BARAKA. Cel mai curajos eveniment artistic al anului. 18 +
https://www.ziarulmetropolis.ro/baraka-cel-mai-curajos-eveniemnt-artistic-al-anului-are-loc-sambata-18/

O gură de aer proaspăt. Îndrăzneală. Indignare trăită. Libertate. Un mesaj clar: Inchiziţia să stea acasă! Aşa se vede colonia artistică Baraka, grupare care, sâmbătă, se deschide din nou Timişoarei. 24 noiembrie, ora 17,00, în spatele curţii Facultăţii de Arte, lângă Memorialul Revoluţiei, se oferă privitorului situaţii şi spaţii noi. Eveniment recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2018

Grupul Baraka va prezenta 24 de lucrări, sculpturi, picturi, instalații, parformance-uri în care artiștii și-au propus să apară ei înșiși dezbrăcați de prejudecăți.

Trei scriitori ai Timișoarei au pășit în galeria Baraka, în cadrul unui preview care ia și, în egală măsură, dă pulsul locului.

”Când am pășit pe tărmul Baraka Artist am avut sentimentul că am aterizat fix pe vremea când aruncam în capul burghezilor ceaușiști bucăți de poeme avangardiste la Grădina de Vară Cina cu Șerban Foarță și alți ciudați, așa cum fusese răposatul (pe bune!) Hamal pe nume Cirin care, în ciuda aspectului său ca din portretele celor de la Baraka Artist, știa o mulțime despre cărțile ezoterice ale Tarotului și despre Arborele Vieții din vremea alchimiștilor. Așa și aci la Baraka! Nu vă luați după aspect, aceștia de la Baraka sunt asemenea Hamalului Cirin.

Dacă nu mă credeți, mergeți în fundul curții de la Facultatea de arte și holbați-vă acolo la cum au construit ei din bulendre și ziduri părăsite, un spațiu de libertate – un falanster de artiști liberi pe care lumea se supără ca proasta pe sat. Și ce altceva ar fi să fie arta, domnilor, doamnelor, domnișorilor, domnișoarelor dacă nu te enervează oleacă, dacă nu te scoate din sărite, dacă nu te indignează, dacă nu te rușinează, dacă nu te lasă mână în mână cu proasta aia cu satul ei. Dragi inchizitori de toate mărimile și culorile, Arta merge înainte, dincolo de supărările noastre. Salut această grupare puternică, n-am mai avut așa ceva de pe vremea falansterului abstract-avangardist-semiotic din anii lui domnu’ Tulcan și domnu’ Flondor. Știu că mulți se vor supără și le spun că tocmai d-aia zic ce zic. Să fie clar!”, spune Daniel Vighi.

În solo-show-ul de sâmbătă, artiștii vor avea alături, pe dealul din fața galeriei, doi DJ: Drummer din Cosmons și Zaha. Lucrările vor fi expuse afară, dar și în mai multe spații ale coloniei. Dincolo de prejudecăți vor fi cu toții. Același mesaj l-a lansat și publicistul Marcel Tolcea: ”Vă rog să nu vă mai indignați când nimeriți peste o lucrare a barakanezilor! Nu vă mai indignați fiindcă indignarea presupune, dincolo de competență, așezarea într-un sistem de valori pe care îl profesați exact așa cum respirați.

De fapt, exact cum fac cei patru artiști Baraka. Care, spre deosebire de Dv., și-au închiriat viața artei și trăiesc non-stop în nenorocita aia de Baracă așa cum trăiau mâncătorii de cartofi ai lui van Gogh. Trăind arta ca pe un fel de a fi, nu ca pe un fel de a avea: succes, prejudecăți, confort, rețete, public etc. Așa stând lucrurile, au început să facă artă exact din indignarea lor trăită și nu gândită. Din stupoarea că lumea din jurul lor nu e așa cum ar trebui să fie pentru Artist”.

Asociația Culturală Baraka Artist lansează, sâmbătă, și o nouă galerie de artă unde invită să se manifeste și alți tineri creatori care rezonează cu spiritul grupului. ”O gură de aer proaspăt, o provocare cum modernismele ne-au obişnuit deja de ceva vreme, o îndrăzneală de artişti tineri, cum stă bine tinerilor, o ieşire din tipare, iată ce ne propune grupul Baraka. Azi toate acestea se exprimă într-o formulă mai coerentă, mai cuprinzătoare. Cei cu mintea deschisă vor accepta interpelarea ca pe o revărsare de libertate carnavalescă. Plicticoşii şi Inchiziţia să stea acasă, aici nu e nimic de văzut pentru ei”, este de părere scriitorul Vasile Popovici.

Foto: BARAKA – facebook

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.