BERLINER, cel mai nou film semnat de Marian Crișan, cu Ion Sapdaru și Ovidiu Crișan, acum în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/berliner-cel-mai-nou-film-semnat-de-marian-crisan-cu-ion-sapdaru-si-ovidiu-crisan-acum-in-cinematografe/

„Comedia amară” – cum o numeşte regizorul – BERLINER, rulează acum în cinematografele din ţară deschise în acest moment. Cel mai nou film semnat de Marian Crişan îi are în rolurile principale pe îndrăgiţii actori: Ion Sapdaru, Ovidiu Crişan şi Maria Junghietu.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2021

Aflat în plină campanie electorală, Mocanu, „un lup bătrân care încearcă din toate puterile să câștige o ultimă luptă” (Ion Sapdaru) rămâne blocat în Salonta, un mic orășel de provincie, de unde își va continua campania chiar din casa unuia dintre săteni a cărui viață o invadează încet, încet. Viorel (Ovidiu Crișan) este tractorist de meserie iar viața lui și a soției sale (Maria Junghietu) va prinde un alt ritm după venirea politicianului. „Eu nu am încercat să interpretez un personaj ci să recreez un destin” le spunea jurnaliștilor Ovidiu Crișan în conferința de presă de la Fstivalul Internațional de Film de la Moscova (MIFF) unde filmul a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ – Russian Cinema Club Federation.

Spectatorii din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Happy Cinema), Bacău (Happy Cinema), Bistrița (Cinema Dacia), Buzău (Happy Cinema), Focșani (Cinema Balada, Happy Cinema), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa deCultură) și Oradea (Cinema Palace) vor fi printre primii care vor putea vedea filmul pe marele ecran. De îndată ce măsurile de siguranță în vigoare o vor permite, filmul va ajunge și în alte localități din țară. „Sper ca lansarea filmului nostru să fie unul dintre demersurile care vor readuce publicul în sala de cinema.” spune Marian Crișan și continuă: „vom încerca să fim prezenți alături de actori la cât mai multe proiecții pentru a ne întâlni cu publicul”. Pe pagina filmului (https://www.facebook.com/berliner2020) vor fi anunțate toate evenimentele la care va fi prezentă echipa.

BERLINER este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker și Orizont, dar și pentru miniseria produsă de HBO România – Valea Mută. „Trăim într-o eră în care suntem bombardați pe telefoanele smart cu mesaje de tot felul care ne spun ce să mancăm, cum să ne îmbrăcăm, ce să găndim, cu cine să votăm. Suntem manipulați prin mesaje emoționale puse la cale de echipe de marketing. Care sunt mecanismele din spatele acestui fenomen, care e granița dintre emoțiile noastre reale și emoțiile induse de media? BERLINER este și filmul unui oraș, orașul meu natal, Salonta” declară Marian Crișan. 

Distribuția filmului este completată de: Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.


Iată o serie de secvențe care nu și-am mai găsit locul în economia montajului final al filmului:


BERLINER | THE CAMPAIGN are la bază un scenariu scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache. Imaginea îi aparține lui Oleg Mutu, scenografia este semnată de Simona Pădurețu, costumele de Anca Miron și Sonia Constantinescu iar montajul de Tudor Pojoni. Producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.

Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și va avea premiera națională pe 26 februarie, fiind distribuit în România de Rova Film și Iadasarecasa.

Premiera mondială a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova. Au urmat apoi Cottbus IFF Germania, Arras Film Festival Franța, Trieste International Film Festival în Italia, Making Waves în Statele Unite.

01
/01
/14

La grande bellezza, The Congress și Upstream Color sunt câteva dintre filmele lui 2013 pe care Cinesseur - pseudonimul unuia dintre cei mai populari și mai apreciați critici de film din mediul online -, le-a inclus în “Creme de la creme”, obișnuita sa cine-retrospectivă din final de an.

01
/01
/14

Cocul purtat de Audrey Hepburn în "Breakfast at Tiffany's", "moţul" cântăreţului Elvis Presley şi tunsoarea actriţei Jennifer Aniston în rolul Rachel din serialul TV "Friends" se numără printre cele mai emblematice coafuri din istorie.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).