BERLINER, cel mai nou film semnat de Marian Crișan, cu Ion Sapdaru și Ovidiu Crișan, acum în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/berliner-cel-mai-nou-film-semnat-de-marian-crisan-cu-ion-sapdaru-si-ovidiu-crisan-acum-in-cinematografe/

„Comedia amară” – cum o numeşte regizorul – BERLINER, rulează acum în cinematografele din ţară deschise în acest moment. Cel mai nou film semnat de Marian Crişan îi are în rolurile principale pe îndrăgiţii actori: Ion Sapdaru, Ovidiu Crişan şi Maria Junghietu.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2021

Aflat în plină campanie electorală, Mocanu, „un lup bătrân care încearcă din toate puterile să câștige o ultimă luptă” (Ion Sapdaru) rămâne blocat în Salonta, un mic orășel de provincie, de unde își va continua campania chiar din casa unuia dintre săteni a cărui viață o invadează încet, încet. Viorel (Ovidiu Crișan) este tractorist de meserie iar viața lui și a soției sale (Maria Junghietu) va prinde un alt ritm după venirea politicianului. „Eu nu am încercat să interpretez un personaj ci să recreez un destin” le spunea jurnaliștilor Ovidiu Crișan în conferința de presă de la Fstivalul Internațional de Film de la Moscova (MIFF) unde filmul a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ – Russian Cinema Club Federation.

Spectatorii din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Happy Cinema), Bacău (Happy Cinema), Bistrița (Cinema Dacia), Buzău (Happy Cinema), Focșani (Cinema Balada, Happy Cinema), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa deCultură) și Oradea (Cinema Palace) vor fi printre primii care vor putea vedea filmul pe marele ecran. De îndată ce măsurile de siguranță în vigoare o vor permite, filmul va ajunge și în alte localități din țară. „Sper ca lansarea filmului nostru să fie unul dintre demersurile care vor readuce publicul în sala de cinema.” spune Marian Crișan și continuă: „vom încerca să fim prezenți alături de actori la cât mai multe proiecții pentru a ne întâlni cu publicul”. Pe pagina filmului (https://www.facebook.com/berliner2020) vor fi anunțate toate evenimentele la care va fi prezentă echipa.

BERLINER este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker și Orizont, dar și pentru miniseria produsă de HBO România – Valea Mută. „Trăim într-o eră în care suntem bombardați pe telefoanele smart cu mesaje de tot felul care ne spun ce să mancăm, cum să ne îmbrăcăm, ce să găndim, cu cine să votăm. Suntem manipulați prin mesaje emoționale puse la cale de echipe de marketing. Care sunt mecanismele din spatele acestui fenomen, care e granița dintre emoțiile noastre reale și emoțiile induse de media? BERLINER este și filmul unui oraș, orașul meu natal, Salonta” declară Marian Crișan. 

Distribuția filmului este completată de: Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.


Iată o serie de secvențe care nu și-am mai găsit locul în economia montajului final al filmului:


BERLINER | THE CAMPAIGN are la bază un scenariu scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache. Imaginea îi aparține lui Oleg Mutu, scenografia este semnată de Simona Pădurețu, costumele de Anca Miron și Sonia Constantinescu iar montajul de Tudor Pojoni. Producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.

Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și va avea premiera națională pe 26 februarie, fiind distribuit în România de Rova Film și Iadasarecasa.

Premiera mondială a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova. Au urmat apoi Cottbus IFF Germania, Arras Film Festival Franța, Trieste International Film Festival în Italia, Making Waves în Statele Unite.

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.

07
/11
/13

The Bed is Broken, premiat la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop 2012, a fost ales în selecţia oficială a uneia dintre cele mai importante competiții din lume: Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA).

07
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Film cu pretenţii, „O vară foarte instabilă“, noul lungmetraj al Ancăi Damian, este – prin formă şi conţinut - atipic în peisajul cinematografic românesc. Asta nu îl face un film redutabil, ci mai degrabă o experienţă insolită, incapabilă să depăşească însă unele convenţii.