BIEFF 2019 – scurtmetraje premiate la cele mai recente mari festivaluri
https://www.ziarulmetropolis.ro/bieff-2019-scurtmetraje-premiate-la-cele-mai-recente-mari-festivaluri/

Conectat în parmanenţă la pulsul celor mai importante evenimente europene dedicate cinematografiei, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF aduce în premieră pe marile ecrane din România scurtmetrajele premiate la cele mai recente ediţii ale marilor festivaluri.

Un articol de Petre Ivan|30 octombrie 2019

După succesul primelor ediții, numărul titlurilor prezentate în programul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals, una dintre cele mai populare secțiuni ale festivalului, se dublează în acest an. Cele 11 filme premiate la Cannes, Berlinale, Locarno, Rotterdam, Sarajevo, Tampere și Clermont-Ferrand vor depăși așteptările publicului între 6 și 10 noiembrie, testând conexiunile personale cu locurile, oamenii și evenimentele care ne-au marcat evoluția.

Bilete și abonamentele pentru cea de-a 9-a ediție a festivalului au fost puse în vânzare și sunt disponibile online pe: http://bit.ly/BIEFF9

BIEFF s-a poziționat încă de la prima ediție în peisajul cultural autohton ca fiind singurul festival din România care oferă anual publicului cinefil ocazia unică de a urmări scurtmetraje noi, premiate cu cele mai prestigioase distincții. Inclus în selecția din acest an, The Distance Between Us and the Sky vine de la Cannes, unde a fost distins recent cu Palme d’Or și Queer Palm pentru Cel mai bun scurtmetraj. O fantezie amoroasă născută din întâlnirea nocturnă întâmplătoare a doi străini într-o benzinărie, filmul multi-premiatului regizor Vasilis Kekatos construiește un mic univers posibil, în care protagoniștii visează să ajungă la cer, deși par blocați în planul terestru. De la ediția din 2018, unde a fost recompensat cu același premiu, ajunge în România All These Creatures, povestea unei familii de origine africană, emigrată în Australia. Filmul lui Charles Williams urmărește șirul amintirilor puternic senzoriale ale fiului celui mare, martor la degradarea sănătății mintale a tatălui său, utilizând simboluri religioase pentru a augmenta atmosfera catastrofală a celor întâmplate.

Câștigătorul din acest an al Ursului de aur pentru scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, Umbra minimizează distanța dintre Soare și obiectele aflate la capătul opus al luminii, într-un dialog al privirilor. Comparat de critici cu filmele lui Kubrick, scurtmetrajul regizat de Florian Fischer și Johannes Krell propune o contemplare asupra spațiului și explorării sale

Două lumi antagonice se întâlnesc în The Labyrinth, filmul premiat la Locarno în 2018 cu Pardi di domani Best Direction Prize. Scurtmetrajul regizat de Laura Huertas Millán urmărește povestea conacului construit de regele cartelurilor columbiene Evaristo Porras, o replică a celui din serialul de televiziune Dynasty. Îmbinând fragmente din celebra producție americană cu filmări ale ruinei în starea sa actuală, cineasta subliniază existența a două moduri paralele de reprezentare a unei realități construite și ilustrează influența culturală pe care Statele Unite o au asupra Americii de Sud.

The Labyrinth, r. Laura Huertas Millán

„Ce se întâmplă cu lucrurile din spatele ferestrelor care trec pe lângă noi atunci când călătorim?” Regizorul Pang-Chuan Huang a încercat să găsească un răspuns la această întrebare în Last Year When the Train Passed By, premiat anul acesta la Clermont-Ferrand, în competiția experimentală Labo. Pornind de la o serie de peisaje captate pe film, realizate în timpul propriilor călătorii cu trenul, artistul inițiază un proces de explorare a vieților surprinse în trecere, îmbrăcându-le într-o poezie a cotidianului. În același decor se desfășoară și Retour, cel de-al doilea scurtmetraj pe care îl semnează, distins în 2018 cu același premiu. Printr-un foarte bine dezvoltat simți al percepției, regizorul taiwanez reușește să folosească aceleași lungi călătorii cu trenul, de data aceasta ca pe o premisă comună a două povești, din două ere diferite, care se desfășoară simultan.

Perspectiva asupra unui fenomen se dedublează și în I Signed the Petition, bazat pe o conversație telefonică personală, peste mări, dintre regizorul palestinian Mahdi Fleifel și o cunoștință de-a sa de aceeași naționalitate. Bântuit de o angoasă puternică după ce a semnat o petiție care cere formației lui Thom Yorke să nu cânte în Israel, autorul se lansează într-o dezbatere pe marginea a ceea ce înseamnă să fii palestinian, modul în care semnarea unei petiții te poate face ținta diferitelor sisteme de control și relevanța acțiunilor politice din ziua de astăzi. Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, în 2018, filmul a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Visions du Réel.

CASTLE TO CASTLE, r. Emmanuel Marre

În Castle to Castle avem de-a face cu un personaj carismatic, închis în sine, pe care îl urmărim în două dimensiuni ale vieții sale, una personală, cealaltă politică. Povestea ilustrată de Emmanuel Marre, premiată în 2018 cu Pardino d’oro și Young Jury Prize la Locarno urmărește impactul alegerilor prezidențiale asupra cetățenilor francezi din generații și medii sociale extrem de diferite.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.