Balkanik Festival, la Grădina Uranus și The Ark
https://www.ziarulmetropolis.ro/balkanik-festival-la-gradina-uranus-si-the-ark/

3 zile şi 3 nopţi de muzică – Balkanik Festival, la Grădina Uranus şi The Ark / Cea de-a cincea ediţie Balkanik Festival îşi deschide porţile în acest weekend, 11 – 13 septembrie, la Grădina Uranus şi The Ark, din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|10 septembrie 2015

Începând de vineri, festivalul a pregătit 3 zile și 3 nopți de muzică, avându-i drept headlineri pe clarinetistul Ivo Papasov & His Wedding Band, Kocani Orkestra, Roots Revival Romania, Fanfare Ciocărlia și Shantel.

Festivalul se deschide cu DOINA REVIVAL, un spectacol în premieră, cu o singură reprezentație, semnat de Roots Revival Romania, proiectul muzical inițiat de tânărul artist iranian Mehdi Aminian, alături de Maria Casandra Hauși – voce (România) și invitați din Spania, Iran și Franța.

Pentru prima dată în România, vine legendarul IVO PAPASOV & HIS WEDDING BAND (Bulgaria), supranumit Miles

Ivo Papasov

Ivo Papasov

Davis al clarinetului balcanic, încoronat regele muzicii de nuntă (Stambolovo).

KALYI JAG (“foc negru” în limba Romani), un grup fondat în Ungaria de către

romi vlahi originari din Satu Mare, continuă seria premierelor.

Balkanik5 îi prezintă, pentru prima dată în România, pe KOCANI ORKESTAR (Macedonia), unii dintre exponenții cu tradiție ai stilului Balkan brass band, răspândit în țările din fosta Iugoslavie și descendenți direcți ai muzicii cândva interpretate de către fanfarele militare turcești.

FANFARE CIOCĂRLIA, „bestia cu 24 de picioare”, „trupa de funk balcanic care a ridicat în picioare o întreagă planetă”, va veni la București pentru unul dintre foarte puținele concerte pe care le susține în România.

Fiecare concert este o provocare de a euforiza publicul și, în același timp, de a păstra viu spiritul muzicii de la Zece Prăjini.

SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR înseamnă reîntâlnirea publicului cu energia lui Shantel și a celor 8 membri de naționalități diferite ai Bucovina Club Orkestar.

Vor mai concerta Kottarashky & The Rain Dogs, Ion din Dorobanți (Steaua de Mare, Raze de Soare), Amsterdam Klezmer Band, Lemon Bucket Orkestra.

Pe lângă concerte, o atmosferă de carnaval, dansuri vulcanice și petrecerile până în zori, se pregătesc numeroase expoziții permanente de pictură, fotografie și sculptură inspirate din folclorul și realitățile balcanice. Lucrările sunt realizate de artiști români renumiți precum Paul Hitter, Eugen Raportoru, Daniel Brici, Cristian Munteanu, Silviu Gheție.

La Balkanik Festival 2015 nu poate lipsi târgul meșteșugăresc ce reunește meșteri din toate colțurile țării. Mesteshukar Butiq, o întreprindere socială ce revalorizează obiectele făcute de meșteșugarii romi, va aduce ibrice din cupru, platouri din lemn, coșuri împletite, bijuterii din argint, cupru și alamă, obiecte de vestimentație din materiale tradiționale rromani la modă. Participanții la festival vor putea interacționa și învăța meșteșug de la argintari, sticlari, împletitori în papură, ceramiști care au păstrat tradiţia ceramicii de Cucuteni şi Gumelniţa, dar și arta chiromantiei și tarotului.

Balkanik Festival – PROGRAM

Vineri, 11 septembrie, se deschid porțile Grădinii Uranus (str. Uranus, 144) de la ora 14.00

Scena mare – Gradina Uranus

14.00 – Lunch balcanic, ateliere mestesugaresti, targ, expozitii de fotografie, sculptura, pictura

17.30 – 19.00 – PREMIERA – Roots Revival – spectacolul Doina Revival in premiera

19.30 – 21.00 – Kalyi Jag

21.30 – 23.00 – Ivo Papasov & His Wedding Band

Afterparty – scena The Ark (str. Uranus, 150)

23.30 – 01.00 – Kottarashky & The Rain Dogs

Balkanik Festival01.00 – 05.00 – Dj Click

Sâmbătă, 12 septembrie

14.00 – Lunch balcanic, ateliere mestesugaresti, expozitii de fotografie, sculptura, pictura

16:30 – Vernisajul primei expoziții din seria ArtBorescent la București, în prezența sculptorilor Leontin Păun, Roberta Curcă, Adrian Preda, Valentin Soare, Lea Rasovszky, Alexandru Petre, Hellene Neagu, Ștefan Curelaru și Mihai Ungureanu.

