Besoiu, Caramitru şi Stere Gulea despre dispariţia lui Szobi Cseh
https://www.ziarulmetropolis.ro/besoiu-caramitru-si-stere-gulea-despre-disparitia-lui-szobi-cseh/

Moartea celebrului cascador Szobi Cseh i-a îndurerat pe actorii şi regizorii români care au aflat vestea în această dimineaţă. “A fost un artist adevărat, un camarad desăvârşit. Calcula totul exact. A făcut din profesia asta o adevărată artă”, a spus Ion Besoiu, despre fostul său coleg.

Un articol de Petre Ivan|1 august 2014

Regizorul Stere Gulea a declarat că Szobi Cseh, care a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, şi-a iubit meseria „cât se poate de clar”, afirmând că era o persoană „foarte înzestrată, cu iuţeală în gândire şi gesturi”, notează Mediafax.

„Era un om plin de solicitudine şi îşi iubea meseria cât se poate de clar. Era foarte înzestrat. Avea iuţeală atât fizică şi în gesturi, cât şi în gândire. Era clar omul care reprezenta cascadoria în România în acea perioadă. Colaborai cu el foarte uşor, era manierat, civilizat, ponderat, un om cu care puteai foarte bine să colaborezi”, a spus Stere Gulea.

Szobi Cseh

Ion Besoiu

La rândul său, actorul Ion Besoiu spune că l-a respectat foarte mult pe Szobi Cseh, care a făcut din cascadorie o adevărată artă. „Am lucrat cu el, l-am respectat foarte mult. A fost un artist adevărat, un camarad desăvârşit. Calcula totul exact. A făcut din profesia asta o adevărată artă”, a spus Ion Besoiu.

Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, actorul Ion Caramitru, a aflat despre decesul lui Szobi Cseh de la ziarişti, în timp ce inspecta şantierul teatrului cu premierul Ponta, el spunând că Szobi Cseh a fost un pionier al cascadoriei, cel care a înfiinţat, de fapt, şcoala românească de cascadorie.

Ion Caramitru

Ion Caramitru

„A fost un pionier al cascadoriei, a fost cel care a înfiinţat şcoala de cascadorie, de fapt, şi a şi jucat roluri în filme în care cascada era una din părţile lui forte. Îmi pare foarte rău! Dumnezeu să-l ierte!”, a spus Caramitru.

„Am lucrat mai puţin cu el, un singur film am făcut. El a lucrat mai mult cu Sergiu Nicolaescu. Îmi pare foarte rău! Nu ştiam, mi-aţi dat o veste… Ştiam că e bolnav, ştiam că are probleme”, a mai spus Ion Caramitru.

Foto cu Ion Besoiu, Ion Caramitru şi Szobi Cseh – Cinemagia

03
/02
/22

CRONICĂ DE FILM O frumoasă animaţie japoneză, „Belle” (2021, r. Mamoru Hosoda), care a avut anul trecut premiera mondială la Cannes, ajunge acum şi în cinematografele de la noi, atât în versiunea originală şi cu subtitări, cât şi dublată în română.

01
/02
/22

CRONICĂ DE FILM Pe măsură ce treceau minutele din „The Worst Person in the World” (2021) la proiecţia de la Cinema Elvire Popesco, mă tot gândeam: juriul de la Cannes a avut la îndemână acest „mare film existenţialist contemporan” (o descriere justă pe care aveam să o citesc apoi în revista Positif) pentru a-i acorda Palme d`Or, dar a preferat în schimb, din dorinţa de a scrie istorie, să aleagă un pariu riscant ca „Titane”?

31
/01
/22

CRONICĂ DE FILM "Lucruri pentru care merită să plângi" (2021), debutul în lungmetraj al regizoarei româno-maghiare Cristina Groşan, este portretul generaţiei de 30 de ani, cu fricile şi nesiguranţele ei. Cu premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo, filmul poate fi găsit în unele cinematografe din ţară.

28
/01
/22

„Miracol”, thrillerul psihologic regizat de Bogdan George Apetri, își începe circuitul pe marile ecrane din România chiar înainte de data premierei și va avea parte de avanpremiere și de proiecții speciale, urmate de Q&A cu echipa filmului, în Cluj, Timișoara, București, Sibiu și Piatra Neamț.

26
/01
/22

CRONICĂ DE FILM La fel ca „Neidentificat” (2020), prima parte a unei preconizate trilogii filmate la Piatra Neamţ şi în împrejurimi, „Miracol (2021) este prins între dorinţa de a spune lucruri tari din sfera dramelor morale şi încărcate psihologic şi înclinaţia de a testa convenţiile unui amestec de thriller şi policier.

20
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Regizorul mexican Michel Franco atinge o nouă culme a teribilismului cu „Nuevo orden”/"Noua ordine" (distribuit acum în cinematografele de la noi de Transilvania Film), câştigător în 2020 al unui de neînţeles Mare Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia.

13
/01
/22

Dacă pentru mulți dintre noi sfârșitul anului trecut a stat, din punct de vedere cinematografic, sub semnul lungmetrajului lui Sorrentino, „È stata la mano di Dio”, începutul lui 2022 ne-a pus în fața unui alt film italian – „Trei etaje” / „Tre piani”, semnat de Nanni Moretti.