Batman, 75 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/batman-75-de-ani/

Personajul de benzi desenate Batman, care a stat la baza mai multor desene animate, seriale de televiziune, lungmetraje şi jocuri video, va sărbători pe 23 iulie 75 de ani de la prima sa apariţie într-o revistă de benzi desenate.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2014

Ziua de 23 iulie, data aniversară a celebrului supererou, va fi declarată în mod oficial în Statele Unite ale Americii „ziua lui Batman„. Atunci va fi lansată în ediție reeditată revista în care a apărut prima oară acest personaj.

De asemenea, la Los Angeles, studiourile Warner Bros. vor marca această ocazie prin organizarea unei expoziţii în care vor fi prezentate batmobile, pelerine, măşti şi alte suvenire din timpul filmărilor peliculelor despre Batman.

Personajul Batman s-a născut în mai 1939, rod al colaborării între desenatorul Bob Kane şi scenaristul Bill Finger, care au primit misiunea de a crea, pentru editura DC Comics, un nou supererou, după succesul înregistrat cu aventurile lui Superman.

Bob Kane şi Bill Finger concep un personaj aflat la polul opus, cu accent pe latura sa întunecată, astfel încât succesul va fi uriaş, iar Batman devine un simbol al culturii pop din lumea întreagă.Batmna

În timp ce Superman, arhetipul supereroilor, are puteri supranaturale, poartă un costum în culori vii, îşi arată chipul şi se deplasează la lumina zilei, Bruce Wayne, alias Batman, este un bogat om de afaceri care, odată cu lăsarea nopţii, se îmbracă în negru, îşi ascunde chipul în spatele unei măşti şi nu mizează decât pe forţa sa fizică, pe intelect şi pe propria avere pentru a face dreptate în Gotham City.

De-a lungul anilor, benzile desenate cu Bruce Wayne au inspirat numeroase adaptări pentru marele ecran şi televiziune – începând cu serialul Batman”, cu Adam West şi Burt Ward, care a relansat vânzarea revistelor de benzi desenate cu aventurile acestui personaj, din anii ’60.

Cunoscutul personaj de benzi desenate a ajuns şi pe marele ecran, cel mai recent în trilogia construită în jurul lui Batman regizată de Christopher Nolan şi cu Christian Bale în rolul principal: „Batman: Începuturi” (2005), „Cavalerul negru” (2008) şi „Cavalerul negru: Legenda renaşte” (2012).

Batman va reveni pe marile ecrane în 2016, pentru prima oară alături de Superman, în filmul „Batman vs. Superman: Dawn of Justice”, regizat de Zack Snyder.

Filmul „Batman vs. Superman: Dawn of Justice”, care va fi lansat pe 6 mai 2016, are ca temă principală confruntarea dintre Superman, interpretat de Henry Cavill, şi Batman, rol ce i-a fost încredinţat lui Ben Affleck.

Foto cu Batman – Cinemagia

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

04
/05
/20

Micro-granturile #ADFRSurvival, destinate independenților din cinematografie rămași fără nicio sursă de venit în criza economică generată în contextul pandemiei de coronavirus, vor ajunge la beneficiarii desemnați de echipa de evaluare formată din Laura Mușat (fondator Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc), Alexandra Safriuc (coordonator masterclass-uri ADFR & co-fondator / director artistic ShortsUP) și Iulia Popovici (critic de film & teatru / fondator Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură).