Barabancea și Borduz au prezentat la Galeria Calina o Timișoara în imagini
https://www.ziarulmetropolis.ro/barabancea-si-borduz-au-prezentat-la-galeria-calina-o-timisoara-in-imagini/

Expoziţia va fi deschisă între 25 februarie 2013 şi 25 martie 2013, de luni până vineri între 10 şi 18, sâmbăta între 11 şi 15.

Un articol de Andrada Văsii|6 martie 2013

Expoziţia va fi deschisă între 25 februarie 2013 şi 25 martie 2013, de luni până vineri între 10 şi 18, sâmbăta între 11 şi 15.

Oraşele mari generează contradicţii de tot soiul şi le interiorizează cu o putere uimitoare. Spaţiul privat iese în stradă, luxul este alăturat gunoiului, intimitatea e expusă oriunde şi coabitarea devine ignorare reciprocă. Contrastele dispar, se topesc în inerţia oraşului şi indiferenţa trecătorilor. Paradoxurile nu mai par absurde. Cu toţii vedem doar ceea ce ştim.

Mihai Barabancea şi Tudor Borduz fotografiază ceea ce ne înconjoară şi nu mai vedem. Nu distingem câinii camuflaţi pe trotuar, cerşetorii din spatele gării sau gunoaiele transformate în munţi. Aduse împreună, recunoaştem o familiaritate pe care nu o putem defini. E ceva ce am putea numi fundalul propriei existenţe.

Epurate de metafore şi directe prin realismul lor brutal, imaginile lui Mihai Barabancea întrerup violent trăirea estetică a fotografiei ca artă. Sunt aduse la suprafaţă răni, tatuaje, zgârieturi şi boli. Şi tot ce face artistul mai departe este să ne oblige să le privim.

Tudor Borduz înregistrează alăturări bizare de fiinţe sau obiecte, semne ciudate ale unei mentalităţi colective prin care se construieşte spaţiul comun ca o scenă imprevizibilă, deschisă tuturor posibilităţilor. Oraşul de astăzi absoarbe fluxul de imagini şi nu dă nimic în schimb.

Tudor Borduz (n. 1987, Timișoara) este absolvent al Universității Naționale de Arte București, secția Foto-Video. A participat în mai multe expoziții de grup și a avut până în prezent două expoziții personale: Ne placă ce faci, Club Modern, București (2012), Urme, Atelier 35, București (2011, solo), Nu te uita (2009, solo) și The Catch (2011), ambele la galeria Kollector, București.

Mihai Barabancea (n. 1983, București) a avut primele contacte cu domeniul artistic prin intermediul graffiti-ului, făcând parte din primele mișcări de street art din România la sfârșitul anilor ’90. Așa a intrat în contact cu spațiile și personajele mediului urban, care i-au inspirat tranziția către fotografie. A început să studieze la Universitatea Națională de Arte București, secția Foto-Video, unde și-a extins proiectele pe film. Lucrările sale au fost prezente în mai multe expoziții și festivaluri de film din București, printre care: Turul României în 7 zile, Club Electroputere, București (2012), Experiment Hibernal, Platforma MNAC, București (2011), Bucharest International Experimental Film Festival (2011), Ne placă ce faci, Galeria Nouă, București (2007).

Galeria Calina este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane. Galeria Calina susţine Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

 

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.