Besoiu, Caramitru şi Stere Gulea despre dispariţia lui Szobi Cseh
https://www.ziarulmetropolis.ro/besoiu-caramitru-si-stere-gulea-despre-disparitia-lui-szobi-cseh/

Moartea celebrului cascador Szobi Cseh i-a îndurerat pe actorii şi regizorii români care au aflat vestea în această dimineaţă. “A fost un artist adevărat, un camarad desăvârşit. Calcula totul exact. A făcut din profesia asta o adevărată artă”, a spus Ion Besoiu, despre fostul său coleg.

Un articol de Petre Ivan|1 august 2014

Regizorul Stere Gulea a declarat că Szobi Cseh, care a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, şi-a iubit meseria „cât se poate de clar”, afirmând că era o persoană „foarte înzestrată, cu iuţeală în gândire şi gesturi”, notează Mediafax.

„Era un om plin de solicitudine şi îşi iubea meseria cât se poate de clar. Era foarte înzestrat. Avea iuţeală atât fizică şi în gesturi, cât şi în gândire. Era clar omul care reprezenta cascadoria în România în acea perioadă. Colaborai cu el foarte uşor, era manierat, civilizat, ponderat, un om cu care puteai foarte bine să colaborezi”, a spus Stere Gulea.

Szobi Cseh

Ion Besoiu

La rândul său, actorul Ion Besoiu spune că l-a respectat foarte mult pe Szobi Cseh, care a făcut din cascadorie o adevărată artă. „Am lucrat cu el, l-am respectat foarte mult. A fost un artist adevărat, un camarad desăvârşit. Calcula totul exact. A făcut din profesia asta o adevărată artă”, a spus Ion Besoiu.

Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, actorul Ion Caramitru, a aflat despre decesul lui Szobi Cseh de la ziarişti, în timp ce inspecta şantierul teatrului cu premierul Ponta, el spunând că Szobi Cseh a fost un pionier al cascadoriei, cel care a înfiinţat, de fapt, şcoala românească de cascadorie.

Ion Caramitru

Ion Caramitru

„A fost un pionier al cascadoriei, a fost cel care a înfiinţat şcoala de cascadorie, de fapt, şi a şi jucat roluri în filme în care cascada era una din părţile lui forte. Îmi pare foarte rău! Dumnezeu să-l ierte!”, a spus Caramitru.

„Am lucrat mai puţin cu el, un singur film am făcut. El a lucrat mai mult cu Sergiu Nicolaescu. Îmi pare foarte rău! Nu ştiam, mi-aţi dat o veste… Ştiam că e bolnav, ştiam că are probleme”, a mai spus Ion Caramitru.

Foto cu Ion Besoiu, Ion Caramitru şi Szobi Cseh – Cinemagia

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.