BIFF sărbătorește 15 ani printr-o ediție specială
https://www.ziarulmetropolis.ro/biff-sarbatoreste-15-ani-printr-o-editie-speciala/

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti sărbătoreşte 15 ani de existenţă în 2019, printr-o ediţie specială care va avea loc între 24 şi 30 iunie.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2019

Cel mai longeviv festival competițional de filme de lungmetraj din capitală, BIFF (Bucharest International Film Festival) va continua tradiția de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate titluri recente din întrega lume, cu participarea unor invitați de marcă.BIFF

Competiția internațională va propune opt filme foarte noi și îndrăznețe, prezente în mari festivaluri și realizate de cineaști extrem de apreciați – unii consacrați, alții la început de drum. Ele vor fi evaluate de un juriu internațional format din cinci personalități din lumea cinematografiei. Premiile vor fi asigurate de către Institutul Cultural Român (ICR).

În secțiunea Panorama, care cuprinde de asemenea galele de deschidere și de închidere, vor fi programate câteva dintre cele mai premiate și discutate filme din ultimul an, realizate de regizori-cult.

Secțiunea Focus va fi dedicată în acest an cinematografiei franceze și este inclusă în Sezonul Cultural România – Franța 2019. Un cunoscut cineast francez va fi prezent la București pentru a discuta cu publicul român despre câteva dintre filmele sale.

Începând cu această ediție, BIFF va omagia și câte un important cineast român, care va alege trei filme pentru a le prezenta spectatorilor și va susține de asemenea un masterclass.

Programatorii Bucharest International Film Festival (BIFF) sunt Sylvain Azou, fost director artistic al secțiunii Venice Days din cadrul Festivalului de la Veneția, și criticul de film Ionuț Mareș.

BIFF are din acest an și un nou site, și o pagină de Facebook, unde vor putea fi găsite treptat, în următoarea perioadă, toate informațiile despre invitați, selecție și program.

Cea de-a 15-a ediție a BIFF va avea loc între 24 și 30 iunie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Grădina cu Filme – Cinema & More a Creart din București.

Printre invitații speciali de la edițiile precedente se numără Vanessa Redgrave,  Jerzy Skolimowski, Andrei Koncealovski, Amos Gitai, Manoel de Oliveira, Danis Tanovic sau Rutger Hauer.

Foto: BIFF – facebook

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.