Bibliotecile şi europenii. STUDIU
https://www.ziarulmetropolis.ro/bibliotecile-si-europenii-studiu/

Cehia, Bulgaria, Lituania sau Letonia sunt ţările europene cu cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, în timp ce pe ultimele locuri ale acestui top se află ţări ca Olanda, Grecia şi Portugalia, unde există doar o jumătate de bibliotecă la 10.000 de persoane.

Un articol de Petre Ivan|27 iulie 2016

Potrivit celui mai recent raport realizat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, România nu se află nici în fruntea acestui top, dar, curios, nici la coada clasamentului, ci undeva pe la mijloc, cu 1 – 1,9 biblioteci la 10.000 de locuitori.

Studiul mai arată că în Cehia există o bibliotecă la fiecare aproape 2000 de persoane, de 4 ori mai multe biblioteci decât media europeană şi de 10 ori mai mult decât în SUA.

Un motiv pentru acest fapt este faptul că ani de zile a fost obligatoriu ca fiecare aşezare din Cehia să aibă o bibliotecă fie că era vorba de oraş sau de un sat, cu scopul de a creşte gradul  de alfabetizare şi de educaţie.

Legea, promulgată în 1919, la scurt timp după ce Cehoslovacia a devenit independetă, a funcţionat şi, drept urmare, cehii cumpără astăzi mai multe cărţi faţă de ceilalţi cetăţenii ai Europei.

Cu toate acestea, cehii, care au cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, cheltuie pentru biblioteci undeva între 11 şi 30 de euro pe cap de locuitor, pe când finlandezii şi danezii cheltuiesc cei mai mulţi bani, peste 30 de euro pe cap de locuitor. Comparativ, România cheltuie mai puţin de 10 euro.

Foto: Bibliotecile şi europenii – facebook

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.