Berlinala 2018. Debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, la Berlin Critics’Week
https://www.ziarulmetropolis.ro/berlinala-2018-debutul-in-lungmetraj-al-mihaelei-popescu-la-berlin-criticsweek/

Filme de Steven Soderbergh şi Alonso Ruizpalacios se numără între cele mai noi cinci producţii selectate în competiţia Festivalului de Film de la Berlin, unde „În pronunţare”, debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, a fost inclus în programul Berlin Critics’ Week. Festivalul Internaţional de Film de la Berlin va avea loc între 15 şi 25 februarie.

Un articol de Petre Ivan|22 ianuarie 2018

Nouăsprezece dintre cele 24 de filme vor concura pentru Ursul de Aur şi trofeele Ursul de Argint.

„7 Days in Entebbe” (SUA), de José Padilha, „Ága” (Bulgaria), de Milko Lazarov, „Ang panahon ng halimaw (Season of the Devil)” (Filipine), de  Lav Diaz, „Museo” (Mexic), de Alonso Ruizpalacios, „Unsane” (SUA), de  Steven Soderbergh, au fost anunţate luni de organizatorii Berlinalei ca incluse în competiţiea celei de-a 68-a ediţii a festivalului.

Alte două producţii care vor participa în competiţie vor fi anunţate pe 6 februarie.

Tot astazi (luni), organizatorii au anunţat şase titluri, între care „The Happy Prince” (Germania), de Rupert Everett, şi „Unga Astrid (Becoming Astrid)” (Suedia), de Pernille Fischer Christensen – care vor participa la programul Berlinale Special, care cuprinde 12 lungmetraje şi 7 seriale.

Până în prezent, în programul competiţional participă filme din Austria, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Iran, Irlanda, Italia, Luxemburg, Mexic, Norvegia, Paraguay, Filipine, Polonia, România, Rusia, Serbia, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, Uruguay şi Statele Unite.

România va fi reprezentată în competiţie de „Nu mă atinge-mă”, lungmetrajul de debut al Adinei Pintilie. El va fi prezentat pe 22 februarie.

„În pronunţare”, debutul Mihaelei Popescu

Filmul Mihaelei Popescu va fi prezentat pe 17 februarie, la cea de-a patra ediţie a Woche der Kritik Berlin/ Berlin Critics’ Week*.

Avându-i în rolurile principale pe actorii Dorotheea Petre şi Cuzin Toma, „În pronunţare” este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacţie şi o căsnicie eşuată.

Mihaela Popescu şi-a început cariera în cinema ca producător asociat al filmului „Periferic”, regizat de Bogdan George Apetri.

Primul său proiect de scurtmetraj, „Plimbare”, a avut premiera internaţională la Locarno IFF, fiind selectat în secţiuni ale unor festivaluri ca FIFF Namur, Bruxelles, Slamdance, Transilvania IFF, Ankara IFF şi Making Waves (New York).

În prezent, ea lucrează la primul său lungmetraj documentar – „The Living Bridge” -, care îşi propune să ofere o perspectivă asupra modului în care Brexit afectează viaţa cetăţenilor Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie.

* Woche der Kritik Berlin/ Berlin Critics’ Week este un eveniment organizat de Asociaţia Criticilor de Film din Germania, în paralel cu Festivalul de la Berlin.

Foto: În pronunţare – facebook

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.