Balkanik Festival invadează Gara Regală Băneasa
https://www.ziarulmetropolis.ro/balkanik-festival-invadeaza-gara-regala-baneasa/

Cea de-a 7-a ediţie a evenimentului de world music Balkanik Festival va avea loc între 8 şi 10 septembrie la Gara Regală Băneasa din Bucureşti, cu intrare liberă!

Un articol de Liliana Matei|7 septembrie 2017

După ce a primit recunoaștere internațională ca fiind unul dintre cele mai energice și autentice festivaluri de gen din Europa, Balkanik Festival își continuă misiunea de a reuni la București Occidentul și Orientul, invitând o selecție rară de artiști.

Scena din luminișul verde s-a mutat anul acesta din Grădina Uranus în parcul din fața Gării Regale Băneasa și este dominată de voci feminine extraordinare, printre care: Yasmine Hamdan, Mitzura, Dikanda, Surorile Osoianu, Barcelona Gypsy BalKan Orchestra sau Kolektif Istanbul.

Pentru prima dată în România, Fanfara Ciocârlia își unește forțele cu Adrian Raso într-un spectacol de jazz manouche.

Iar pe lângă concerte, BalKaniK! Festival a pregătit activități conexe. Printre ele, un târg meșteșugăresc unde sunt invitați meșteri din toată România care vor susține și demonstrații și ateliere la care cei prezenți se pot iniția în meserii rare. De văzut: Satul Meșteșugurilor de la Comana, Baro Drom, Mircea Crăciun. De făcut: coronițe cu flori, tatuaje cu henna, cioplit în lemn și modelat în lut, hârtie manuală, fotografii antice sau la minut cu decoruri balkanice. Tot aici cei prezenți pot avea șansa să ți se dea în tarot…

De asemenea, va avea loc un târg al tinerilor artizani, care aduc tradițiile în contemporan, asigurând astfel continuitatea și fuziunea lor cu noile tehnologii. Printre ele: haine și accesorii cu motive tradiționale, șalvari, bijuterii de designer, genți și borsete cum nu găsești pe nicăieri, mobilier și decorațiuni realizate manual de Wood Be Nice. Vor avea loc proiecții de filme-cult, rare, care vor putea fi urmărite în zona lounge cu căști de silent cinema: Rembetiko (1983, r. Costas Ferris), Zorba Grecul (1964, r. Mihalis Kakogiannis), Arizona Dream (1993, r. Emir Kusturica), Soul Kitchen (2009, r. Fatih Akin).

Tot la Balkanik festival sunt pregătite expoziții de fotografie, instalații, performance-uri. „Polaroid Project” este una dintre ele. „Portrete alb-negru, grunge, ale unor oameni ca mine și ca tine care au acceptat să fie fotografiați așa cum și-au dorit dintotdeauna, în locurile lor preferate, prin obiectivul pe film auto-developant al Mihaelei Andreea Andrei”, așa o descriu organizatorii. De asemenea, „End of a world as we know it” un proiect Imagist, realizat de Cătălin Alexa, dedicat meseriilor și ocupațiilor care au suferit schimbări majore în ultimii ani, au dispărut sau sunt pe cale să dispară, poate fi dewscoperit tot la fața locului și, nu în ultimul rând, „Ada Kaleh — fotografii din insula dispărută de pe Dunăre” adunate de clujeanul Ucu Bodiceanu de la familia Bela Bicserdy, printr-un prieten de familie, care capturează frumusețea insulei înghițite de apele Dunării, locuitorii și viața cotidiană pe Ada Kaleh.

Nu vor lipsi bucate delicioase și băuturi de sezon, scofeturi dulci și o atmosferă cum numai la Balkanik găsești.

Gara Regală Băneasa se află chiar lângă Fântâna Miorița, peste drum de Parcul Herăstrău, în spatele Vilei Minovici, la o aruncătură de băț de Piața Presei Libere.

31
/07
/20

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va avea avanpremiera națională în cadrul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF.

30
/07
/20

Caro Cultura este un proiect independent, pornit din dragoste pentru artă, care își propune să contribuie activ la reconstrucția culturală a Bucureștiului. Cu o istorie de 25 de ani în peisajul bucureștean, Hotelul Caro s-a implicat activ atât în proiecte culturale, cât și în proiecte educaționale.

29
/07
/20

Într-o perioadă în care pandemia de coronavirus închide tot mai multe granițe, Itinerama își duce publicul în vacanță. Cu un nou nume care îi definește procesul de maturizare și forțe proaspete, echipa festivalului a pregătit filme de călătorie cu dublu rol: cel de a alina dorul de ducă și de a îmbogăți lista de destinații a pasionaților de aventuri.

27
/07
/20

Realizat la secția germană a Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu şi transmis pe platforma TNRS – Scena Digitală, „LIVE”, de Bobi Pricop, este un spectacol hibrid conceput special pentru online, iar adaptarea la mediul virtual este una firească şi inspirată.

27
/07
/20

Cineastul Cristi Puiu face parte din juriul internațional al ediției cu numărul 77 a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Veneția, care se va desfășura între 2 și12 septembrie 2020, potrivit organizatorilor evenimentului. Președinta juriului este în acest an celebra actriță Cate Blanchett.

24
/07
/20

Debutul în regie al directorului de imagine Tudor Platon, documentarul „Casa cu păpuși”/ „House of Dolls”, va avea premiera internațională, luna viitoare, la Sarajevo International Film Festival (14-21 august 2020).

23
/07
/20

INEDIT Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” lansează proiectul „Arhiva Activă”, un amplu proces de digitalizare și de restaurare a întregii arhive de filme studențești pe suport de 16 și 35mm, care cuprinde aproximativ 2.000 de titluri.

23
/07
/20

Cea mai ambițioasă producție a regizorului român Cristi Puiu, o ecranizare de epocă filmată în întregime la Conacul Apafi cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmul Malmkrog va fi prezentat în avanpremieră românească la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) cu o proiecție specială programată pe 7 august.

22
/07
/20

PREVIEW Mutată din mai-iunie la început de august și cu un program adaptat la noile condiții, adică proiecții exclusiv în aer liber, cu locuri limitate, ediția din acest an a TIFF oferă, inevitabil, mai puține filme decât de obicei. Chiar și așa, vă propunem un ghid de orientare, cu câteva recomandări.

22
/07
/20

La ediția cu numărul 19 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august), filme noi vin în premieră în România, în câteva dintre secțiunile tradiționale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, iar altele vechi, restaurate, vor fi readuse pe marele ecran în proiecții speciale.