BIFF 13, între 28 iunie și 2 iulie la Cinema Elvira Popescu și Cinema Muzeul Țăranului
https://www.ziarulmetropolis.ro/biff-13-intre-28-iunie-si-2-iulie-la-cinema-elvira-popescu-si-cinema-muzeul-taranului/

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF) va avea loc între 28 iunie şi 2 iulie 2017 la Cinema Elvira Popescu şi Cinema Muzeul Țăranului. Bucureştiul va fi şi anul acesta gazda unui eveniment recunoscut pe plan internaţional, care a strâns de-a lungul a 12 ani un public numeros.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2017

Festivalul Internațional de Film București (BIFF), cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din capitală, va aduce publicului proiecții speciale și evenimente dedicate copiilor și adulților: proiecții în premierã în România, întâlniri cu realizatorii, lansări de carte, workshop-uri, master-class-uri și multe altele.

Dintre evenimentele din acest an, semnalăm proiecțiile speciale ale  filmelor On The Beach at Night Alone, în regia sud-coreeanului Sang-soo Hong, film câștigător al Ursului de Aur pentru cea mai bună actriță în rol principal – Min-hee Kim (cunoscută publicului pentru rolul din The Handmaiden) și  The Net (Geumul), în regia lui Kim Ki-Duk, ambele vor fi proiectate cu sprijinul de Ambasadei Republicii Coreea.

Cea de-a treisprezecea ediție a festivalului a fost sărbătorită în avans pe data de 24 mai 2017, la Palatul Elisabeta, cu o seară dedicată la care au fost prezenți membri ai Casei Regale și organizatorii festivalului, alături de reprezentanți ai Uniunii Cineaștilor din România, Membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai mediului economic și de afaceri, alături de personalități ale societății civile.

BIFF

Din juriul festivalului dezvăluim în acest moment câteva nume: actrița Franziska Petri (THE HEART IS A DARK FOREST, LONG SHADOWS, MEMORY, FOR MIRIAM – film cu care câștigă Premiul pentru Cea Mai Bună Actriță în Spania, Franța și la Berlinale în 2009, iar în 2012 este aclamată pentru extraordinara performanță în IZMENA – BETRAYAL, în regia lui Kirill Serebrennikov), actorul de origine chiliană Boris Jodorowsky (THE DANCE OF REALITY, ENDLESS POETRY, ambele regizate de tatăl său, Alejandro Jodorowsky) și Carla Vulpiani (Director de Programe la Festivalul Internațional de Film de la Milano).

Foto: BIFF – facebook.com/BucharestInternationalFilmFestival/

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.