BERLINER în regia lui Marian Crișan premiat la Moscova
https://www.ziarulmetropolis.ro/berliner-in-regia-lui-marian-crisan-premiat-la-moscova/

Cel mai nou film semnat de Marian Crişan, BERLINER, a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ – Russian Cinema Club Federation la cea de-a 42-a ediţie a Festivalului Internaţional de film de la Moscova (MIFF) care a avut loc între 1 şi 8 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2020

Fiind unul dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume, festivalul a fost prezidat mulți ani de Nikita Mikhalkov și face parte din puținele festivaluri din lume de clasă A – FIAPF (Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films).

„Filmul lui Crișan te invită într-o lume ușor caricaturală care cucerește prin haz și farmecul actoricesc” – titra ziarul moscovit Vedomosti după prima proiecție din festival.

Distribuit internațional cu titlul THE CAMPAIGN de către Picture Tree International, BERLINER este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker și Orizont, dar și pentru miniseria produsă de HBO România – Valea Mută, și ni-l prezintă pe Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămane blocat la Salonta, un mic orășel de provincie. El este găzduit de Viorel, un cetățean obișnuit, tractorist de meserie, în casa sa, de unde politicianul își va continua campania electorală, punând la cale un plan cameleonic.

Spectatorii îi vor putea recunoaște în distribuția filmului pe actorii: Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.

„Eu nu am încercat să interpretez un personaj ci să recreez un destin” a declarat Ovidiu Crișan în conferința de presă din festival, felicitat fiind pentru rolul său din film.
„Mocanu e un lup bătrân care nu e interesat de nimic, se simte singur, luptă doar din inerție și îi e frică să nu ajungă în spatele gratiilor. Totuși, atunci când scapă în acest orășel uitat de lume, încearcă din toate puterile să câștige o ultimă luptă” le-a spus Ion Sapdaru, în rusă, jurnaliștilor de la Moscova.
Datorită perioadei pe care o traversăm, cei doi actori alături de Marian Crișan au fost prezenți la festival doar online, într-o întâlnire proiectată în direct.

Scenariul este semnat de Marian Crișan și Gabriel Andronache, imaginea de Oleg Mutu, scenografia Simona Pădurețu, costumele Anca Miron și Sonia Constantinescu, montajul de Tudor Pojoni iar producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.
Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și va avea premiera națională în curând, fiind distribuit de Rova Film.

 

Mai multe informații găsiți și pe:
Facebook: https://www.facebook.com/berliner2020
MIFF: http://bit.ly/BERLINERlaMIFF
Picture Tree International: http://bit.ly/PictureTreeInternational

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.