Ben Hur. Poveştile lui Dede’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/ben-hur-povestile-lui-dedes/

Ca în vremurile bune, când oamenii erau obişnuiţi să plătească atunci când doreau să vadă un film, sâmbătă seara am mers la cinematograf. O carte şi un film făcut după ea cu mult înainte să mă nasc au reprezentat combustibilul care m-a pus în mişcare. Nu puteam rata noua ecranizare a romanului „Ben Hur”!

Un articol de Dede's (Dan Nicolaie)|30 august 2016

Nu fac comparații nici cu pelicula celebră, îngropată sub statuete Oscar, cu Charlton Heston în rolul principal, și nici cu cartea, deși tentația există, mai ales că pelicula cea nouă, regizată de rusul Timur Bekmambetov, conține câteva erori demne de semnalat, dar pe care vă las să le descoperiți singuri.

Efectele speciale sunt la locul lor, dar nu obosesc spectatorul  prin frecvență, povestea e spusă cursiv, chiar și miracolul din final este suficient tușat.

Cu gândul la o glumă din anii adolescenței („tu ai văzut cartea sau ai citit filmul?”) îmi permit să fac o recomandare: citiți cartea, care a fost binecuvântată de Papa Leon al XIII-lea,  a rivalizat cu Biblia în ceea ce privește vânzările și  s-a aflat într-o adevărată cursă, pe palierul popularității, cu „Pe aripile vântului” (Margaret Mitchell).

Asta nu înseamnă că filmul trebuie ocolit.


Foto: Ben Hur – dedes.ro

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.