Belmondo și Gabin, în februarie, la TV5 MONDE
https://www.ziarulmetropolis.ro/belmondo-si-gabin-in-februarie-la-tv5-monde/

TV5 MONDE dedică luna februarie legendelor cinematografiei franceze Jean-Paul Belmodo şi Jean Gabin, printr-o privire asupra filmelor în care au jucat, dar şi asupra vieţii din afara platoului de filmare. Programul special include două documentare de excepţie, cu subtitrare în limba română.

Un articol de Petre Ivan|30 ianuarie 2018

BELMONDO PAR BELMONDO

Marți, 30 ianuarie, de la 19:40

Reluare: Sâmbătă, 3 februarie, de la 15:00

Paul  Belmondo povestește despre Jean-Paul Belmodo; părintele se încredințează fiului. Ocazie de a revedea cariera actorului francez și de a-l întâlni pe Alain Delon sau chiar pe Ursula Andress.  Din Copacabana pe străzile Romei, trecând prin Normandia și peste acoperișurile pariziene, familia Belmondo revizitează locurile mitice în care a filmat Bébel.

★★★★ « Un documentarexcepțional. »

– Sens critique

FILME CELEBRE

À bout de souffle (1960)

L’homme de Rio (1964)

Le professionnel (1981)

UNA DINTRE REPLICILE CELEBRE ALE LUI BELMONDO:

«M-am săturat să fiu iubit pentru mine însămi; mi-aș dori să fiu iubit pentru baniimei.» Doctor Popaul,de Claude Chabrol (1972)

UN FRANÇAIS NOMMÉ GABIN

Miercuri, 7 februarie, de la 22:00

Reluare: Luni, 12 februarie, de la 15:00

Un documentar magnific, puternic apreciat de critică,care ilustrează viața și cariera lui Jean Gabin: visele sale din copilărie, cele 95 de filme în care a jucat, săruturile și palmele memorabile din filmele sale, caracterul scrupulos și carisma… Un actor al timpurilor sale, un erou discret, în același timp, extraordinar, un mit al cinematografului francez.

★★★★ « Un portretsensibilșifărăprețiozitate al Regeluicinematografieifranceze. »

– Le Monde

FILME CELEBRE

La Grande Illusion (1937)

La traversée de Paris (1956)

Le Président (1961)

UNA DINTRE REPLICILE CELEBRE ALE LUI GABIN:

« T’as d’beaux yeux, tu sais » / « Ai ochifrumoși, știi… » Spusă lui Michèle Morgan, înLe Quai des Brumes,de Marcel Carné (1938)

Foto: Belmondo și Gabin – facebook

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.