Beyond Limits, documentarulul unei românce, premiat la Cannes Short Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/beyond-limits-documentarulul-unei-romance-premiat-la-cannes-short-film-festival/

Documentarul “Beyond Limits”, realizat de cineasta Nora Dorian despre doi alpinişti cu dizabilităţi fizice care au escaladat Munţii Atlas, a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar la Cannes Short Film Festival, la începutul acestei luni.

Un articol de Petre Ivan|9 Septembrie 2015

Filmul îi are ca protagoniști pe alpinstul Claudiu Miu și pe avocatul indian Hargurvarinder Singh Jaggi, doi temerari care au escaladat nu numai limitările fizice, dar și un perete de 700 de metri în Munții Atlas.

Expediția în Maroc, organizată de Alpine Style Expeditions pentru Asociația Climb Again, cu susținerea fundației Hope and Homes for Children România și ASSOC Baia Mare, a avut loc în septembrie 2014, cu scopul de a aduce escalada mai aproape de persoanele cu nevoi speciale și de a milita pentru îmbunătățirea calității vieții și creșterea independenței acestora.

Întreaga aventură a fost fotografiată și filmată de Nora Dorian, cățărătoare și cineastă reputată în comunitatea alpiniștilor.

Premiul obținut la Cannes de documentarul „Beyond Limits” vine exact la un an de la escaladarea Munților Atlas, ca o încununare a eforturilor întregii echipe.

Festivalul la care am participat are o vechime de doi ani și este în creștere. E prima mea încercare la un festival, iar mulțumireaBeyond Limits este cu atât mai mare cu cât filmul a fost realizat în totalitate de mine. Motivul principal pentru care am pornit acest documentar este unul personal, deoarece, în urma unui accident, am descoperit escalada.

Cei doi protagoniști ai documentarului și determinarea lor de a-și depăși limitările fizice m-au motivat să pornesc acest proiect. Cred că a fost o experiență din care cu toții am avut de învățat.

Mi-ar face plăcere să fac parte și din alte expediții similare, pentru a vorbi lumii despre oamenii determinați și curajoși. – Nora Dorian, realizatoarea documentarului “Beyond Limits”.

Despre Nora Dorian

Nora Dorian a studiat sculptura la Universitatea Națională de Arte București, dar și fotografia și regia în Spania. Este sculptoriță, pictoriță, artist fotograf și cineast și pune pasiune în fiecare dintre aceste arii ale vieții ei.

Nora a povestit că, pentru realizarea filmului „Beyond Limits” a trebuit să se documenteze despre viața și problemele alpiniștilor protagoniști, dar și despre localnici și locurile pe care le-au străbătut.

Ea a ținut să mulțumească mamei sale, care a ajutat-o cu postproducția filmului, precum și ghizilor care au pregătit foarte minuțios călătoria și ascensiunea, Cosmin Andron și Mihnea Prundeanu.

Documentarul “Beyond Limits” are 24 de minute, este realizat în limbile română și engleză și a fost filmat cu DSLR Canon Mark III.

Foto: Beyond Limits – Nora Dorian

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

05
/12
/18

În premieră la Digi Life (6 decembrie, ora 21:00), „Martorul 248”, un documentar despre dreptul la educație - În România, abandonul școlar este îngrijorător, iar în lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii din zonele sărace  rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Copiii din zonele cele mai sărace încep școala fără noțiuni de bază, cum ar fi abilitatea de a identifica cifrele sau culorile.

05
/12
/18

Tânărul critic de film Victor Morozov, care studiază în Franţa, scrie despre cinema-ul unuia din cei mai interesanţi regizori francezi ai momentului, Mikhaël Hers, prea puţin cunoscut în România.

04
/12
/18

ANALIZĂ Deși doar câteva își găsesc loc în sălile de cinema, în distribuții limitate care adună cel mult două mii de spectatori, documentarele românești merită o mai mare atenție. Este un cinema interesat în special de personaje carismatice, cu vieți ieșite din comun, și mai puțin de realități sociale sau politice.

03
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC „I.L.Caragiale”, va debuta pe 4 decembrie, ora 19:00, Sala Atelier din cadrul UNATC. Intrarea este gratuită.

01
/12
/18

Cea de-a 12-a și ultima ediție a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc în perioada 14-17 decembrie, la Cinema Muzeul Țăranului din București, și marchează încheierea unui capitol important din povestea filmului românesc.

Page 1 of 22412345...102030...Last »