Beethoven, Raymond Chandler şi Mircea Ivănescu – 26 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-raymond-chandler-si-mircea-ivanescu-26-martie-in-cultura/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 martie (1827) a încetat din viaţă Ludwig van Beethoven? Familia Beethoven a avut şapte copii, însă doar cei trei băieţi au supravieţuit copilăriei, Ludwig fiind cel mai în vârstă. Încă din copilarie, viitorul compozitor îşi dovedeşte pasiunea pentru muzică, sub îndrumarea tatălui său, care la întoarcere de la carciumă sau de la Curte îşi găseşte întotdeauna timp şi pentru Ludwig. Începând cu anul 1801 auzul lui Beethoven slăbeşte într-un ritm îngrijorător. Compozitorul ştie că în curând va surzi definitiv şi încearcă să folosească din plin timpul care i-a mai rămas. Compune cu repeziciunea celui care nu mai are mult de trait, folosind fiecare moment liber, neglijând somnul, mâncarea şi prietenii.

Un articol de Petre Ivan|26 martie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 martie (1827) a încetat din viaţă Ludwig van Beethoven? Familia Beethoven a avut şapte copii, însă doar cei trei băieţi au supravieţuit copilăriei, Ludwig fiind cel mai în vârstă. Încă din copilarie, viitorul compozitor îşi dovedeşte pasiunea pentru muzică, sub îndrumarea tatălui său, care la întoarcere de la carciumă sau de la Curte îşi găseşte întotdeauna timp şi pentru Ludwig. Începând cu anul 1801 auzul lui Beethoven slăbeşte într-un ritm îngrijorător. Compozitorul ştie că în curând va surzi definitiv şi încearcă să folosească din plin timpul care i-a mai rămas. Compune cu repeziciunea celui care nu mai are mult de trait,  folosind fiecare moment liber, neglijând somnul, mâncarea şi prietenii.

Beethoven a fost contemporan cu Mozart şi Goethe.

După ce l-a vazut „la lucru” (se întâmpla în 1879-1880), Mozart ar fi declarat „Ţineţi-i minte numele Beethoven, o să tot auziţi de el”. La sfârşitul lui iulie 1812,  Beethoven l-a întâlnit pentru prima dată pe Goethe. Cei doi erau legaţi de o admiraţie reciprocă, deşi nu se puteau înţelege. Compozitorul îl găsea pe scriitor prea servil, în timp ce acesta îl considera pe Beethoven un „sălbatic”.

1814 – A încetat din viaţă natural dr. Joseph Guillotin (n.1738), promotorul folosirii ghilotinei ca instrument de execuţie ”uman” în timpul Revoluţiei franceze (25.04.1792)

1871 – Instaurarea Comunei din Paris, autoritate locală cu ideologie de extremă stângă instaurată prin forţă, pe care guvernul republican o va înlătura cu ajutorul armatei la 28 mai

1874 – S-a născut Robert Frost, poet american (d. 1963)

1892 – S-a stins din viaţă poetul şi eseistul american Walt Whitman

1895 – A apărut, la București, până la 18 martie 1901, revista umoristică „Moș Teacă”, editată de Anton Bacalbașa.

1911 – S-a născut Tennessee Williams, dramaturg american (d. 1983)

1918 – A încetat din viaţă compozitorul francez Claude Debussy (n.1862)

1931 – S-a născut Mircea Ivănescu, poet și traducător român (d. 2011)

Beethoven

Mircea Ivănescu

1940 – S-a născut James Caan, actor american

1943 – S-a născut ziaristul Bob Woodward („Washington Post”), celebru prin acoperirea jurnalistică a scandalului „Watergate”, care a condus la demisia preşedintelui Nixon

1944 – S-a născut Diana Ross, cântăreață americană

1945 – S-a născut Patrick Suskind, prozator, dramaturg, scenarist elvețian

1948 – S-a născut Steven Tyler, muzician american, solistul trupei Aerosmith

1959 – A încetat din viaţă Raymond Chandler (n. 23 iul 1888), scriitor american care a influenţat genul romanului poliţist

Beethoven

Raymond Chandler

1985 – S-a născut actriţa britanică Keira Knightley

Foto cu Beethoven, Raymond Chandler şi Mircea Ivănescu – wikipedia

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...