Bergler, Boia sau Ishiguro, în topul vânzărilor la Gaudeamus 2017. Evenimentul, în cifre
https://www.ziarulmetropolis.ro/bergler-boia-sau-ishiguro-in-topul-vanzarilor-la-gaudeamus-2017/

„În Jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi”, de Lucian Boia, „Testamentul lui Abraham”, de Igor Bergler sau „Rămăşiţele zilei” de Kazuo Ishiguro, câştigătorul Nobelului pentru literatură de anul acesta se situează pe locuri fruntaşe în topul celor mai vândute titluri la Târgul Internaţional Gaudeamus.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2017

Cea mai bine vândută carte la Editura Humanitas a fost „În Jurul Marii Uniri de la 1918. Națiuni, frontiere, minorități”, de Lucian Boia, urmată de volumul colectiv „Cum să fii fericit în România”, „Continentele insomniei”, de Gabriel Liiceanu, „Cartea râsului și a cercetării”, de Radu Paraschivescu, „Medicină, nutriție și bună dispoziție” — Simona Tivadar și „Atlasul frumuseții. Femeile lumii în 500 de portrete”.

La Humanitas Fiction, prima poziție este ocupată de „Muza” de Jessie Burton, urmată de „Zile de Crăciun” de Jeanette Winterson, „Adolf H. Două vieți” de Eric Emmanuel Schmitt, „Gala-Dali” de Carmen Domingo și „Ruta subterană” de Colson Whitehead.

La Humanitas Junior, pe primul loc se află „Întâmplări din secolul trecut. Marile evenimente ale secolului XX” de Daniele Aristarco, „Darul lui Moș Crăciun” de T.O. Bobe, „Istoria omenirii” de Hendrik Willem van Loon, „Corabia cu coarne” de Dashka Slater, atlasul „Dinosaurium” de Chris Wormell și Lily Murray.

La Curte Veche Publishing, top I vânzări îl constituie cel de-al doilea volum „Jamila Cuisine” de Janina Staicu Avram, urmat de „O dorință de Crăciun” de Lori Evert, albumul „Obiecte grăitoare” de Ștefa Câlția, „Cinci ingrediente” de Jamie Oliver și „Omon Ra” de Viktor Pelevin.

Pe primul loc în clasamentul vânzărilor s-a situat, la Polirom, volumul „Sapiens. Scurta istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari, urmat de „Cele trei fiice ale Evei” de Elif Shafak și „Rămășițele zilei” de Kazuo Ishiguro.

La Litera, primul loc a fost ocupat de „Testamentul lui Abraham”, de Igor Bergler, urmat de „Mica Enciclopedie Meik Hygge” de Meik Wiking, „În căutarea unui destin” de Jojo Moyes, „Crima din Orient Express”, de Agatha Christie, „Stanisland, Povești din spatele zidului Berlinului”, de Anna Funder.

La Litera Mică, topul vânzărilor a fost deschis de „Povești de seară pentru fete rebele”, de Elena Favili și Francesca Cavallo, „Marea carte a Crăciunului”, „A fost odată. 24 de povești terapeutice” de Gilles Diederichs; „Soy Luna. Stil și pasiune” și „Prima mea enciclopedie”.

Cu multe noutăți editoriale și aproximativ 700 de titluri cu reduceri între 15% și 30%, Grupul Editorial Trei a fost și la această ediție a Târgului Gaudeamus una dintre destinațiile preferate ale cititorilor români.

Cele mai vândute volume de ficțiune au fost cele care se află și în topurile internaționale de bestselleruri: „Un șir infinit de țestoase” de John Green (colecția Young Fiction Connection, Editura Trei); „Dinte pentru dinte” de David Lagercrantz (colecția Fiction Connection, Editura Trei); ”Fericirea îmi scapă printre degete” de Agnes Martin Lugand (colecția Fiction Connection, Editura Trei); „Uitare”, de Arnaldur Indrioason (colecția Fiction Connection, Editura Trei) și ”Fiica ascunsă”, de Elena Ferrante ( colecția Literary Fiction, Editura Pandora M)

* * *

Gaudeamus 2017, în cifre + câștigătorii

Matei Visniec

La ediţia 2017 a Târgului Internaţional Gaudeamus, organizat de Radio România, care s-a încheiat duminică, au participat 300 de edituri şi parteneri, au avut loc 800 de evenimente, au fost donate 1.500 de cărţi şi i-au trecut pragul 125.000 de cititori.

