Beethoven se întoarce la Editura Casa Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-se-intoarce-la-editura-casa-radio/

În anul aniversar Beethoven – 250 de ani de la naştere, Editura Casa Radio îl celebrează pe emblematicul compozitor german prin editarea albumului „Beethoven – Simfonia a V-a, Simfonia a VII-a”.

Un articol de Liliana Matei|17 decembrie 2020

Cele două celebre lucrări semnate de „Titanul de la Bonn“ sunt prezentate pe compact-disc în reușita interpretare a Orchestrei Naționale Radio, sub conducerea dirijorilor Horia Andreescu, respectiv Cristian Măcelaru.

Albumul „Beethoven – Simfonia a V-a, Simfonia a VII-a“ va fi prezentat și difuzat, în premieră, la postul Radio România Muzical, joi, 17 decembrie 2020, începând cu ora 19.00. Difuzarea albumului va fi precedată de o prezentare a compact-discului realizată de autoarea bookletului, Anca Ioana Andriescu, și transmisă, video, pe pagina de Facebook a Editurii Casa Radio, începând cu ora 18.45.

 „Editura Casa Radio vă aduce prin acest CD două ipostaze simfonice beethoveniene dirijate de muzicieni români aflați în etape distincte ale carierei lor, derulate în contexte foarte diferite (chiar și în plan istoric și geografic): Horia Andreescu și Cristian Măcelaru. Acea trăire intensă a comunicării directe cu publicul din sală se face simțită și în aceste înregistrări live, din stagiunile Orchestrei Naționale Radio”, explică Anca Ioana Andriescu.

La sfârșitul lunii trecute, s-au împlinit 92 de ani de la difuzarea primului concert susținut de Orchestra Națională Radio.

La 30 noiembrie 1928, publicul aflat în fața aparatelor de radio a asistat la inaugurarea primei stagiuni (live!) de concerte simfonice din țara noastră. Acest prim concert susținut de Orchestra Radio sub conducerea compozitorului și dirijorului Mihail Jora a fost, practic, actul de înființare al Orchestrei Simfonice Radio (astăzi Orchestra Națională Radio). De atunci, prin întreaga sa activitate concertistică, Orchestra Națională Radio promovează susținut atât creația muzicală românească, cât și lucrările de referință ale culturii muzicale universale.

Chiar și câteva scurte extrase din biografia artistică a dirijorului Horia Andreescu demonstrează uriașa contribuție a reputatului artist la îmbogățirea vieții muzicale românești: Director artistic și dirijor șef, timp de mulți ani, al Orchestrelor și Corurilor Radio, dirijor principal și Director general adjunct al Filarmonicii „George Enescu”, fondator și conducător al Orchestrei de cameră „Virtuozii din București”, dar și al Orchestrei de tineret „Sinfonietta”, Horia Andreescu a realizat totodată și numeroase colaborări cu mari orchestre ale lumii. Cariera sa dirijorală include trei poziții de dirijor oaspete permanent la Orchestra Simfonică Radio Berlin, Filarmonica din Dresda și Mecklenburgische Staatskapelle Schwerin.

După debutul dirijoral în Statele Unite ale Americii, la Orchestra Simfonică din Philadelphia, Cristian Măcelaru și-a consolidat ascensiunea și în Europa, prin colaborări cu Filarmonica din Berlin, cu Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam și prin debutul din 2019 în Festivalul BBC Proms de la Londra. În același an, dirija Orchestra Regală Concertgebouw și la București, în cadrul Festivalului „George Enescu”. Odată cu începutul stagiunii 2019-2020, Cristian Măcelaru a preluat, ca dirijor principal, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Köln, iar începând cu stagiunea 2021-2022 va prelua și postul de Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

Albumul  poate fi achiziţionat, la preț de producător, prin comandă online pe site-ul Editurii Casa Radio: www.edituracasaradio.ro. De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.

21
/08
/14

Festivalul RadiRo programează miercuri, 24 septembrie, şi joi, 25 septembrie, la Sala Radio, două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, care vine la Bucureşti însoţită de dirijorul său principal, Stéphane Denève! Mezzosoprana Ruxandra Donose va fi protagonista primei seri a orchestrei germane la RadiRo, într-un program dinamic şi dens Ravel – Strauss!

20
/08
/14

Starea de sănătate a cântareţului de operă Placido Domingo se îmbunătăţeşte, după ce tenorul de origine spaniolă a fost diagnosticat cu o infecţie a vezicii biliare şi o alta a căilor respiratorii şi a fost nevoit să îşi anuleze o serie de concerte.

20
/08
/14

Doar 10 zile ne mai despart de debutul celei dintâi ediții a Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil. Iubitorii de muzică clasică dornici să ia parte la recitalurile și concertele unice din cele șase seri de Festival își pot procura bilete fie prin rețeaua Eventim, fie la casieria Filarmonicii din Sibiu (informații, la telefon – 0745.991.779).

19
/08
/14

„Promenada Operei”, cel mai mare concert în aer liber din București, dedicat muzicii clasice, are loc sâmbătă, 30 august, de la ora 20.30, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti.

19
/08
/14

Casa în care a copilărit legenda muzicii country Johnny Cash, situată în oraşul american Dyess, a fost transformată în muzeu, autorităţile luând această decizie pentru a revitaliza respectiva regiune din punct de vedere economic.

19
/08
/14

Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” continuă la Sinaia cu concertul Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal prin trei concerte programate la Buşteni (18 august), Sinaia - Sala Cazino (19 august) şi Bucureşti - Ateneul Român (20 august). Programul concertelor, unul exclusiv simfonic, cuprinde Simfonia a V-a de Beethoven şi Simfonia a V-a de Şostakovici.

13
/08
/14

Solistul Leo Iorga revine pe scenă, după operaţia de extirpare a unei tumori cerebrale, la prima ediţie a festivalului "Oldies Music Fest" de la Bucureşti, care se va desfăşura pe 13 octombrie şi va include şi două concerte susţinute de cântăreaţa Bonnie Tyler, respectiv trupa Smokie.

12
/08
/14

De la primele concerte ale celei de-a 15-a ediții, Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” și-a onorat renumele de promotor al tinerelor talente muzicale ale României, pe care le aduce în fața publicului din Sinaia, Bușteni, Brașov, Sibiu și București, alături de muzicieni consacrați de nivel internațional, sub îndrumarea neobositului muzician Marin Cazacu.