I se zicea Bibanul – Dem Rădulescu, în 7 roluri memorabile
https://www.ziarulmetropolis.ro/bibanul-7-roluri-memorabile/

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2014

De-a lungul celor peste 40 de ani de carieră, „Bibanul“, aşa cum i-a rămas porecla din vremea liceului, a lăsat în urma sa nenumărate interpretări remarcabile.

Astfel, pe lângă rolurile de comedie, îndeosebi cele din piesele lui I.L. Caragiale: „O scrisoare pierdută“, „Conu Leunida faţă cu reacţiunea“, „D’ale Carnavalului“, Dem Rădulcescu a jucat în peste 30 de filme, printre care: „Veronica“, seria „B.D.“, „Astă seară dansăm în familie“, serialul Tv „Fram“, „A doua cădere a Constantinopolului“, „Secretul lui Bachus“, „Titanic vals“, „Cucoana Chiriţa“, „Eu, tu şi… Ovidiu“, „Neamul Şoimăreştilor“ „Primavara bobocilor“, „Un surâs în plină vară“.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, 7 roluri memorabile din cariera inegalabilului actor:

1.


În O scrisoare pierdută (1982) – regia Liviu Ciulei, interpretând rolul Tache Farfuridi, alături de Mircea Diaconu (Iordache Brânzovenescu) şi Victor Rebegngiuc (Ștefan Tipătescu).

2.

În Astă seară dansăm în familie (1972) – regia Geo Saizescu, în rolul lui Temistocle – escroc sentimental, alături de Mimi (Vasilica Tastaman) – casieră la ADAS şi Alecu (Sebastian Papaiani).

3.

În Brigada Diverse (1971) – regia Mircea Drăgan, în rolul lui Gogu Steriade, alături de Dem Radulescu a aparut in toate filmele cu Brigada Diverse. Gogu Steriade, alături de Puiu Călinescu (Trandafir) si Jean Constantin (Patraulea).

4.

În Saltimbancii (1981) – regia Elisabeta Bostan, alături de Caremn Galin şi Octavian Cotescu

5.

În Veronica (1972) – regia Elisabeta Bostan, în rolul Motanul Dănilă, alături de Vasilica Tastaman (Vulpea), George Mihăiţă (Şoricelul Aurică), Margareta Pâslaru (Educatoarea / Zâna) şi Lulu Mihăescu (Veronica).

6.

Sceneta Doi Vulpoi, alături de Marian Hudac şi Vasile Muraru – programul de Revelion 1984 al Televiziunii Române.

7.

Sceneta Șliboviță sau fernet?, alături de Jean Constantin – programul de Revelion 1973 al Televiziunii Române.

Foto: Dem Rădulescu – cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.