„Bani negri (pentru zile albe)”, un nou serial original HBO Europe, va avea premiera în noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bani-negri-pentru-zile-albe-un-nou-serial-original-hbo-europe-va-avea-premiera-in-noiembrie/

„Bani negri (pentru zile albe)”, un nou serial HBO Europe produs în România, va avea premiera pe 22 noiembrie pe HBO GO în toate teritoriile HBO din Europa.

Un articol de Liliana Matei|21 octombrie 2020

Scris și regizat de Daniel Sandu, Bani negri (pentru zile albe) are 6 episoade. Fiecare episod va fi disponibil săptămânal, începând cu 22 noiembrie, pe HBO GO și la HBO.

Cele 6 episoade spun povestea lui Doru și Ionel, doi tehnicieni de semafor care glumesc într-un bar pe seama ideii de a manipula traficul pentru a jefui o dubă blindată aparținând uneia dintre băncile principale din oraș. În cele din urmă, împotriva voinței lor, ajung să comită acest furt. Toate instituțiile de la care cer ajutor se arată, de fapt, dornice să participe la înfăptuirea jafului și să primească o parte din bani. Cei doi eroi ghinioniști luptă să găsească o cale de mijloc între moralitate și dorința de a supraviețui.

Cei doi prieteni, Doru și Ionel, sunt interpretați de Alexandru Papadopol (Marfa și banii, Acasă la tata, Occident, Povestea unui pierde-vară) și Cristian Bota (Un pas în urma serafimilor, Karmasutra, Poarta Albă).

Pentru Alexandru Papadopol, Bani negri (pentru zile albe) este prima producție HBO în care va juca, însă nu prima comedie dramă, având în portofoliu filme de succes precum Două lozuri, București Non-stop sau Love Building.

Cristian Bota a regizat scurtmetrajul Karmasutra și a avut un rol important în filmul Un pas în urma serafimilor, regizat de Daniel Sandu. Bani negri (pentru zile albe) este cea de-a doua colaborare a celor doi.

Cunoscuta actriță Medeea Marinescu interpretează rolul principal feminin, Evelina. Medeea a avut roluri importante în producții românești de teatru și film, dar și în producții  de anvergură internațională, precum Je vous trouve tres beau / Vă găsesc fermecător.

Gavril Pătru (Despre oameni și melci, Charleston, Coborâm la prima), Valeriu Andriuță (Occident, Afacerea Est, Breaking News, Donbass), Adriana Irimescu (În familie, La urgență, Tinerețe fără tinerețe), Maruca Băiașu, Mălina Manovici, Iulia Dinu, Voica Oltean (Breaking News) se numără printre actorii care joacă în noua producție HBO Europe.

Filmul de debut al lui Daniel Sandu, Un pas în urma serafimilor, a fost nominalizat la 15 categorii la Premiile Gopo și a câștigat 8 dintre ele, inclusiv cele pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cel mai bun regizor. Daniel Sandu este unul dintre scenariștii serialului HBO Europe, Hackerville.

În Bani negri (pentru zile albe) explorăm efectele unui adevăr incomod, acela că aproape nimeni nu e nevinovat. Iar de multe ori când ni se întâmplă ceva rău suntem victime-complice la ce ni se întâmplă. Ne-am imaginat un oraș ca oricare altul, dar cu un univers kafkanian în care aproape toți locuitorii sunt tentați să devină complici la o ilegalitate, iar puținii care nu vor să facă asta vor avea de suferit. Este un oraș în care binele nu învinge. Am construit premisele unui jaf ca-n filme, dar am răsturnat toate clișeele cu care am fost obișnuiți. Apoi am luat acest adevăr incomod și amar care e de fapt o dramă și l-am învelit într-un strat de comedie și pudră de zahăr, asemeni unei pilule amare, dar care la început e dulce. Și, astfel, telespectatorul e invitat să participe alături de personajele principale într-o aventură de tip pinball între consecințele unei glume care de fapt e mai serioasă decât ne-am aștepta”, spune Daniel Sandu, scenaristul și regizorul serialului.

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.

18
/09
/14

În avanpremiera celei de-a șasea ediții a “Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj”, bucureștenii sunt așteptați la o proiecție specială, duminică, 28 septembrie de la ora 22:00 în Club Control.

18
/09
/14

“România face documentar” exprimă simplu și concis dorința de a educa prin intermediul cinematografiei, folosindu-se de ideea de unitate întru cultură prin mijloace artistice. Documentarul aduce povești reale din viață, nemodificate și spuse întru totul așa cum sunt. De aceea, poveștile filmate despre români, aparținând unor români participanți la festival, demonstrează că România poate și face documentar.