Beethoven se întoarce la Editura Casa Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-se-intoarce-la-editura-casa-radio/

În anul aniversar Beethoven – 250 de ani de la naştere, Editura Casa Radio îl celebrează pe emblematicul compozitor german prin editarea albumului „Beethoven – Simfonia a V-a, Simfonia a VII-a”.

Un articol de Liliana Matei|17 decembrie 2020

Cele două celebre lucrări semnate de „Titanul de la Bonn“ sunt prezentate pe compact-disc în reușita interpretare a Orchestrei Naționale Radio, sub conducerea dirijorilor Horia Andreescu, respectiv Cristian Măcelaru.

Albumul „Beethoven – Simfonia a V-a, Simfonia a VII-a“ va fi prezentat și difuzat, în premieră, la postul Radio România Muzical, joi, 17 decembrie 2020, începând cu ora 19.00. Difuzarea albumului va fi precedată de o prezentare a compact-discului realizată de autoarea bookletului, Anca Ioana Andriescu, și transmisă, video, pe pagina de Facebook a Editurii Casa Radio, începând cu ora 18.45.

 „Editura Casa Radio vă aduce prin acest CD două ipostaze simfonice beethoveniene dirijate de muzicieni români aflați în etape distincte ale carierei lor, derulate în contexte foarte diferite (chiar și în plan istoric și geografic): Horia Andreescu și Cristian Măcelaru. Acea trăire intensă a comunicării directe cu publicul din sală se face simțită și în aceste înregistrări live, din stagiunile Orchestrei Naționale Radio”, explică Anca Ioana Andriescu.

La sfârșitul lunii trecute, s-au împlinit 92 de ani de la difuzarea primului concert susținut de Orchestra Națională Radio.

La 30 noiembrie 1928, publicul aflat în fața aparatelor de radio a asistat la inaugurarea primei stagiuni (live!) de concerte simfonice din țara noastră. Acest prim concert susținut de Orchestra Radio sub conducerea compozitorului și dirijorului Mihail Jora a fost, practic, actul de înființare al Orchestrei Simfonice Radio (astăzi Orchestra Națională Radio). De atunci, prin întreaga sa activitate concertistică, Orchestra Națională Radio promovează susținut atât creația muzicală românească, cât și lucrările de referință ale culturii muzicale universale.

Chiar și câteva scurte extrase din biografia artistică a dirijorului Horia Andreescu demonstrează uriașa contribuție a reputatului artist la îmbogățirea vieții muzicale românești: Director artistic și dirijor șef, timp de mulți ani, al Orchestrelor și Corurilor Radio, dirijor principal și Director general adjunct al Filarmonicii „George Enescu”, fondator și conducător al Orchestrei de cameră „Virtuozii din București”, dar și al Orchestrei de tineret „Sinfonietta”, Horia Andreescu a realizat totodată și numeroase colaborări cu mari orchestre ale lumii. Cariera sa dirijorală include trei poziții de dirijor oaspete permanent la Orchestra Simfonică Radio Berlin, Filarmonica din Dresda și Mecklenburgische Staatskapelle Schwerin.

După debutul dirijoral în Statele Unite ale Americii, la Orchestra Simfonică din Philadelphia, Cristian Măcelaru și-a consolidat ascensiunea și în Europa, prin colaborări cu Filarmonica din Berlin, cu Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam și prin debutul din 2019 în Festivalul BBC Proms de la Londra. În același an, dirija Orchestra Regală Concertgebouw și la București, în cadrul Festivalului „George Enescu”. Odată cu începutul stagiunii 2019-2020, Cristian Măcelaru a preluat, ca dirijor principal, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Köln, iar începând cu stagiunea 2021-2022 va prelua și postul de Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

Albumul  poate fi achiziţionat, la preț de producător, prin comandă online pe site-ul Editurii Casa Radio: www.edituracasaradio.ro. De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție.

09
/12
/17

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prezintă luni, 11 decembrie 2017, ora 18:30, o reprezentație excepțională a spectacolului „Nabucco”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul liric este dedicat sopranei Emilia Cătană și baritonului Vasile Cătană, iluștrii prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, distribuția serii fiind onorată de invitații de talie internațională baritonul Sebastian Cătană, soprana Dragana Radaković, basul Marius Boloș.

06
/12
/17

Cel mai important eveniment al scenelor lirice româneşti, Gala Premiilor Operelor Naţionale, este pentru al doilea an consecutiv, găzduit de Opera Naţională Bucureşti. Evenimentul ajuns la cea de-a V-a ediţie este considerat cel mai grandios eveniment care celebrează şi premiază performanțele lirice ale Operelor din ţară.

06
/12
/17

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunțat soția sa, Laeticia.  Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ''Johnny-Imperator'', cum l-a supranumit ziarul ''Le Monde'' a devenit iubit de generații întregi de francezi cu care a împărțit pe lângă cântecele sale și coborârile sale în infern.

29
/11
/17

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuți, Ziua Bucovinei a coincis ieri și cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din țară, cu intrare liberă.

28
/11
/17

“Muzica e cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi.” - Mariana Nicolesco. Unanim recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru, soprana Mariana Nicolesco împlinește astăzi 69 de ani.

24
/11
/17

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viață legendarul lider al grupului Queen.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

14
/11
/17

Anul 2018 începe cu o surpriză muzicală plină de magie, grație și energie debordantă. În 8 ianuarie, ora 19:00, Fundația Calea Victoriei organizează la Teatrul Național București Concertul Extraordinar de Anul Nou, avându-l de această dată invitat pe celebrul violonist elvețian Manrico Padovani.

12
/11
/17

Festivalul International EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește, în 2018, 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din Romania căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.