17.30 – 19.00 – Lemon Bucket Orkestra

19.30 – 21.00 – Kocani Orkestra

21.30 – 23.00 – Fanfare Ciocarlia

Afterparty – scena The Ark

23.30 – 01.00 – Cumbus Cemaat

01.00 – 03.00 – Ion din Dorobanti (Future Nuggets)

03.00 – 05.00 – Dj Sielat (Norvegia)

Duminică, 13 septembrie

14.00 – Lunch balcanic, Ateliere mestesugaresti, Expozitii de fotografie, sculptura, pictura

17:30 la The Ark – avanpremiera filmului „Dincolo de calea ferată”, în prezența regizorului Cătălin Mitulescu

19.30 – 21.00 – Amsterdam Klezmer Band

21.20 – 23.00 – Shantel & Bucovina Club Orkestar

Foto: Balkanik Festival – balkanikfestival.ro/en/

09
/05
/19

Astăzi și mâine (9 și 10 mai 2019), de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program  uvertura operei Nabucco de Giuseppe Verdi, Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26, de Serghei Prokofiev și Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann. Solistă în concertul lui Serghei Prokofiev va fi pianista Eva Yulin Shen, singura artistă care a primit şapte ani consecutiv distincţia „The Cultural Youth Ambassador Music Talent Awards“ acordată de guvernul taiwanez.

08
/05
/19

Șapte orașe și cinci țări – Germania, Franța, Italia, Canada și Moldova – vor găzdui în acest an reprezentații asociate Festivalului Internațional „George Enescu”, onorând astfel extraordinara moștenire muzicală a marelui compozitor român. Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie. 

07
/05
/19

Opera Națională București prezintă joi, 9 mai, începând cu ora 18:30 Concertul extraordinar cu ocazia Zilei Europei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea, iar conceptul regizoral poartă semnătura lui Alex Nagy. Pe scenă vor evolua soliștii Oana Andra, Simonida Luțescu, Stanca Maria Manoleanu, Bianca Mărgean, Simona Neagu, Crina Zancu, Lucian Corchiș, Paul Lungu, Daniel Pop, Filip Panait, cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București. 

06
/05
/19

Teatrul Odeon a lansat în stagiunea 2001-2002 programul „Dans la Odeon”, program ce și-a propus să aducă în atenția publicului arta dansului profesionist din România și din străinătate, sub forma unor Gale Extraordinare. Ediția din acest an, a XVIII-a, va avea loc vineri, 17 mai, ora 19:00, în Sala Majestic a Teatrului Odeon.

25
/04
/19

Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriță cu voce de aur – așa cum a numit-o critica internațională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numără printre invitații celei de-a III-a ediții a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

25
/04
/19

Tinerii muzicieni selectați în programul SoNoRo Interferențe 2019 încheie săptămâna de studiu si mentorat cu un concert la Portul Cultural Cetate, sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19:00. Bursierii vor interpreta alături de profesorii lor capodopere de Sergei Rachmaninov, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Antonin Dvorak, Dmitri Șostakovici, Max Bruch, Gabriel Fauré si Felix Mendelssohn-Bartholdy.

22
/04
/19

Opera Națională București prezintă joi, 25 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.  Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

20
/04
/19

Cea de-a VII-a ediție a SoNoRo Conac se lansează în cadrul Sezonului România-Franța și anunță un program „À la française”!

19
/04
/19

În Joia Mare (25 aprilie – 19.00), în așteptarea sărbătorii Paștelui, Orchestra Națională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri  - dintre cele peste 2000 compuse vreodată! - Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuși ca dirijor.

18
/04
/19

Unsprezece orașe din România vor organiza concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an, față de șapte orașe în ediția anterioară. Publicul va avea ocazia să participe, sub egida festivalului, la concerte susținute de artiști internaționali împreună cu ansambluri și orchestre locale la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad, Târgoviște, Satu-Mare și Piatra Neamț, pe lângă evenimentele care se desfășoară timp de 23 de zile la București.

09
/04
/19

Documentarul „Pavarotti: Genius Is Forever”, realizat de cineastul Ron Howard (Oscar pentru „A Beautiful Mind”), va fi lansat în cinematografe pe 7 iunie. Trailerul oficial, lansat astăzi (marţi), prezintă scurte secvențe din interviuri, înregistrări din concerte şi imagini din arhiva familiei.