Bilanţ TNB: 12 săptămâni de difuzări on-line, 7 zile din 7
https://www.ziarulmetropolis.ro/bilant-tnb-12-saptamani-de-difuzari-on-line-7-zile-din-7/

Odată cu reluarea spectacolelor pe scena REALĂ, la AMFITEATRU TNB, în cadrul programului ”Nopţi de vară SUS pe teatru”, Teatrul Naţional I.L.Caragiale încheie – temporar (!)- activitatea de difuzări ONLINE care s-a desfăşurat neîntrerupt începând cu data de 23 martie 2020, odată cu decretarea stării de urgenţă şi, ulterior, a stării de alertă.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2020

În intervalul 23 martie – 21 iunie 2020 au fost transmise on-line 70 de conferințe din seria CONFERINȚELOR TNB, precum și 9 spectacole, începând din 24 aprilie (în cele 3 zile de week-end, cu câte 3 difuzări pentru fiecare spectacol aşadar în total 27 difuzări on-line). 

S-au transmis online atât spectacole din repertoriul curent al TNB, titluri ce vor fi reluate la săli de îndată ce situația o va permite (“Furtuna”, „Allegro, ma non troppo”, „Două loturi”, „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, „Luminița, de la capătul tunelului”) , precum și spectacole mai vechi, din arhivă („Năpasta”, „Ultima oră”, „Take, Ianke si Cadîr”, „Visul unei nopți de vară”). Calitatea înregistrărilor a fost diferită și nu întotdeauna perfectă: filmările spectacolelor mai vechi, efectuate cu o singură cameră, din punct fix, cu sunet preluat direct din cameră – aveau doar scopul de a arhiva spectacolele respective, fără intenția unei difuzări publice. Spectacolele recente au beneficiat de infrastructura materială și logistică a Studioului Media al TNB (care funcționează doar de câțiva ani) și au fost filmate profesionist, ceea ce s-a tradus într-o calitate vizibil mai bună a înregistrărilor.  În contextul în care activitatea on-line pare să câștige și pe mai departe din ce în ce mai mult teren, TNB va face eforturi de a oferi  publicului interesat materiale filmate la standarde cât mai înalte. Ne propunem să continuăm înregistrarea, cu prioritate, a spectacolelor din repertoriul curent, în condiții de maximă profesionalitate, pentru a asigura un portofoliu de calitate pentru perioada următoare, care să  „reziste” în mediul concurențial internațional! 

Conferințele care au fost transmise on-line (live streaming) pe canalul Youtube al TNB  sunt arhivate, putând fi accesate în continuare de cei interesați. Spectacolele au putut fi vizionate doar în zilele și la orele anunțate, nemaifiind disponibile on-line după încheierea transmisiei live. Am constatat, cu bucurie, că nu există riscul scăderii interesului pentru spectacolele din cadrul repertoriului curent, ci, din contră, mulți privitori au declarat că abia așteaptă să vadă și live spectacolele respective, odată cu redeschiderea sălilor!

Iată și un bilanț statistic al celor 90 de zile de activitate ONLINE, activitate asigurată integral de echipa din cadrul Direcției de Comunicare și Relații Internaționale a TNB* :

Difuzările de conferințe și de spectacole de pe canalului  YOUTUBE al TNB au însumat  în intervalul 23 martie-21 iunie:

182.875 de vizualizări (views)

49.200 de ore (watch time

Față de cei 8500 de abonați inițial s-au mai câștigat încă 9000 (subscribers).

În afara spectatorilor din România (60 % în luna aprilie, 82,9 % în luna mai), transmisiile on-line ale TNB au mai fost urmărite de spectatori din diverse alte țări (luăm ca referință luna mai)

  • Anglia 1387 
  • Germania 1313
  • Canada 1116
  • SUA 993
  • Franța 461
  • Israel  455
  • Italia 372
  • Spania 255
  • Belgia 232
  • Columbia (!) – 81
19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.