au fost închise cu geamuri și pereți sau lăsate deschise, au fost vopsite, prelungite sau transformate în mini-păduri urbane și locuri de observație sau întâlnire cu vecinii. În câte feluri poate fi folosit un balcon? Vor găsi posibile răspunsuri Alex Axinte, Bogdan Iancu și Ruxandra Păduraru.

O altă discuție, de data aceasta despre locuirea colectivă, va avea loc sâmbătă, pe 7 noiembrie live pe pagina de Facebook UrbanEye, de la ora 17:00, și va fi moderată de arhitectul Radu Ponta. Dezbaterea pleacă de la întrebarea ce și cum suntem dispuși să împărțim când locuim într-un anume oraș, cartier sau bloc. Desprinsă din tema mai concentrată despre co-housing, prezentată în filmul „The Stuff Dreams are Made Off / Din ce sunt făcute visele” (Austria, 2019 – disponibil online de vineri, ora 19:00) și observând raritatea (dacă nu chiar absența) proiectelor și dezbaterilor despre co-housing în România, discuția își propune să afle în ce alte feluri folosim în comun spații ale orașului contemporan românesc. Participă arhitectul Cristi Borcan, antropologul Maria Șalaru și geograful Bogdan Suditu.

Având ca temă „Împreună în izolare”, UrbanEye 2020 va organiza proiecții-capsulă în mai multe birouri de arhitectură din țară la care vor participa grupuri mici de spectatori, care lucrează împreună. Festivalului s-au alăturat Dizainăr, dubluVstudio FUNDAȚIA ARCHAEUS, IDEILAGRAM, IDZ arhitectura, MLVN Arhitectura, Republic of Architects, RIZI, Stardust Architects, Prototip Studio, TAG Architecture și ZEST Collective – Arhitectură și Design.

Întreaga selecție de filme se găsește pe www.UrbanEye.ro . Filmele vor fi disponibile pentru vizionare timp de 24 de ore, conform programului de pe site, și vor putea fi accesate din toată țara. Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de pe www.Eventbook.ro , iar vizionarea filmelor va avea loc pe aceeași platformă.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.