Invitatul de onoare al ediţiei a fost Uniunea Europeană, prin intermediul Reprezentanţei Comisiei Europene, iar preşedintele de onoare al Târgului a fost scriitorul şi omul de radio Matei Vişniec.

Trofeele Gaudeamus, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin votul publicului, au fost acordate editurilor Humanitas (locul 1), Nemira şi RAO (locul 2) şi Polirom (locul 3).

Trofeul pentru „cea mai râvnită carte a târgului”, stabilit tot prin votul publicului, a revenit editurii Litera, pentru volumul „Testamentul lui Abraham”, de Igor Bergler.

Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat editurii Crime Scene Press.

Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus.

Miss Lectura pentru ediţia 2017 a Târgului Internaţional Gaudeamus a fost desemnată Alina Beşliu, studentă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti.

Foto: Gaudeamus 2017, Bergler, Boia, Ishiguro – facebook

 

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.

17
/07
/17

Universul din "Un veac de singurătate", capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspirație pentru doi artiști urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naționale din Columbia lupte de cocoși, capete de morți și un cuplu înlănțuit.

15
/07
/17

O expoziție In Memoriam Augustin Buzura, organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va fi deschisă în perioada 14-31 iulie la sediul ICR din Aleea Alexandru, nr. 38.

11
/07
/17

“Prin moartea lui Augustin Buzura cultura română pierde un mare prozator, pierde și un caracter, un om de atitudine, un om moral”, spune academicianul Eugen Simion. La rândul său, criticul literar Daniel Cristea-Enache, director de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, a precizat: “Prin romanele sale, Buzura a susținut adevăruri istorice și sociale într-o epocă a minciunii și falsității”. Scriitorul Augustin Buzura s-a stins din viață, ieri, la vârsta de 78 de ani.

07
/07
/17

Astăzi (7 iulie), de la ora 18.30, Editura Polirom şi Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona, nr. 13-15) vă invită în Grădina secretă la o întâlnire specială cu Nora Iuga şi Angela Baciu, cu prilejul apariţiei recente a volumului mai drăguţ decât dostoievski, cu ilustraţii de Ion Barbu, publicat la Polirom, disponibil şi în ediţie digitală. Actorul George Mihăiţă va citi un fragment din volum.

06
/07
/17

Scriitoarele Angela Baciu și Andreea Nanu sunt protagonistele interviului următor, prezentat în exclusivitate de Ziarul Metropolis. Și dacă cel mai recent roman al Andreei Nanu, Scrisoare pentru Ida, a fost lansat de curând la Bookfest, Angela Baciu (dar și Nora Iuga) poate fi ascultată live vineri (7 iulie), de la ora 18:30, la Librăria Carturesti Verona (str. Arthur Verona, nr. 13-15), cu prilejul aparitiei volumului "mai dragut decit dostoievski" - semnat Nora Iuga și Angela Baciu, cu ilustratii de Ion Barbu.

02
/07
/17

Cehov avea un cocor care îl urma peste tot, Daniel Defoe a avut un fiu cu o vânzătoare de stridii, Joyce se temea de tunet, Dickens de lilieci și Freud de trenuri, Voltaire bea într-o singură zi 50 de cești de ceai și 20 de cafea, tatăl lui Molière a fost tapițer și al lui Baudelaire – zugrav, iar Rainer Maria Rilke a murit după ce s-a înțepat în spinul unui trandafir.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Vineri, 30 iunie, începînd cu ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc un eveniment dedicat prozei scurte, o seară de lectură și discuții, la care vor participa Ana Maria Sandu, Alex Tocilescu și Marius Chivu. Intrarea liberă

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

21
/06
/17

Mai multe scrisori în care fizicianul Albert Einstein prezenta unor colegi opiniile sale despre fizică, Dumnezeu și Israel, expediate în anii '50, au fost vândute în cadrul unei licitații organizate la Ierusalim, pentru suma de aproximativ 210.000 de dolari.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.