Bibliotecile şi europenii. STUDIU
https://www.ziarulmetropolis.ro/bibliotecile-si-europenii-studiu/

Cehia, Bulgaria, Lituania sau Letonia sunt ţările europene cu cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, în timp ce pe ultimele locuri ale acestui top se află ţări ca Olanda, Grecia şi Portugalia, unde există doar o jumătate de bibliotecă la 10.000 de persoane.

Un articol de Petre Ivan|27 iulie 2016

Potrivit celui mai recent raport realizat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, România nu se află nici în fruntea acestui top, dar, curios, nici la coada clasamentului, ci undeva pe la mijloc, cu 1 – 1,9 biblioteci la 10.000 de locuitori.

Studiul mai arată că în Cehia există o bibliotecă la fiecare aproape 2000 de persoane, de 4 ori mai multe biblioteci decât media europeană şi de 10 ori mai mult decât în SUA.

Un motiv pentru acest fapt este faptul că ani de zile a fost obligatoriu ca fiecare aşezare din Cehia să aibă o bibliotecă fie că era vorba de oraş sau de un sat, cu scopul de a creşte gradul  de alfabetizare şi de educaţie.

Legea, promulgată în 1919, la scurt timp după ce Cehoslovacia a devenit independetă, a funcţionat şi, drept urmare, cehii cumpără astăzi mai multe cărţi faţă de ceilalţi cetăţenii ai Europei.

Cu toate acestea, cehii, care au cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, cheltuie pentru biblioteci undeva între 11 şi 30 de euro pe cap de locuitor, pe când finlandezii şi danezii cheltuiesc cei mai mulţi bani, peste 30 de euro pe cap de locuitor. Comparativ, România cheltuie mai puţin de 10 euro.

Foto: Bibliotecile şi europenii – facebook

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.