Best of Pelicam 2014, la cinema Elvira Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/best-of-pelicam-2014-la-cinema-elvira-popescu/

Cele mai bune cinci documentare de la Pelicam 2014 pot fi (re)văzute la Bucureşti pe 8, 9 şi 10 iulie, la cinema Elvira Popescu

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2014

Retrospectiva Pelicam cuprinde filmele apreciate de juriu și de publicul celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni care a avut loc la Tulcea între 13 și 15 iunie.

În deschiderea retrospectivei Pelicam 2014 la București puteți vedea marți, pe 8 iulie, de la ora 20, Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013), un film despre dificultatea și frumusețea de a-ți găsi propria casă. Filmul combină animația și imagini de arhivă, într-un poem cinematic ce creează o aventură etnografică deosebită. Documentarul este câștigătorul secțiunii dedicate scurt metrajelor din cadrul Pelicam 2014.

My Name is Salt (Elveția / India, 2013), filmul câștigător al Marelui Premiu Pelicam 2014 va fi proiectat la cinema Elvira Popescu pe 8 iulie, în continuarea scurtmetrajului de deschidere. Filmul spune povestea celor 40.000 de familii din India care se mută opt luni pe an în deșert unde muncesc în condiții aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simplă, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusă pe ecran într-o manieră minunată, a decis juriul din acest an.

Miercuri, de la ora 20, puteți vedea Au Bord du Monde (Franța, 2013), un documentar despre oamenii străzii din Paris, oameni care caută, mai mult decât câțiva euro, considerația trecătorilor. Regizorul Claus Drexel a petrecut un an cu protagoniștii filmului său și a pus pe ecran povestea lor pe fundalul unui Paris nocturn, frumos ca în cărțile poștale. Documentarul a primit cele mai multe aplauze la Tulcea și poate fi văzut la cinema Elvira Popescu pe 9 iulie, de la ora 20.

Pe 10 iulie, de la ora 19, puteți vedea Amazon Gold (SUA, 2012), filmul câștigător al Green Film Network 2014, rețeaua internațională a festivalurilor de film de mediu. Documentarul a fost proiectat la Tulcea în acest an, în prezența regizorului Reuben Aaronson. Povestit de Sissy Spacek și Herbie Hancock, câștigători ai premiilor Oscar, Amazon Gold este o poveste îngrijorătoare a unei călătorii clandestine în pădurea amazoniană. Ron Haviv și Donovan Webster, doi jurnaliști de război conduși de un biolog peruvian scot la iveală distrugerea sălbatică a pădurii virgine. Ei devin martorii unei transformări apocaliptice mânată de căutarea ilegală a aurului cu consecințe la scară globală.

Tot joi, 10 iulie, de la ora 20.30, puteți vedea Pipeline, producție ruso-germano-cehă care explorează legăturile dintre oamenii așezați de-a lungul unei conducte de gaz care pornește din vestul Siberiei și ajunge în Germania. Pipeline a câștigat premiul cel mare la categoria Black Sea Docs și este propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2015, ceea ce înseamnă că va fi proiectat în aproximativ 25 de țări din lume.

Peste 5.000 de participanți la Pelicam 2014

Numărul participanților la Pelicam 2014 s-a ridicat la peste 5.000, un record pentru Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni care numără deja trei ediții. Cei peste 5.000 de oameni au luat parte la proiecțiile de filme și la concertele organizate în aer liber. Acestora li se adaugă participanții la workshop-urile Pelicam și vizitatorii expoziției foto “Delta Dunării, noi perspective”.

La Pelicam 2014 au avut loc 27 de proiecții de filme în premieră națională organizate, pentru prima dată în acest an, în trei spații de desfășurare. Pe parcursul celor trei zile de festival, au fost proiectate 14 filme la Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea, 11 filme la Muzeul de Artă din Tulcea și două filme în Piața civică din oraș. De asemenea, au fost organizate trei workshop-uri în cadrul festivalului, două concerte în aer liber, precum și o expoziție foto.

“Cel mai important e că lumea a ieșit de la film entuziastă, comunicativă, asta e ideea festivalului – să dialogăm mai mult, să comunicăm mai mult, să fim mai implicați, mai respectuoși față de ceilalți, față de mediu. Am avut numai good vibes aici. Se simte că se creează o comunitate de iubitori de film de mediu, una specială, aici la Tulcea”, a declarant Benjamin Ribout, directorul Pelicam.

15
/05
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la cinema! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „#selfie”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.

15
/05
/14

Filmul "Grace of Monaco", cu Nicole Kidman, a fost proiectat în deschiderea Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei oficiale, şi a fost primit cu râsete, ironii şi critici de jurnaliştii din presa de specialitate, prezenţi la proiecţia care a avut loc miercuri.

14
/05
/14

10 actori talentați din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa și specialiștii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie), în cea de-a treia ediție a programului 10 pentru FILM.

13
/05
/14

Cu ocazia celei de 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

12
/05
/14

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

12
/05
/14

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

12
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. Documentarul ”Bucureşti, unde eşti?”, al fotografului şi cineastului Vlad Petri, surprinde protestele din 2012 din Capitală, oferind nu doar o perspectivă empatică şi cu o certă valoare sociologică şi istorică, dar şi o încercare, mai subtilă, de chestionare a realităţii.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.