BIFF 2015: Cinci proiecții de la care nu trebuie să lipsești
https://www.ziarulmetropolis.ro/biff-2015-cinci-proiectii-de-la-care-nu-trebuie-sa-lipsesti/

Începe cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), iar Ziarul Metropolis a ales cinci proiecţii de la care niciun cinefil – de ocazie sau exersat – nu ar trebui să lipsească.

Un articol de Ionuţ Mareş|20 aprilie 2015

Cea mai simplă și directă recomandare ar fi să vedeți cât mai multe din cele 21 de filme ce vor fi proiectate în cadrul cele de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Film Bucureți (BIFF), care începe luni și se încheie duminică.

Dar pentru că timpul sau alte motive întemeiate ar putea sta în calea unei astfel de aventuri, Ziarul Metropolis vă propune o selecție de cinci proiecții, din toate secțiunile, pe care nu s-ar cuveni ca iubitorii de cinema să le rateze. Programul complet al festivalului poate fi consultat aici.

”The Look of Silence” (doc., 2014, Joshua Oppenheimer)

Câștigător al mai multor trofee la Veneția, ”The Look of Silence” este continuarea teribilului ”The Act of Killing” (2012), filme de nonficțiune prin care regizorul american Joshua Oppenheimer chestionează într-un mod extrem de original – deopotrivă narativ și vizual – genocidul din anii `60 din Indonezia și efectele sale.

După ce în prima parte i-a făcut pe ucigași să confrunte tragedia ai cărei autori au fost și care a lăsat în urmă peste 500.000 de morți, acum Oppenheimer se oprește asupra unor supraviețuitori, puși față în față cu foștii lor torționari. Film prezentat în cadrul secțiunii Proiecții Speciale.

”Pasolini” (2014, Abel Ferrara)

După ce i-a dezamăgit sau lăsat indiferenți pe critici cu precedentul film, ”Welcome to New York” (despre afacerea Dominique Strauss-Kahn), veteranul Abel Ferrara și-a recâștigat simpatia criticii cu acest nou film în care Willem Dafoe îl joacă pe Pier Paolo Pasolini.

pasolini

Prezentat anul trecut în competiție la Festivalul de la Veneția, ”Pasolini” promite să ofere o viziune inedită, într-o reconstituire liberă, asupra ultimelor zile din viața fostului mare cineast italian, mort în condiții misterioase. Film proiectat în secțiunea paralelă Panorama.

”Mélo” (1986, Alain Resnais)

Privirea înspre trecut pe care BIFF o aruncă în fiecare an prin proiectarea câtorva filme clasice este unul din atuurile sale indiscutabile. La ceva mai mult de un an de la moartea cu adevărat legendarului Alain Resnais (91 de ani), BIFF a ales unul dintre filmele sale mai puțin cunoscute (și, prin urmare, cu atât mai importante) – ”Melo”.

Film precedat de o selecție de scurtmetraje (întotdeauna îndrăznețe) tot ale lui Alain Resnais – ”Guernica”, ”Toute la mémoire du monde”, ”Van Gogh” și ”Le chant du Styrène”. Proiecții în cadrul (mini)secțiunii In memoriam.

”Autoportretul unei fete cuminți” (2015, Ana Lungu)

”Autoportretul unei fete cuminți”, al doilea lungmetraj al Anei Lungu (primul, ”Burta balenei”, din 2010, fusese coregizat cu Ana Szel), este alegerea Ziarului Metropolis dintre cele șase filme de neratat din Competiția ediției din acest an a BIFF.

În primul rând, pentru că este un nou film românesc, într-un an neașteptat de prolific și generos cu cinematografia noastră. În al doilea rând, pentru că propune un stil care, în ciuda minimalismului său asumat și a accentului pus pe dialoguri, își caută propria cale, propria voce, care cu siguranță va surprinde și intriga.

”Far from the Madding Crowd” (2015, Thomas Vinterberg)

Pentru că ”Taxi”, noul film al iranianului Jafar Panahi, este proiectat cu casa plină (pe bază exclusiv de invitații), luni seară, în deschiderea BIFF, Ziarul Metropolis a ales să recomande filmul care va închide festivalul.

După două drame contemporane plasate în Danemarca (”Submarino” și ”Jagten”), Thomas Vinterberg ia, surprinzător, un roman clasic al scriitorului britanic Thomas Hardy și oferă o ecranizare despre o poveste din epoca victoriană, plină de staruri internaționale (Carey Mulligan, Juno Temple, Michael Sheen, Matthias Schoenaerts).

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, are loc în perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și Club Control.

Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Charta și se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

03
/11
/15

Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.

31
/10
/15

Filmul ”Usturoi”, producția independentă filmată în întregime în Transilvania, a fost difuzat în această săptămână la penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, în cadrul unei proiecții speciale, la invitația serviciului de Educație și Asistență Psihosocială din instituție.