Biletele pentru Concertul de deschidere și Finala de Pian a Concursului Enescu 2016 s-au epuizat
https://www.ziarulmetropolis.ro/biletele-pentru-concertul-de-deschidere-si-finala-de-pian-a-concursului-enescu-2016-s-au-epuizat/

Biletele pentru concertul de gala care deschide ediţia 2016 a Concursului Enescu (3-25 septembrie, Bucureşti), avându-i ca solişti invitaţi pe laureaţii Anna Țifu (vioară), Valentin Răduţiu (violoncel) şi Mihai Ritivoiu (pian) şi biletele pentru Finala de Pian a competiţiei s-au epuizat. Publicul mai poate achiziţiona bilete la mai multe recitaluri extraordinare, precum şi la galele finale de Vioară şi Violoncel din cadrul Concursului Enescu 2016.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2016

Desfășurat într-un nou concept, Concursul Internațional George Enescu 2016 aduce pe scena Ateneului Român între 3 și 25 septembrie, alături de 174 de tineri artiști din întreaga lume, care intră în competiție, nume consacrate ale scenei mondiale, laureați din anii anteriori care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, care vor susține recitaluri extraordinare.

Publicul mai poate găsi bilete la recitaluri extraordinare, precum și la câteva finalele cu orchestră desfășurate în cadrul competiției. Prețul unui bilet variază între 40 și 50 de lei.

În premieră, trei artiști consacrați, deopotrivă membri ai juriului acestei ediții a Concursului Enescu vor susține recitaluri extraordinare pe scena Ateneului Român în zilele de 7, 16 și 22 septembrie, astfel:

Pe 7 septembrie, de la ora 19.00, va susține un recital extraordinar violoncelistul David Geringas, acompaniat la pian de Ian Fountain.  De origine lituaniană, violoncelistul David Geringas este unul dintre cei mai apreciați artiști concertiști la nivel internațional.

Violonistul român Florin Croitoru, acompaniat la pian de Verona Maier va urca pe scena Ateneului Român, pe 16 septembrie, de la ora 19.00. Recunoscut drept unul dintre cei mai talentați violoniști români ai generației sale, Florin Croitoru a prezidat mai multe ediții la rând Secțiunea Vioară a Concursului Enescu.

“Există un permanent simț al integrității și al inteligenței în muzica sa”, scrie prestigiosul The Guardian despre stilul pianistului englez Peter Donohoe, care va susține un recital extraordinar în cadrul Concursului Enescu 2016 pe 22 septembrie, de la ora 19.00.

Cunoscut pentru alegerile sale speciale – compozitori preferați precum Olivier Messiaen, Béla Bartók, Igor Stravinsky, Sergei Prokofiev, Alban Berg, George Gershwin, Benjamin Britten și Serghei Rahmaninov, Peter Donohoe a început să înregistreze lucrări ale compozitorilor Franz Liszt, Piotr Ilici Ceaikovski, Frédéric Chopin, Johannes Brahms și Ludwig van Beethoven abia spre mijlocul carierei sale muzicale.Concursul Internațional George Enescu

Din anul 1988 până în 1993 a înregistrat exclusiv pentru EMI Records. Înregistrarea sa cu Concertul Nr.2 pentru Pian Op. 44 de Ceaikovski a fost desemnată de celebra revistă Gramophone “Înregistrarea anului” în 1988. Înregistrarea Sonatei în si minor de Liszt i-a adus Prix du Disque în 1993.

Alături de artiștii consacrați, publicul îi poate descoperi  într-o nouă ipostază, în trei recitaluri extraordinare, și pe artiștii câștigători ai ediției din 2014 a Concursului Enescu, aflați în plină afirmare pe scena internațională a muzicii clasice.

Un copil minune al viorii, violonistul Ștefan Tarara, născut din părinți români la Munchen, va urca pe scena Ateneului pe 18 septembrie, de la ora 19.00,  alături de pianista Lora Evelin Vakova-Tarara, desemnată cea mai bună acompaniatoare a Sonatei a III-a de George Enescu în competiția din 2014.

Pianistul îndrăgostit de muzica lui George Enescu, spaniolul Josu de Solaun – care pe durata competiției din 2014 a locuit într-un apartament închiriat de pe strada George Enescu chiar  sub cel în care a locuit însuși George Enescu la sfârșitul anilor ‘30 și începutul anilor ‘40, înainte de a se muta permanent în camerele din spate ale Palatului Cantacuzino – va urca pe scena Ateneului Român pe 24 septembrie, de la ora 19.00.

