Beethoven se întoarce la Editura Casa Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-se-intoarce-la-editura-casa-radio/

În anul aniversar Beethoven – 250 de ani de la naştere, Editura Casa Radio îl celebrează pe emblematicul compozitor german prin editarea albumului „Beethoven – Simfonia a V-a, Simfonia a VII-a”.

Un articol de Liliana Matei|17 decembrie 2020

Cele două celebre lucrări semnate de „Titanul de la Bonn“ sunt prezentate pe compact-disc în reușita interpretare a Orchestrei Naționale Radio, sub conducerea dirijorilor Horia Andreescu, respectiv Cristian Măcelaru.

Albumul „Beethoven – Simfonia a V-a, Simfonia a VII-a“ va fi prezentat și difuzat, în premieră, la postul Radio România Muzical, joi, 17 decembrie 2020, începând cu ora 19.00. Difuzarea albumului va fi precedată de o prezentare a compact-discului realizată de autoarea bookletului, Anca Ioana Andriescu, și transmisă, video, pe pagina de Facebook a Editurii Casa Radio, începând cu ora 18.45.

 „Editura Casa Radio vă aduce prin acest CD două ipostaze simfonice beethoveniene dirijate de muzicieni români aflați în etape distincte ale carierei lor, derulate în contexte foarte diferite (chiar și în plan istoric și geografic): Horia Andreescu și Cristian Măcelaru. Acea trăire intensă a comunicării directe cu publicul din sală se face simțită și în aceste înregistrări live, din stagiunile Orchestrei Naționale Radio”, explică Anca Ioana Andriescu.

La sfârșitul lunii trecute, s-au împlinit 92 de ani de la difuzarea primului concert susținut de Orchestra Națională Radio.

La 30 noiembrie 1928, publicul aflat în fața aparatelor de radio a asistat la inaugurarea primei stagiuni (live!) de concerte simfonice din țara noastră. Acest prim concert susținut de Orchestra Radio sub conducerea compozitorului și dirijorului Mihail Jora a fost, practic, actul de înființare al Orchestrei Simfonice Radio (astăzi Orchestra Națională Radio). De atunci, prin întreaga sa activitate concertistică, Orchestra Națională Radio promovează susținut atât creația muzicală românească, cât și lucrările de referință ale culturii muzicale universale.

Chiar și câteva scurte extrase din biografia artistică a dirijorului Horia Andreescu demonstrează uriașa contribuție a reputatului artist la îmbogățirea vieții muzicale românești: Director artistic și dirijor șef, timp de mulți ani, al Orchestrelor și Corurilor Radio, dirijor principal și Director general adjunct al Filarmonicii „George Enescu”, fondator și conducător al Orchestrei de cameră „Virtuozii din București”, dar și al Orchestrei de tineret „Sinfonietta”, Horia Andreescu a realizat totodată și numeroase colaborări cu mari orchestre ale lumii. Cariera sa dirijorală include trei poziții de dirijor oaspete permanent la Orchestra Simfonică Radio Berlin, Filarmonica din Dresda și Mecklenburgische Staatskapelle Schwerin.

După debutul dirijoral în Statele Unite ale Americii, la Orchestra Simfonică din Philadelphia, Cristian Măcelaru și-a consolidat ascensiunea și în Europa, prin colaborări cu Filarmonica din Berlin, cu Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam și prin debutul din 2019 în Festivalul BBC Proms de la Londra. În același an, dirija Orchestra Regală Concertgebouw și la București, în cadrul Festivalului „George Enescu”. Odată cu începutul stagiunii 2019-2020, Cristian Măcelaru a preluat, ca dirijor principal, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Köln, iar începând cu stagiunea 2021-2022 va prelua și postul de Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

Albumul  poate fi achiziţionat, la preț de producător, prin comandă online pe site-ul Editurii Casa Radio: www.edituracasaradio.ro. De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție.

