Bibliotecile şi europenii. STUDIU
https://www.ziarulmetropolis.ro/bibliotecile-si-europenii-studiu/

Cehia, Bulgaria, Lituania sau Letonia sunt ţările europene cu cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, în timp ce pe ultimele locuri ale acestui top se află ţări ca Olanda, Grecia şi Portugalia, unde există doar o jumătate de bibliotecă la 10.000 de persoane.

Un articol de Petre Ivan|27 iulie 2016

Potrivit celui mai recent raport realizat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, România nu se află nici în fruntea acestui top, dar, curios, nici la coada clasamentului, ci undeva pe la mijloc, cu 1 – 1,9 biblioteci la 10.000 de locuitori.

Studiul mai arată că în Cehia există o bibliotecă la fiecare aproape 2000 de persoane, de 4 ori mai multe biblioteci decât media europeană şi de 10 ori mai mult decât în SUA.

Un motiv pentru acest fapt este faptul că ani de zile a fost obligatoriu ca fiecare aşezare din Cehia să aibă o bibliotecă fie că era vorba de oraş sau de un sat, cu scopul de a creşte gradul  de alfabetizare şi de educaţie.

Legea, promulgată în 1919, la scurt timp după ce Cehoslovacia a devenit independetă, a funcţionat şi, drept urmare, cehii cumpără astăzi mai multe cărţi faţă de ceilalţi cetăţenii ai Europei.

Cu toate acestea, cehii, care au cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, cheltuie pentru biblioteci undeva între 11 şi 30 de euro pe cap de locuitor, pe când finlandezii şi danezii cheltuiesc cei mai mulţi bani, peste 30 de euro pe cap de locuitor. Comparativ, România cheltuie mai puţin de 10 euro.

Foto: Bibliotecile şi europenii – facebook

17
/05
/20

Vă invităm să o descoperiți pe legendara Billie Holiday prin intermediul cărții „Lady Sings the Blues”, semnată de artistă alături de William Dufty și publicată recent și în limba română, la editura Nemira.

17
/05
/20

Acordînd un loc important dialogului și monologului în care confesiunea se îmbină cu persuasiunea, nuvelele – „specie din păcate neglijată azi la noi (ca și în Franța sau Germania!) de scriitori și editori”, cum spune autorul – ce alcătuiesc volumul ne duc cît se poate de firesc cu gîndul la teatru.

11
/05
/20

Proiectul „Dăruiește ziua ta”, încearcă să rescrie povestea din care facem cu toții parte. Mai mulţi scriitori s-au alăturat demersului și au împărtășit povești ce nu aveau mereu cel mai frumos final, dar și-au provocat cititorii să rescrie povestea și să transforme finalul într-unul fericit și plin de curaj.

11
/05
/20

Descoperiți noutățile Grupului Editorial ART, precum și bestseller-uri în ediții noi, atât pentru copii, cât și pentru adulți: cărți pentru copii de toate vârstele, romane grafice, ficțiune, nonficțiune și SF.

09
/05
/20

În această perioadă în care izolarea și nesiguranța domină Asociația Pro Valores, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Delirs.com, propun tinerilor talentați din întreaga țară un concurs de literatură care poartă numele prințesei Martha Bibescu.

Page 1 of 10412345...102030...Last »