Beethoven, sărbătorit în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-sarbatorit-in-stagiunea-online-a-filarmonicii-george-enescu/

La 250 de ani de la naştere, Ludwig van Beethoven (1770-1827) este sărbătorit în întreaga lume. Joi, 28 mai 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Jin Wang, va avea în program în cadrul stagiunii online, un program exclusiv dedicat creatorului german.

Un articol de Liliana Matei|27 mai 2020

Concertul difuzat joi, de la ora 19.00,  a deschis „Anul Beethoven”  în 16 și 17 ianuarie 2020 la Filarmonica „George Enescu”. În program: Uvertura Creaturile lui Prometeu, op. 43, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 – solist Alexadru Tomescu, Ruinele Atenei, op. 113 –  solişti  Marius Boloș, Ana Stănescu, Mihai Raicea. Corul Filarmonicii „George Enescu“ a fost pregătit de maestrul Iosif Ion Prunner.

Stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 28 mai 2020, ora 19.00

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor JIN WANG

Solist ALEXANDRU TOMESCU

Program

Ludwig van Beethoven

Uvertura Creaturile lui Prometeu, op. 43

Ludwig van Beethoven

Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61

Ludwig van Beethoven

Ruinele Atenei, op. 113

Solişti

MARIUS BOLOŞ – Marele preot

ANA STĂNESCU – o grecoaică

MIHAI RAICEA – un grec

Dirijorul corului

IOSIF ION PRUNNER

Înregistrarea concertului de vineri, 17  ianuarie 2020,  va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw). Accesul pe aceste canale online va fi gratuit timp de 48 de ore.

Partener al evenimentului este Forumul Cultural Austriac, înregistrarea fiind  transmisă și pe pagina de Facebook a instituției: (https://www.facebook.com/fca.bucuresti/).

Dirijorul austriac de origine chineză Jin Wang, unul dintre cei mai apreciaţi din generaţia sa, a dirijat peste 600 de concerte şi spectacole de operă. A absolvit cursurile de măiestrie pentru dirijat la Conservatorul din Beijing şi apoi a urmat perfecţionarea la Academia de Muzică de la Viena cu profesorii Karl Österreicher şi Leopold Hager. A fost asistentul dirijorilor Vaclav Neumann şi Peter Eötvös; de asemenea, a beneficiat de îndrumarea maeştrilor Leonard Bernstein şi Zubin Mehta. Este laureat a opt concursuri internaţionale de dirijat din Europa. În colaborare cu Societatea „Wagner” din Würzburg a lansat un concert de gală şi un alt concert cu muzică de Wagner, intitulat Ring in 1 Night, cu solişti vocali de la Bayreuth.

Pe lângă activitatea concertistică, Jin Wang desfăşoară şi o activitate didactică, fiind primul dirijor din Asia care a devenit profesor de dirijat de orchestră la o universitate din Europa – Academia Regală de Muzică din Stockholm. Dirijorul Jin Wang este cunoscut şi în calitate de compozitor, printre lucrările sale de succes se numără Nokia Variations –  a Travel through Music Styles, Tibet Impressionen – Song from the Roof of the World şi Romanian Dances.

În prezent solist concertist permanent al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti (din 2002), violonistul Alexandru Tomescu s-a născut în 1976, a urmat Liceul de Muzică „George Enescu” Bucureşti, îndrumat de mama sa, prof. Mihaela Tomescu şi a absolvit în 1999 Conservatorul din Bucureşti la clasa prof. Ştefan Gheorghiu. S-a perfecţionat ulterior la Southern Methodist University, Dallas, Texas (prof. Eduard Schmieder, 2000) şi la Ecole Superieure de Musique, Sion, Elveţia, cu renumitul Tibor Varga (2001). Este laureat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Concursul internaţional „George Enescu”, Bucureşti  (Premiul I, 1999), Concursul „M. Long – J. Thibaud” Paris (Premiul II „Yehudi Menuhin”, 1999). În 2008 a devenit solist concertist permanent al Filarmonicii de Stat din Piteşti.

Înregistrările sale, CD şi DVD, cuprind un repertoriu de la opusuri celebre din literatura viorii la lucrări de muzică de cameră: „24/24 DVD&CD” (integrala Capriciilor de Niccolo Paganini); „Simply Mozart by Alexandru Tomescu” cu Orchestra Naţională Radio – dirijor Horia Andreescu (integrala Concertelor pentru vioară şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart); „Romantic Stradivarius”, împreună cu pianistul Horia Mihail (lucrări de Johannes Brahms, Robert Schumann şi Edvard Grieg) ș.a. Alexandru Tomescu cântă pe vioara Stradivarius Elder – Voicu, Cremona 1702.

Canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii „George Enescu“ a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter. Canalul YouTube nou creat oferă celor interesați posibilitatea de abonare și de alertare prin e-mail asupra noilor postări.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.