Batman, 75 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/batman-75-de-ani/

Personajul de benzi desenate Batman, care a stat la baza mai multor desene animate, seriale de televiziune, lungmetraje şi jocuri video, va sărbători pe 23 iulie 75 de ani de la prima sa apariţie într-o revistă de benzi desenate.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2014

Ziua de 23 iulie, data aniversară a celebrului supererou, va fi declarată în mod oficial în Statele Unite ale Americii „ziua lui Batman„. Atunci va fi lansată în ediție reeditată revista în care a apărut prima oară acest personaj.

De asemenea, la Los Angeles, studiourile Warner Bros. vor marca această ocazie prin organizarea unei expoziţii în care vor fi prezentate batmobile, pelerine, măşti şi alte suvenire din timpul filmărilor peliculelor despre Batman.

Personajul Batman s-a născut în mai 1939, rod al colaborării între desenatorul Bob Kane şi scenaristul Bill Finger, care au primit misiunea de a crea, pentru editura DC Comics, un nou supererou, după succesul înregistrat cu aventurile lui Superman.

Bob Kane şi Bill Finger concep un personaj aflat la polul opus, cu accent pe latura sa întunecată, astfel încât succesul va fi uriaş, iar Batman devine un simbol al culturii pop din lumea întreagă.Batmna

În timp ce Superman, arhetipul supereroilor, are puteri supranaturale, poartă un costum în culori vii, îşi arată chipul şi se deplasează la lumina zilei, Bruce Wayne, alias Batman, este un bogat om de afaceri care, odată cu lăsarea nopţii, se îmbracă în negru, îşi ascunde chipul în spatele unei măşti şi nu mizează decât pe forţa sa fizică, pe intelect şi pe propria avere pentru a face dreptate în Gotham City.

De-a lungul anilor, benzile desenate cu Bruce Wayne au inspirat numeroase adaptări pentru marele ecran şi televiziune – începând cu serialul Batman”, cu Adam West şi Burt Ward, care a relansat vânzarea revistelor de benzi desenate cu aventurile acestui personaj, din anii ’60.

Cunoscutul personaj de benzi desenate a ajuns şi pe marele ecran, cel mai recent în trilogia construită în jurul lui Batman regizată de Christopher Nolan şi cu Christian Bale în rolul principal: „Batman: Începuturi” (2005), „Cavalerul negru” (2008) şi „Cavalerul negru: Legenda renaşte” (2012).

Batman va reveni pe marile ecrane în 2016, pentru prima oară alături de Superman, în filmul „Batman vs. Superman: Dawn of Justice”, regizat de Zack Snyder.

Filmul „Batman vs. Superman: Dawn of Justice”, care va fi lansat pe 6 mai 2016, are ca temă principală confruntarea dintre Superman, interpretat de Henry Cavill, şi Batman, rol ce i-a fost încredinţat lui Ben Affleck.

Foto cu Batman – Cinemagia

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

01
/04
/21

Cineclubul One World Romania își propune în 2021 să recupereze și să analizeze evoluția filmului documentar românesc din perioada interbelică și din cea comunistă. Primele două sesiuni sunt dedicate filmografiei cineastului Paul Călinescu. 12 dintre documentarele lui, realizate în perioada 1934-1948, sunt disponibile gratuit până la 25 aprilie.