Belmondo, Cardinale, Perkins, Schneider, Ventura, în ianuarie, la TV5MONDE
https://www.ziarulmetropolis.ro/belmondo-cardinale-perkins-schneider-ventura-in-ianuarie-la-tv5monde/

TV5MONDE a programat pentru luna ianuarie unele dintre cele mai bune filme clasice ale cinematografului francez, cu actori fabuloşi: Jean-Paul Belmondo, Claudia Cardinale, Anthony Perkins, Romy Schneider, Lino Ventura, Jeanne Moreau, Orson Welles, Jean-Louis Trintignant, Michèle Morgan sau Danielle Darrieux.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2017

Alături de rendez-vous-urile cinematografice din fiecare joi și duminică, de la ora 22:00, canalul francofon TV5MONDE vă propune o nouă întâlnire, în fiecare vineri, de la 19:30, pentru a vedea sau a revedea filmele dorite.

O selecție a filmelor à voir absolumentdin a doua jumătate a lui ianuarie, mai jos.

LA BANQUIÈRE / BANCHERA

Marți, 17 ianuarie, de la ora 01:20

În Parisul perioadei interbelice, Emma Eckhert (Romy Schneider) se afirmă într-un spațiu dominat de bărbați, cel al finanțelor. Provenind dintr-un mediu modest, ea atrage marii clienți care doresc să economisească, oferindu-le dobânzi excepționale. În egală măsură, Emma își etalează gustul pentru lux și aventuri homosexuale. Cât de scump le va plăti…?

Filmul se bazează pe viața Marthei Hanau, alias « La banquière des années folles » / « Banchera anilor nebuni »

Regia: Francis Girod (Franţa, 1980)

Distribuţia: Romy Schneider (Emma Eckhert), Jean-Louis Trintignant (Horace Vannister), Jean-Claude Brialy (Paul Cisterne), Claude Brasseur (Largué), Jean Carmet (Duvernet), Marie-France Pisier (Colette Lecoudray), Daniel Mesguich (Rémy Lecoudray), Thierry Lhermitte (Devoluy), Daniel Auteuil (Duclaux)…

INFO. Romy Schneider a primit 2 Premii César pentru Cea mai bună actriță, în 1976 și în 1979.

LE PROCÈS / PROCESUL

Marți, 24ianuarie, de la 00:55

Într-o dimineață, Joseph K. este trezit de un bărbat care îl anunță că este arestat. Stupefiat, acesta descoperă treptat că este victima unui adevărat complot. Toată lumea îl acuză, prietenii și dușmanii deopotrivă. Obosit, în cele din urmă, acesta sfârșește prin a se îndoi el însuși de nevinovăția sa…

Regia: Orson Welles (Italia/Germania/Franța, 1962)

După o operă de Franz Kafka.

Distribuția: Anthony Perkins (Joseph K.), Jeanne Moreau (Marika Burstner), Romy Schneider (Leni), Madeleine Robinson (Dna Grubach), Elsa Martinelli (Hilda), Suzanne Flon (Dra Pittl), Orson Welles (maestrul Albert Hassler)

INFO. Orson Welles a fost onorat de două ori la Festivalul de film de la Cannes: cu Grand Prix, pentru Othello, în 1952, și cu Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru Compulsion, în 1959. În 1970, el primește Premiul special pentru întreaga carieră, în cadrul Festivalului de film de la Veneția.

LE VOLEUR / HOȚUL

Joi, 26ianuarie, de la 22:00 (În reluare: luni, 30 ianuarie, de la 01:03)

  1. Georges Randal, un orfan cu descendență burgheză, se vede lipsit de moștenirea sa prin complotul unchiului și tutorelui său. Acesta îi refuză și mâna fiicei sale, Charlotte, promisă unui bărbat mai bogat. Însetat de răzbunare, Georges debutează într-o promițătoare carieră de hoț, vrând să înceapă cu părinții logodnicului pomenit mai sus…

Regia: Louis Malle (Franţa/Italia, 1966)

Distribuţia: Jean-Paul Belmondo (Georges Randal), Geneviève Bujold (Charlotte), Marie Dubois (Geneviève Delpiels), Françoise Fabian (Ida), Julien Guiomar (Lamargelle), Paul Le Person (Roger La Honte), Martine Sarcey (Renée), Marlène Jobert (Broussaille), Bernadette Lafont (Marguerite), Pierre Etaix

INFO. Când era foarte tânăr, Belmondo se distra furând laptele din fața casei vecinilor lui, legendarul cuplu al literaturii franceze, Jean-Paul Sartre și Simone De Beauvoir?

Foto: TV5MONDE – tv5monde.com/ro

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.