Beyond Limits, documentarulul unei românce, premiat la Cannes Short Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/beyond-limits-documentarulul-unei-romance-premiat-la-cannes-short-film-festival/

Documentarul “Beyond Limits”, realizat de cineasta Nora Dorian despre doi alpinişti cu dizabilităţi fizice care au escaladat Munţii Atlas, a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar la Cannes Short Film Festival, la începutul acestei luni.

Un articol de Petre Ivan|9 Septembrie 2015

Filmul îi are ca protagoniști pe alpinstul Claudiu Miu și pe avocatul indian Hargurvarinder Singh Jaggi, doi temerari care au escaladat nu numai limitările fizice, dar și un perete de 700 de metri în Munții Atlas.

Expediția în Maroc, organizată de Alpine Style Expeditions pentru Asociația Climb Again, cu susținerea fundației Hope and Homes for Children România și ASSOC Baia Mare, a avut loc în septembrie 2014, cu scopul de a aduce escalada mai aproape de persoanele cu nevoi speciale și de a milita pentru îmbunătățirea calității vieții și creșterea independenței acestora.

Întreaga aventură a fost fotografiată și filmată de Nora Dorian, cățărătoare și cineastă reputată în comunitatea alpiniștilor.

Premiul obținut la Cannes de documentarul „Beyond Limits” vine exact la un an de la escaladarea Munților Atlas, ca o încununare a eforturilor întregii echipe.

Festivalul la care am participat are o vechime de doi ani și este în creștere. E prima mea încercare la un festival, iar mulțumireaBeyond Limits este cu atât mai mare cu cât filmul a fost realizat în totalitate de mine. Motivul principal pentru care am pornit acest documentar este unul personal, deoarece, în urma unui accident, am descoperit escalada.

Cei doi protagoniști ai documentarului și determinarea lor de a-și depăși limitările fizice m-au motivat să pornesc acest proiect. Cred că a fost o experiență din care cu toții am avut de învățat.

Mi-ar face plăcere să fac parte și din alte expediții similare, pentru a vorbi lumii despre oamenii determinați și curajoși. – Nora Dorian, realizatoarea documentarului “Beyond Limits”.

Despre Nora Dorian

Nora Dorian a studiat sculptura la Universitatea Națională de Arte București, dar și fotografia și regia în Spania. Este sculptoriță, pictoriță, artist fotograf și cineast și pune pasiune în fiecare dintre aceste arii ale vieții ei.

Nora a povestit că, pentru realizarea filmului „Beyond Limits” a trebuit să se documenteze despre viața și problemele alpiniștilor protagoniști, dar și despre localnici și locurile pe care le-au străbătut.

Ea a ținut să mulțumească mamei sale, care a ajutat-o cu postproducția filmului, precum și ghizilor care au pregătit foarte minuțios călătoria și ascensiunea, Cosmin Andron și Mihnea Prundeanu.

Documentarul “Beyond Limits” are 24 de minute, este realizat în limbile română și engleză și a fost filmat cu DSLR Canon Mark III.

Foto: Beyond Limits – Nora Dorian

19
/02
/19

SĂ NU UCIZI, filmul co-regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru și inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul sanitar din România acum câțiva ani, va avea pe 1 martie premiera în cinematografele din 29 de orașe din țară.

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

12
/02
/19

Franco Zeffirelli alături de Robert Powell pe platourile de filmare la Iisus din Nazareth (1976). Regizorul şi producătorul de film, teatru şi operă Franco Zeffirelli împlinește, astăzi, 96 de ani.

12
/02
/19

Filmat în haoticele cartiere din Liban, CAPERNAUM prezintă povestea inspirațională a unui băiețel care se luptă să supraviețuiască sorții copleșitoare. Filmul, care a luat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2018 (unde s-a bucurat de 15 minute de ovații în picioare), este acum considerat unul dintre concurenții principali în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină. Capernaum intră din 8 martie (2019) în cinematografele din România.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.

10
/02
/19

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră mondială în secțiunea Forum a Festivalului de la Berlin, „Monștri.”, debutul în regia de lungmetraj al lui Marius Olteanu, este un film care tratează cu delicatețe un moment de cumpănă din relația unui cuplu din București, interpretat de Judith State și Cristian Popa.

10
/02
/19

"Învigătorul uită că se află într-o cursă, lui îi place doar să alerge." - Joe Pesci, "A funny guy", Joe Pesci, laureat al premiilor Oscar, comediant şi interpret al unor personaje extrem de volatile, într-o varietate de genuri cinematografice, născut, la Newark, New Jersey a împlinit, ieri, 76 de ani.

09
/02
/19

Actorul britanic Albert Finney, nominalizat de cinci ori la premiul Oscar şi cunoscut pentru apariţiile sale în filmele "Tom Jones", "The Dresser", "Murder on the Orient Express" şi "Erin Brockovich", a murit la vârsta de 82 de ani. Finney a combinat filmul, apariţiile TV şi scena, de-a lungul unei cariere remarcabile de şase decenii.

08
/02
/19

INTERVIU „Monștri.”, debutul regizorului Marius Olteanu, este singurul film românesc din selecția din acest an a Festivalului de la Berlin, unde a fost inclus în secțiunea Forum. Un film cu o „poveste de dragoste atipică”, așa cum o numește Marius Olteanu, care vorbește pe larg despre realizarea acestui lungmetraj ambițios.

07
/02
/19

Mâine (joi), începe, la Berlinale Palast, Festivalului de Film de la Berlin.Eevenimentul va fi deschis de actriţa Juliette Binoche, preşedinta juriului internaţional de anul acesta, Monika Grütters, ministrul german al Culturii, Michael Müller, primarul Berlinului si Dieter Kosslick, directorului Berlinalei. Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc în perioada 7 - 17 februarie.

Page 1 of 22812345...102030...Last »