Besoiu, Piazzolla & Frankenstein – 11 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/besoiu-piazzolla-frankenstein-11-martie-in-cultura/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 11 martie s-a născut Ion Besoiu, unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi actori români? Besoiu a debutat în pe marele ecran în 1957, însă succesul l-a cunoscut după turnarea filmului „Toate pânzele sus”. Activitatea sa cinematografică este impresionantă: „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini şi umbre” etc. În anul 2002, Ion Besoiu a a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române. În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut.

Un articol de Petre Ivan|11 martie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 11 martie s-a născut Ion Besoiu, unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi actori români? Besoiu a debutat în pe marele ecran în 1957, însă succesul l-a cunoscut după turnarea filmului „Toate pânzele sus”. Activitatea sa cinematografică este impresionantă: „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini și umbre” etc. În anul 2002, Ion Besoiu a a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române. În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, în care s-a născut.

1818 – Este publicat romanul Frankenstein.Se spune că Mary Shelley, precursoarea scrierilor știintifico-fantastice moderne şi soţia poetului Shelley, unul dintre cei mai importanţi poeţi englezi din secolul al XIX-lea, a scris Frankenstein într-un timp record. Tânărul Frankenstein, fascinat de ultimele descoperiri ale biologiei şi fizicii, urmează cursurile Universităţii din Ingolstadt. Idealul său este unul înspăimântător şi sublim, în acelaşi timp: să-i dea viaţă unui corp neinsufleţit, să creeze o fiinţă umană. Fiinta creată, monstru şi om totodată, îşi va cere dreptul la viaţă şi iubire, iar atunci când îşi dă seama că nu le va obţine niciodată se va răzbuna pe creatorul său.

1851 – A avut loc, la Teatrul Fenice din Veneţia, premiera operei „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi.

1867 – Premiera operei Don Carlos de Giuseppe Verdi, la Opera din Paris.

1908 – A încetat din viaţă scriitorul Edmondo de Amicis („Cuore – inimă de copil”) (n. 31 octombrie 1846)

1921 – S-a născut Astor Piazzolla, muzician argentinian, compozitor și virtuoz instrumentist la bandonéon. Piazzolla a revoluționat tangoul, creând ceea ce s-a numit „Tango Nuevo”, replică a tradiționalului tango argentinian. Bandonéon-ul este un instrument asemănător acordeonului, creat de constructorul de instrumente muzicale german H. Band și devenit foarte popular în Argentina. În 1932, Piazzolla a compus primul său tango, La catinga, și l-a întâlnit pe compozitorul Carlos Gardel, care i-a dat un rol în filmul El dia que me quieras.

Besoiu

1902 – S-a dat sentința în procesul Caion-Caragiale. Caion este condamnat la 3 luni închisoare, 500 de lei amendă către stat și 10.000 de lei despăgubuiri către Caragiale pentru calomnie, după ce afirmase că drama Năpasta ar fi un plagiat.

1931 – S-a stins din viaţă F. W. Murnau, regizor german de film, unul dintre maeştrii incontestabili ai cinematografului din toate timpurile. Dintre creaţiile sale menţionăm: Ogorul blestemat; Nosferatu, simfonia groazei; Fantoma; Cel din urmă om; Tartuff; Faust; Răsărit de soare; Patru draci; Pâinea noastră; Tabu.

1931 – S- a născut Rupert Murdoch, afaceristul australian și american, care deține imperiul media News Corporation, al doilea mare conglomerat media din lume. Imperiul său de televiziune prin satelit se extinde pe întreg globul, iar ziarele pe care le deține sunt extrem de influente.

1950 – S-a născut Bobby McFerrin. Câştigător a 10 premii Grammy, artistul este unul dintre cei mai cunoscuţi improvizatori şi inovatori solişti din lume, un renumit dirijor de muzică clasică, creatorul celebrei melodii “Don’t Worry Be Happy”. Albumele sale s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare.

1988 – A încetat din viaţă Harry Brauner, etnomuzicolog și compozitor. Harry Brauner a fost fratele celebrului pictor Victor Brauner, unul dintre cei mai apreciaţi şi bine cotaţi artişti români din toate timpurile. În romanul Cel mai iubit dintre pământeni, de Marin Preda, Harry Brauner apare ca personaj, despre care se spune că… „era un evreu pasionat de folclorul românesc, un om de cultură rafinat, care se străduia aproape zilnic să ne convingă de marile valori ale cântecelor noastre populare. Știa bocete de o frumusețe care te înfiora, cântece tragice de despărțire, de dor, de nuntă, unele sublime, altele brutale și grotești, cum nu auzise nimeni niciodată”.

Foto cu Besoiu şi Piazzolla – wikipedia, cinemagia