Baletul „Roșu și Negru”, transmis online de Opera Națională București
https://www.ziarulmetropolis.ro/baletul-rosu-si-negru-transmis-online-de-opera-nationala-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti transmite online marţi, 23 martie, începând cu ora 19:00, înregistrarea spectacolului de balet „Roşu şi Negru” de Livia Teodorescu Ciocănea, în regia şi coregrafia Alexei Mezincescu, pentru a omagia 179 de ani de la dispariţia celebrului scriitor francez Stendhal.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2021

Înregistrarea va fi oferită în regim gratuit pe canalul de YouTube al Operei Naționale București, în link-ul shorturl.at/axCD4

Vă invităm să vizionăm împreună o lucrare românească originală de balet pe un libret inspirat de unul dintre cele mai mari romane ale literaturii universale. Titlul trimite la o simbolistică bipolară, pe care se construiește întreaga acțiune și care se traduce prin opoziția fundamentală dintre viață și moarte, dragoste și ură, sau mai direct, dintre cariera militară (culoarea roșie a uniformei militare napoleoniene) și cea ecleziastică (culoarea neagră a hainei monahale). Spectacolul, ca și romanul „Roșu și negru” de Stendhal, este o meditație asupra condiției umane în perioada apariției ideii de emancipare socială prin calități excepționale individuale și nu numai prin avere și titluri nobiliare. În epoca în care a fost scris, exemplul cel mai reprezentativ era însuși Napoleon, model pentru tinerii vremii respective. Destinul personajului central, Julien Sorel, ilustrează o tulburătoare și dramatică ascensiune socială încheiată prin recunoașterea, înaintea morții, a valorilor fundamentale ale vieții: iubirea și sacrificiul.

„Spectacolul încearcă o reconciliere între modern și clasic, în vederea restabilirii comunicării între arta contemporană și public. Mesajul lucrării este dincolo de momentul istoric invocat și face parte din marile teme de meditație asupra condiției umane: credință, dragoste, datorie.” – Livia Teodorescu – Ciocănea

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.