03
/09
/18

U2 a fost nevoită să îşi întrerupă, şi apoi să anuleze, concertul susţinut sâmbătă, la Berlin, în faţa a zeci de mii de spectatori, după ce solistul trupei irlandeze, Bono, şi-a pierdut vocea în timpul show-ului.

01
/09
/18

Între 1 și 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, urcă pe scena Ateneului Român din București ca să câștige trofeul Concursului Internațional „George Enescu” 2018 și să se lanseze în lumea muzicii clasice internaționale.

22
/08
/18

Joi, 23 august, și vineri, 24 august, tinerii muzicieni, beneficiari ai bursei SoNoRo-Intereferențe, vor susține două concerte în Germania, la Grassau și la Traunstein, la finalul unei săptămânii de pregătire, în care vor lucra alături de muzicieni și profesori de la renumite școli de muzică din Europa.

21
/08
/18

Dirijorul Cristian Lupeș reface celebrul turneu enescian, într-un remarcabil concept de promovare a muzicii contemporane românești.

20
/08
/18

În acest weekend, la Făget, în Timiș, a avut loc prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

20
/08
/18

Chiar în ziua în care s-au împlinit 137 de ani de la nașterea compozitorului român, 19 august, iar pregătirile sunt în toi pentru începerea ediției 2018 a Concursului Internațional „George Enescu“, se împlinesc, în mod simbolic, și 105 ani de când George Enescu însuși lansa prima inițiativă de susținere și dezvoltare a muzicii clasice românești, înființând Premiul Național de Compoziție George Enescu.

17
/08
/18

Luni, 27 august, de la ora 20.00, pe scena Sălii mari a Ateneului Român, compozitorul și pianistul italian Stefano Bollani va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziție,  „Concerto Azzurro“ pentru pian și orchestră, iar în a doua parte a serii, „Improvizații“ la pian solo și „Rhapsody in Blue“ de George Gershwin.

16
/08
/18

Anul Centenarului României este ocazia perfectă pentru a sărbători 100 de ani de unitate națională într-o seară de diversitate artistică internațională! Pornind de la această idee, Asociația Nevoia de Educație, alături de balerina Alice Minoiu, vă invită pe 3 Septembrie 2018, la Gala Regal de Balet la TNB dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, în care balerini străini și români, care profesează în întreaga lume, se vor reuni în Sala Mare a Teatrului Național din București.

16
/08
/18

În luna august, Asociația Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie și Stamate pe uvertura șalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligații lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ și produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

15
/08
/18

Circulă prin festivalurile de specialitate (inclusiv în țara noastră) un documentar dedicat vieții cantautorului George Michael. Este intitulat „Freedom”. La el lucra artistul cu două zile înainte să moară în ziua de Crăciun a anului 2016.

15
/08
/18

TVR 3 sărbătoreşte 137 de ani de la naşterea lui George Enescu. Duminică, 19 august, printr-un maraton de 16 ore de transmisiuni cu cele mai valoroase lucrări enesciene, în interpretări remarcabile, din cadrul ediţiei 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu şi nu numai

07
/08
/18

Joi, 16 august, începând cu ora 19.30, la DESCHIS Gastrobar (Splaiul Unirii, 160), are loc o nouă proiecție în avanpremiera celei de-a treia ediții DokStation Music Documentary Film Festival. Prezentat în premieră națională, documentarul Placebo: Alt.Russia (2016, regia: Charlie Targett-Adams) este o explorare fascinantă a culturii alternative din marile orașe rusești. Intrarea este liberă.

07
/08
/18

Artista americană Zola Jesus, una din cele mai interesante prezențe pe scena dark wave, concertează pentru prima dată la București, joi 9 august, de la ora 21.00, la Control Club, în cadrul turneului de promovare a noului album, Okovi. Cu versurile sale sumbre și imaginea de prințesă goth, Zola Jesus a atras comparații cu Lisa Gerrard (Dead Can Dance), Elizabeth Fraser (Cocteau Twins), dar și cu Joy Division sau Kate Bush.