Berlinul vrea să construiască un muzeu al capodoperelor din pictura secolului al XX-lea
https://www.ziarulmetropolis.ro/berlinul-vrea-sa-construiasca-un-muzeu-al-capodoperelor-din-pictura-secolului-al-xx-lea/

Primăria din Berlin a acceptat, miercuri, să construiască un nou muzeu, care va expune capodopere din pictura secolului al XX-lea, precum cele realizate de Rene Magritte şi Salvador Dali, punând astfel capăt unui conflict care dura de mai mulţi ani.

Un articol de Andrada Văsii|22 august 2013

Primăria din Berlin a acceptat, miercuri, să construiască un nou muzeu, care va expune capodopere din pictura secolului al XX-lea, precum cele realizate de Rene Magritte şi Salvador Dali, punând astfel capăt unui conflict care dura de mai mulţi ani.

Autorităţile culturale din Berlin, un oraş cu datorii foarte mari, au anunţat că vor plăti 130 de milioane de euro pentru acest muzeu nou, care va fi amplasat în apropiere de Postdamer Platz, în centrul Berlinului.

Opere de Max Ernst, André Breton şi Joan Miro, aparţinând unui cuplu de colecţionari bogaţi, Ulla şi Heiner Pietzsch, evaluate la 150 milioane de euro, vor fi expuse în noul muzeu.

Acest acord ar trebui să pună capăt unei dispute vechi de câţiva ani, cauzată de proiectul iniţial de mutare a uneia dintre cele mai frumoase colecţii din lume de tablouri semnate de vechii maeştri într-un alt muzeu, cu scopul de a primi opere moderne.

Capodopere de Rembrandt, Caravaggio şi Dürer vor rămâne astfel la Gemäldegalerie, unul dintre muzeele principale din Berlin, şi nu vor fi deplasate pe Insula Muzeelor, într-o altă parte a oraşului, aşa cum propunea un proiect anterior, notează Mediafax.

Numărul de vizitatori din muzeele berlineze a înregistrat o creştere cu 73% între 2002 şi 2010. Prin comparaţie, această creştere a fost de doar 8% pentru totalul muzeelor germane, potrivit unui studiu publicat anul trecut.

Foto credit: Muzeul Județean Mureș (Facebook)

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.

27
/09
/21

Pavilionul de Artă București Art Safari își prelungește programul cu o săptămână, de marți 28 septembrie până duminică 3 octombrie, pentru a permite miilor de iubitori de artă, care și-au achiziționat săptămânile trecute bilete online, să reușească să viziteze Pavilionul Art Safari (în care accesul, în condițiile măsurilor de prevenție sanitară, a fost încetinit de măsurile de control al fluxului).

16
/09
/21

„Poetic Invasion of the Cities” (PIC), o platformă europeană pentru artele spectacolului în spații neconvenționale, care își propune să ajungă la un public nou din comunitățile implicate, inclusiv la cel aflat în zone defavorizate, a avut o prezență notabilă la cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

16
/09
/21

În 2021, toamna începe oficial și fabulos, odată cu ediția anuală a celui mai mare eveniment de artă românească, Art Safari. Cea de-a VIII-a ediție a Pavilionului de Artă București va avea loc în perioada 16-26 septembrie în duplex, atât la Palatul Dacia-România, cât și la Arcub – Hanul Gabroveni.

14
/09
/21

Celebrul artist plastic belgian René Magritte s-a stins din viață într-o zi de vară, pe 15 august 1967, la 68 de ani. A fost înmormântat la cimitirul Schaerbeek din Bruxelles. Mai jos îl vedeți fotografiat, lângă tabloul său, „Pelerinul”, de Lothar Wolleh, chiar în anul în care a murit...