Basmul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte“ după Petre Ispirescu revine în Spania
https://www.ziarulmetropolis.ro/basmul-tinerete-fara-batranete-si-viata-fara-de-moarte-dupa-petre-ispirescu-revine-in-spania/

O capodoperă a literaturii româneşti, basmul Tinereţe Fără Bătrâneţe şi Viaţă Fără de Moarte, după Petre Ispirescu se întoarce în Spania pentru a aduce magia şi înţelepciunea acestui basm nemuritor în mijlocul comunităţii româneşti.

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2023

Prin intermediul acestui spectacol, realizatorii își propun să împărtășească din nou cu publicul frumusețea și învățămintele adânci ale acestei legende.

Spectacolul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, în regia lui Constantin Andrei Ionescu, își dorește să poarte publicul de toate vârstele pe tărâmurile fantastice ale basmului românesc, în care Făt Frumos pornește să găsească ceea ce niciun muritor nu a găsit vreodată – tinerețe și viață nesfârșită. În această călătorie va fi însoțit de un prieten năzdrăvan, de nedespărțit: Calul fermecat, cel înaripat.

Căutarea lui îl poartă pe meleaguri fantastice, în aventuri uluitoare în care va întâlni personaje mitice (Gheonoaia cu două capete, Zâna, Unchieșul cel Bătrân) pe care le înfrânge sau pe care le îndrăgește. Călătoria lui durează sute de ani, care trec ca o clipită. Eroul nostru reușește să biruiască orice, mai puțin dorul! Întors pe tărâmul omenesc, el descoperă că nimic nu poate să îi ostoiască dorul, căci totul s-a schimbat în lipsa lui. Totul, dar mai ales el!

Actorii Olga Delia Mateescu, Ruxandra Bălașu, Ioan Andrei Ionescu și Alexandru Făiniși, îndrumați de regizorul Constantin Andrei Ionescu vor aduce și de acestă dată România mai aproape de cei plecați departe de ea.

Turneul va avea loc în mai multe orașe din Spania (Sevilla, Palos de  la Frontiera,  Malaga, San Pedro del Pinatar, Valencia și Castellon de la Plana), în perioada 26 septembrie -9 octombrie oferind o experiență teatrală unică pentru românii care doresc să se bucure de spectacole de calitate în limba maternă.

„Cu acest turneu, ne dorim să oferim ca și la prima ediție o platformă pentru întâlniri intergeneraționale și dialog cultural. Teatrul are puterea de a conecta oameni și de a reflecta complexitatea experiențelor umane. Astfel, dorim să încurajăm discuțiile și schimbul de perspective între generații si culturi diferite, oferind o modalitate inedită de a explora subiecte relevante pentru comunitatea noastră“, arată organizatorii.

Spectacolul face parte dintr-un proiect amplu ce finanțat de Guvernului României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și pornește de la dialogul interdisciplinar dintre teatru și educație fiind dedicat românilor din diaspora, dar și din țară.

Proiectul se desfășoară și cu sprijinul asociațiilor din Spania și anume: Federația Asociațiilor de Români din Andalucia, Asociația Românilor Întreprinzători din Andalucia, Institutul Hispano Român, Asociația Românilor din Valencia și Asociația ACORAMAR.

Un proiect realizat de Teatrul Coquette, finanțat de Guvernul României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

30
/07
/24

Mind-moving, unul dintre cele mai complexe programe de art-terapie desfășurate în țară în perioada decembrie 2022 - februarie 2024, câștigător al premiului Culture is therapy la Gala RO-CULTURA din iunie 2024, continuă cu o nouă etapă și duce la Timișoara instalația performativă construită ca un spațiu de reflecție și oglindire în jurul unor trăiri universale, care pot fi atât răspunsuri normale la realitatea înconjurătoare, cât și adaptări patologice la experiențe de viață dificilă.

30
/07
/24

Povestea vieţii lui Tony Kushner, ea însăşi un spectacol tulbure, a dat naştere multor scandaluri, iar opiniile politice ale scriitorului, la fel ca orientările sale sexuale au făcut să curgă multă cerneală, fiind exclus din anumite cercuri şi marginalizat.

27
/07
/24

Vanner Collective anunță proiectul artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, reunind sub umbrela empatiei și inclusivității o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

25
/07
/24

În weekendul 27-28 iulie, programul artistic „Străzi deschise, București – Promenadă Urbană” propune bucureștenilor și turiștilor concerte live, spectacole de acrobații, activități creative și concursuri menite să aducă un plus de energie și efervescență pe Calea Victoriei.

25
/07
/24

Accesul la ce era dincolo de masca timidă, uneori chiar veselă, purtată de fata blondă numită Sarah Kane, care credea în alt fel de teatru, este imposibil. Dar cuvintele care o definesc cel mai bine rămân acestea: „să faci din disperare ceva frumos”.

25
/07
/24

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix Festival s-a încheiat pe 26 februarie cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente sold out la Iași. Vara anului 2024 aduce un nou proiect semnat de organizatori: Classix Lab - desfășurat între 26 iulie și 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei.

23
/07
/24

Hermetica este o denumire generică pentru un ansamblu variat de texte cu alură filosofico-religioasă, compuse într-o perioadă relativ întinsă (secolele III î.d.H. - III d.H.).

22
/07
/24

Ce credea pictorul însuși despre tablourile sale? Că seninătatea atemporală pe care o degaja e departe de misterul la care a vrut să ajungă, că cenzura rațiunii orientează pensula altfel decât ar fi mișcat-o imaginația singură.

22
/07
/24

În fiecare joi, între 25 iulie și 03 octombrie, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) publicul este așteptat pentru o experiență de cinema unică: programul de filme rare în aer liber CINEVARA se întoarce pentru a 6-a ediție.