Batman, 75 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/batman-75-de-ani/

Personajul de benzi desenate Batman, care a stat la baza mai multor desene animate, seriale de televiziune, lungmetraje şi jocuri video, va sărbători pe 23 iulie 75 de ani de la prima sa apariţie într-o revistă de benzi desenate.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2014

Ziua de 23 iulie, data aniversară a celebrului supererou, va fi declarată în mod oficial în Statele Unite ale Americii „ziua lui Batman„. Atunci va fi lansată în ediție reeditată revista în care a apărut prima oară acest personaj.

De asemenea, la Los Angeles, studiourile Warner Bros. vor marca această ocazie prin organizarea unei expoziţii în care vor fi prezentate batmobile, pelerine, măşti şi alte suvenire din timpul filmărilor peliculelor despre Batman.

Personajul Batman s-a născut în mai 1939, rod al colaborării între desenatorul Bob Kane şi scenaristul Bill Finger, care au primit misiunea de a crea, pentru editura DC Comics, un nou supererou, după succesul înregistrat cu aventurile lui Superman.

Bob Kane şi Bill Finger concep un personaj aflat la polul opus, cu accent pe latura sa întunecată, astfel încât succesul va fi uriaş, iar Batman devine un simbol al culturii pop din lumea întreagă.Batmna

În timp ce Superman, arhetipul supereroilor, are puteri supranaturale, poartă un costum în culori vii, îşi arată chipul şi se deplasează la lumina zilei, Bruce Wayne, alias Batman, este un bogat om de afaceri care, odată cu lăsarea nopţii, se îmbracă în negru, îşi ascunde chipul în spatele unei măşti şi nu mizează decât pe forţa sa fizică, pe intelect şi pe propria avere pentru a face dreptate în Gotham City.

De-a lungul anilor, benzile desenate cu Bruce Wayne au inspirat numeroase adaptări pentru marele ecran şi televiziune – începând cu serialul Batman”, cu Adam West şi Burt Ward, care a relansat vânzarea revistelor de benzi desenate cu aventurile acestui personaj, din anii ’60.

Cunoscutul personaj de benzi desenate a ajuns şi pe marele ecran, cel mai recent în trilogia construită în jurul lui Batman regizată de Christopher Nolan şi cu Christian Bale în rolul principal: „Batman: Începuturi” (2005), „Cavalerul negru” (2008) şi „Cavalerul negru: Legenda renaşte” (2012).

Batman va reveni pe marile ecrane în 2016, pentru prima oară alături de Superman, în filmul „Batman vs. Superman: Dawn of Justice”, regizat de Zack Snyder.

Filmul „Batman vs. Superman: Dawn of Justice”, care va fi lansat pe 6 mai 2016, are ca temă principală confruntarea dintre Superman, interpretat de Henry Cavill, şi Batman, rol ce i-a fost încredinţat lui Ben Affleck.

Foto cu Batman – Cinemagia

25
/07
/19

CRONICĂ DE FILM Câștigător al premiului pentru cel mai bun scenariu în competița Festivalului de la Cannes în 2018, „Lazzaro felice” („Lazzaro cel fericit”), scris și regizat de italianca Alice Rohrwacher, ajunge în sfârșit și în cinematografele de la noi. Un film de o tandrețe și de o inventivitate dezarmante.

24
/07
/19

Filmul documentar „Muzica Rănilor de război”, care tratează perioada dinaintea și din timpul Primului Război Mondial și abordează o fațetă mai puțin cunoscută a vieții lui George Enescu, va fi proiectat în cadrul evenimentelor asociate ediției din acest an a Festivalului, în urma unui parteneriat dintre organizatori și Asociaţia pentru Educație și Sănătate Mens Sana, sub egida căreia a fost realizat filmul.

24
/07
/19

CRONICĂ DE CARTE Criticul de film Lucian Maier revine în atenţie cu o carte provocatoare, „Timp şi conştiinţă în cinema”, proaspăt apărută la Editura Eikon. Un titlu ambiţios. Şi o premisă la fel: renunţarea la o analiză exclusiv estetică a cinemaului şi trecerea la o analiză a filmului ca discurs.

23
/07
/19

Producția maghiară „Versuri pocite” (2018), regizată de Gábor Reisz, a câștigat atât trofeul „Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film, cât și premiul publicului în competiția celei de-a șasea ediții a festivalului Ceau, Cinema!, care a avut loc între 18 și 21 iulie la Timișoara și Gottlob. Peste 3.500 de spectatori au luat parte la cele 30 de proiecții și evenimente programate în patru zile de festival.

17
/07
/19

Inspirat dintr-un caz real petrecut într-un sat izolat din Italia anilor ‘80, în urma căruia au fost descoperiți 50 de muncitori exploatați de o familie de aristocrați, cel de-al treilea lungmetraj al lui Alice Rohrwacher, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice”, ajunge pe marile ecrane din România din 26 iulie, distribuit de Independența Film.

16
/07
/19

26, 27, 28 iulie - trei seri de filme scurte cum nu s-au mai văzut! Amuzante până la lacrimi, înnebunitor de frumoase, sensibile și apoi brusc brutale, delicios de deștepte și pe alocuri perfecte, scurtmetrajele de la Marele Picnic de anul acesta vor rămâne cu tine mult, mult după ce s-a terminat proiecția. Le vezi din hamace și de pe pătura de picnic, dar unde te duc ele - asta e cu totul și cu totul altă aventură.

15
/07
/19

CRONICĂ DE FILM Încă un film românesc despre comunism? Va fi, probabil, prima întrebare a spectatorului obișnuit când va afla despre „Arest” (2019). Însă scenaristul și regizorul Andrei Cohn, ajuns la al doilea lungmetraj (după „Acasă la tata”, din 2015), propune o tratare diferită.

15
/07
/19

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale” invită spectatorii, cu mic, cu mare, să se bucure de o paletă diversă de filme româneşti de succes. Intrarea este liberă la proiecţiile în aer liber, din Piațeta Centrului Civic. Înscrieţi-vă în agendă fiecare seară din perioada 15-21 iulie, ora 21.00.

15
/07
/19

A şasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! se deschide joi la Timişoara cu filmul de epocă „Domnişoara Paradis”, în prezenţa cunoscutei actriţe germane de origine română Maria Drăguş. Timp de patru zile, publicul cinefil va putea să aleagă dintre cele 30 de titluri incluse în selecția acestei ediţii, care are ca temă filmul „noir”.

13
/07
/19

Serialul documentar spaniol „El Pionero/Pionierul” despre Jesús Gil, politician de origine spaniolă, mogul al fotbalului și magnat al proprietăților imobiliare – una dintre cele mai fascinante și controversate personalități din ultimele decenii, are premiera pe 14 iulie pe HBO GO.

12
/07
/19

A intrat în cinematografele din țara noastră filmul artistic italian „Notti magiche” (regia Paolo Virzi). Specialiștii - și aici putem lăsa un hohot binefăcător de râs – îl descriu „comedie întunecată”.

12
/07
/19

Vești bune pentru cinefili: vara aceasta, Paramount Channel  aduce filme clasice în fiecare început de săptămână pe terasa  Fabrica Gastropub. În perioada 15 iulie – 2 septembrie,  poți viziona lungmetraje celebre proiectate de Paramount Channel în aer liber, în fiecare luni, începând cu ora 21:00. Intrarea este gratuită.