Bilete disponibile se mai găsesc și pentru Finala de Violoncel din competiție, programată pentru 13 septembrie, cu începere de la ora 18.00, sub bagheta dirijorului Alex Boch, precum și pentru Finala de Vioară, care va avea loc pe 19 septembrie și va fi dirijată de Christoph Poppen.

Etapele Concursului Enescu 2016 sunt de asemenea deschise publicului larg, fiind organizate astfel: etapa I (desfășurată la Universitatea Națională de Muzică București); etapa a II-a, etapa a III-a – semifinala pentru fiecare din cele trei  categorii de concurs  desfăşurate la Ateneul Român.

Este pentru prima dată când are loc o preselecție în cadrul Concursului Enescu, ca urmare a unui număr foarte ridicat de înscrieri: în total 317 tineri artiști din 48 de țări s-au înscris pentru a participa la ediția 2016 a Concursului, cu 40% mai mult față de ediția 2014.

Dintre aceştia, 174 de tineri artiști din întreaga lume au fost selectați de juriul de specialitate pentru a intra în competiție în cadrul Concursului Enescu 2016.

Tinerii artiști selectați provin din țări precum Germania, Coreea de Sud,Italia, Spania, Franța, Croația, Rusia, Ucraina, Republica, Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, Thailanda, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia. Un număr de 12 tineri artiști provin din România

Tema Concursului Enescu 2016 este puterea de a da viață visurilor noastre, putere care îi animă și pe tinerii concurenți să se pregătească, să muncească și să dea ce e mai bun din ei pe scenă, în fața juriului și a publicului.

Foto: Concursul Internațional George Enescu – concurs.festivalenescu.ro/ro/concurs-2016/editia-2016

11
/11
/19

Vineri, 15 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio și 4 soliști invitați: Antonis Anissegos – pian, Nicolas Simion – saxofon, bas clarinet și flaut, Sorin Romanescu – chitară și electronice și Iulian Nicolau – baterie propun publicului bucureștean un frumos repertoriu reunit sub titlul Jazz Meets Clasic.

08
/11
/19

În acest weekend se încheie Festivalul SoNoRo în București, cu trei concerte și o petrecere ce continuă tematica dadaistă a acestei ediții. Publicul este invitat vineri, 8 noiembrie, ora 19:30, la Muzeul Național de Artă al României, iar de la ora 22:00, la Switch Lab.

05
/11
/19

Alexandru Catrina, prietenul Ziarului Metropolis, a realizat un emotionant clip In Memoriam, dedicat legendarul vocalist al formației Compact, Leo Iorga, care s-a stins din viață sâmbătă, 2 noiembrie, la vârsta de 54 de ani. 

02
/11
/19

Vineri, 1 noiembrie, la Palatul Cotroceni, a avut loc deschiderea Festivalului SoNoRo. Timp de zece zile, între 1 și 10 noiembrie, publicul din București va putea asista la un colaj de concerte de muzică de cameră, prezentări de carte, expoziții de arte vizuale, proiecții de film și o petrecere unde muzicienii vor deveni gazde.

31
/10
/19

Luna noiembrie începe în Sibiu cu aniversarea a 40 de ani de la prima ediție a celui mai important concurs din România dedicat jazzului. Astfel, între 1 și 3 noiembrie, scena sălii Thalia din Sibiu va fi un spațiu în care formații cu un parcurs surprinzător în lumea jazzului actual se vor întrece în măiestrie.

31
/10
/19

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera va susţine o serie de concerte în România. Concertul aniversar de la Bucureşti de duminică, 3 noiembrie 2019, ora 19.00, de la Ateneul Român, va fi condus de dirijorul Laurent Wagner, director general muzical. Solist va fi violoncelistul Mircea Marian.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

29
/10
/19

În cadrul Cursurilor de Măiestrie Artistică 2019, cinstind memoria Haricleei Darclée la 80 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, manifestările din acest an au constituit în acelaşi timp o formidabilă pregătire pentru ediţia din 2020 a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, celebrând 25 de ani de remarcabile împliniri.

28
/10
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 30 octombrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

25
/10
/19

30 de muzicieni renumiți, din 25 de țări, vor participa în acest an la Festivalul SoNoRo care se desfășoară în perioada 1-17 noiembrie, pe scenele din București, Sibiu și Cluj-Napoca.

24
/10
/19

Irina Sârbu și dirijoarea Simona Strungaru, alături de Orchestra de Cameră Radio vor susține un concert intitulat „Maria Tănase. Simfonic - Jazz fusion”, o îmbinare de muzică simfonică și jazz, după cântecele inconfundabilei Maria Tănase. Concertul e programat miercuri, 30 octombrie, la ora 19.00, la Sala Radio! Invitați speciali ai serii sunt Bucharest Jazz Orchestra și taraful Frații Cazanoi.