Balkanik Festival invadează Gara Regală Băneasa
https://www.ziarulmetropolis.ro/balkanik-festival-invadeaza-gara-regala-baneasa/

Cea de-a 7-a ediţie a evenimentului de world music Balkanik Festival va avea loc între 8 şi 10 septembrie la Gara Regală Băneasa din Bucureşti, cu intrare liberă!

Un articol de Liliana Matei|7 septembrie 2017

După ce a primit recunoaștere internațională ca fiind unul dintre cele mai energice și autentice festivaluri de gen din Europa, Balkanik Festival își continuă misiunea de a reuni la București Occidentul și Orientul, invitând o selecție rară de artiști.

Scena din luminișul verde s-a mutat anul acesta din Grădina Uranus în parcul din fața Gării Regale Băneasa și este dominată de voci feminine extraordinare, printre care: Yasmine Hamdan, Mitzura, Dikanda, Surorile Osoianu, Barcelona Gypsy BalKan Orchestra sau Kolektif Istanbul.

Pentru prima dată în România, Fanfara Ciocârlia își unește forțele cu Adrian Raso într-un spectacol de jazz manouche.

Iar pe lângă concerte, BalKaniK! Festival a pregătit activități conexe. Printre ele, un târg meșteșugăresc unde sunt invitați meșteri din toată România care vor susține și demonstrații și ateliere la care cei prezenți se pot iniția în meserii rare. De văzut: Satul Meșteșugurilor de la Comana, Baro Drom, Mircea Crăciun. De făcut: coronițe cu flori, tatuaje cu henna, cioplit în lemn și modelat în lut, hârtie manuală, fotografii antice sau la minut cu decoruri balkanice. Tot aici cei prezenți pot avea șansa să ți se dea în tarot…

De asemenea, va avea loc un târg al tinerilor artizani, care aduc tradițiile în contemporan, asigurând astfel continuitatea și fuziunea lor cu noile tehnologii. Printre ele: haine și accesorii cu motive tradiționale, șalvari, bijuterii de designer, genți și borsete cum nu găsești pe nicăieri, mobilier și decorațiuni realizate manual de Wood Be Nice. Vor avea loc proiecții de filme-cult, rare, care vor putea fi urmărite în zona lounge cu căști de silent cinema: Rembetiko (1983, r. Costas Ferris), Zorba Grecul (1964, r. Mihalis Kakogiannis), Arizona Dream (1993, r. Emir Kusturica), Soul Kitchen (2009, r. Fatih Akin).

Tot la Balkanik festival sunt pregătite expoziții de fotografie, instalații, performance-uri. „Polaroid Project” este una dintre ele. „Portrete alb-negru, grunge, ale unor oameni ca mine și ca tine care au acceptat să fie fotografiați așa cum și-au dorit dintotdeauna, în locurile lor preferate, prin obiectivul pe film auto-developant al Mihaelei Andreea Andrei”, așa o descriu organizatorii. De asemenea, „End of a world as we know it” un proiect Imagist, realizat de Cătălin Alexa, dedicat meseriilor și ocupațiilor care au suferit schimbări majore în ultimii ani, au dispărut sau sunt pe cale să dispară, poate fi dewscoperit tot la fața locului și, nu în ultimul rând, „Ada Kaleh — fotografii din insula dispărută de pe Dunăre” adunate de clujeanul Ucu Bodiceanu de la familia Bela Bicserdy, printr-un prieten de familie, care capturează frumusețea insulei înghițite de apele Dunării, locuitorii și viața cotidiană pe Ada Kaleh.

Nu vor lipsi bucate delicioase și băuturi de sezon, scofeturi dulci și o atmosferă cum numai la Balkanik găsești.

Gara Regală Băneasa se află chiar lângă Fântâna Miorița, peste drum de Parcul Herăstrău, în spatele Vilei Minovici, la o aruncătură de băț de Piața Presei Libere.

29
/06
/14

CRONICĂ DE FILM Realizat de Guillaume Canet, actor francez tentat ocazional de regie, „Blood Ties” („Legături de sânge”) se înscrie în categoria unei posibile nișe de retro-cinema, tot mai frecventată în ultimii ani. Nu este o plecăciune în fața unui anumit regizor, cât a unui gen și stil clar asumate, la modă odată.

27
/06
/14

Lungmetrajul "Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, a fost selectat în secţiunea Variety Critics' Choice: Europe Now! a celei de-a 49-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, din Cehia, informează site-ul oficial al evenimentului.

27
/06
/14

Sibiul, cea mai aclamată destinație turistică românească în presa internațională din ultimii ani, menționat în prestigioasa publicație Huffington Post, este subiectul celui mai nou film și al unei inedite colecții de fotografii realizate de Dumitru Budrala, unul dintre antropologii de marcă din România și din Europa.

25
/06
/14

Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui licean. Pe parcursul a șase luni de proiecții, elevii învață să aprecieze filmele de artă și, mai ales, să înțeleagă formele sale de vizionare.

25
/06
/14

Lungmetrajul "Kira Kiralina", regizat de Dan Piţa, o adaptare după romanul omonim scris de Panait Istrati, va intra în cinematografele din România pe 5 septembrie. Pelicula îi are în distribuţie pe Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ștefan Iancu, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu şi Ovidiu Niculescu.

24
/06
/14

Sâmbătă aceasta, pe 28 iunie, Grădina Botanică din Bucureşti se transformă în cinema outdoor şi se pregăteşte pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, poveşti cinematografice care vor pune la încercare imaginaţia cinefililor bucureșteni între 21:00 și 5 dimineaţa.

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.

21
/06
/14

Cea de-a XI–a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se desfăşoară în acest an, în mod excepţional, în Bucureşti, în perioada 12-17 august, păstrând atmosfera din Deltă şi ideea de a te îndepărta de “betoanele urbane” ca să vezi filme bune într-o atmosferă specială.

20
/06
/14

CRONICĂ DE FILM. Cel mai recent lungmetraj de ficțiune al surprinzător de prolificului regizor Radu Gabrea, „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, este ca o creatură împăiată: de la distanță pare un film promițător, dar, privit de aproape, lipsa naturaleții și a ritmului lasă o impresie pregnantă de dezamăgire.