BAROC: graţie, strălucire și glorie – concert de muzică de cameră
https://www.ziarulmetropolis.ro/baroc-gratie-stralucire-si-glorie-concert-de-muzica-de-camera/

Sâmbătă, 15 noiembrie, la ora 17.00, în Sala de Operă a Conservatorului, pianista Andreea Butnaru va intra în dialog muzical cu BAROCKerii Universităţii de Muzică din Bucureşti – flautistul Adrian Buciu, violoncelista Andreea Țimiraş şi oboista Andreea Dragomir.

Un articol de Elena Simion|13 noiembrie 2014

Seria “Dialogurilor muzicale” este deschisă în această toamnă de o incursiune într-una dintre cele mai strălucitoare epoci stilistice, ale cărei mărturii culturale și artistice ne încântă ochii și urechile cu linii grațioase, îmbrăcate în ornamente opulente și prețioase. Iar operele muzicale ale Barocului, la fel ca orice lucru de valoare,  merită prezentat de muzicieni pasionați, specializați în stilul și maniera specifică acelui trecut fascinant.

Vor cânta și vor povesti despre înflorire și înflorituri, despre antagonismele dintre superficialitatea curtenească și relațiile profunde cu divinitatea, într-un cadru baroc, pe strămoși ai instrumentelor moderne. În program vor fi lucrări de Vivaldi, Veracini, Bach, Telemann și Porpora.

Andreea Țimiraş este doctorandă a Universității Naționale de Muzică din București, are un bogat palmares concertistic, desfășurat în întreaga Europă. Este membră a Orchestrei Sinfonice Siciliene, a Orchestrei Naționale de Tineret și a ansamblurilor de muzică veche Imago Mundi și BAROCKeri. A studiat violoncelul si muzica de cameră cu nume prestigioase ale muzicii, precum Marin Cazacu, David Geringas și Enrico Onofri. Din 2013, desfășoară o amplă cercetare doctorală asupra muzicii barocului napolitan și predă violoncelul la Colegiul Colegiul Dinu Lipatti.

Adrian Buciu este lector universitar al UNMB din anul 2003, specializat pe muzică de cameră pentru suflatori și dirijor al Orchestrei de Barockeri. Născut într-o familie de muzicieni, a studiat flautul și dirijatul și s-a specializat în cercetarea muzicii vechi din Europa de Est. Este membru fondator al Imago Mundi și director executiv al Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (SIMN).

Adrian BuciuÎn cadrul orchestrei de muzică veche activează și studenta Andreea Dragomir, laureată a numeroase concursuri naționale de profil.

Pianista Andreea Butnaru, gazda si povestitorul “Dialogurilor muzicale” va interpreta, de aceasta data, muzica pe cel mai spectaculos instrument din perioada Baroc – clavecinul.

Proiectul “Dialogurilor muzicale” are ca obiectiv promovarea tinerilor muzicieni și este organizat în parteneriat cu Fundația Calea Victoriei și Universitatea de Muzică din București Înscrierile la acest eveniment se fac aici.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.