Birlic, în rolul lui Othello
https://www.ziarulmetropolis.ro/birlic-in-rolul-lui-othello/

Echipa naţională seamănă tot mai mult cu mine! Cum eu aştept să câştig la loto, în cap am multe numere, dar nu am mai intrat într-o agenţie a loteriei de mai bine de 20 de ani, aşa şi echipa pregătită de Iordănescu vrea să câştige fără să atace.

Un articol de Dede's (Dan Nicolae)|10 noiembrie 2016

Condiția minimală pentru a obține o victorie este să faci mingea să treacă printre cele trei bare de metal și dunga de iarbă îmbătrânită artificial printr-un șut, o lovitură de cap, o magie sau o rugăciune. Altfel nu se poate!

Grigore Vasiliu Birlic a fost un mare actor, asta și datorită faptului că regizorii cu care s-a intersectat au avut înțelepciunea să-l distribuie în roluri care i se potriveau. Am vaga bănuială că dacă s-ar fi întâlnit  cu Anghel Iordănescu, acesta  fie îl distribuia în rolul lui Othello, fie îi cerea să-l joace pe haiducul Anghel Șapte Cai, în timp ce pe George Vraca l-ar fi convins să spună cuplete la Teatrul de Revistă.

Fotbalul nostru suferă evident la capitolul „regizori”, iar după meciul cu Elveția se pare că nu stă prea bine nici în ceea ce privește preparatorii fizici. Să ajungi la un Campionat European și să ți se sufoce o întreagă echipă încă din minutul 55, iar pe alți doi să-i pierzi din cauza unor probleme musculare, înseamnă că ești un amator care în loc să ajute, mai mult strică.

E o mare nedreptate să punem tunurile pe jucători, am vaga impresie că avem un staff, cu tot ce cuprinde el, de la primul șef până la ultimul executant, Europeanul Metropoliscapabili să pună pe butuci, prin deciziile lor, chiar și lotul Germaniei.

Echipa națională seamănă înfiorător de mult cu țara pe care o reprezintă, cel puțin prin felul cum e administrată.

Cu Albania există o singură soluție să ne spălăm puțin obrazul jucând fotbal, iar dacă vom și câștiga cu atât mai bine. Fumători sau înfumurați, Alibec, Sânmărtean, Stanciu trebuie să fie pe teren, altfel încet dar sigur devenim Albania anilor 90 din punct de vedere fotbalistic.

Franța a fost la 5 minute să se facă de râs, dar, atacând cinstit până la final, a avut și resurse fizice să facă asta, nu s-a mai făcut. Din fericire pentru noi, altfel, o Albanie cu un punct în traistă devenea un adversar extrem de neplăcut, nu că așa, cu zero la pasiv ne este foarte accesibil.

Foto: Europeanul Metropolis – facebook

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Echipa națională seamănă tot mai mult cu mine! Cum eu aștept să câștig la loto, în cap am multe numere, dar nu am mai intrat într-o agenție a loteriei de mai bine de 20 de ani, așa și echipa pregătită de Iordănescu vrea să câștige fără să atace.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.

06
/10
/16

Dopată cu optimism importat din Germania, echipa naţională are parte de o dublă deplasare teribilă în următoarele zile. Să joci în doar patru zile și cu Armenia și cu Kazahstan nu este puțin lucru pentru niște băieți cu „naturelul simțitor” cum sunt ai noștri, capabili să intre în depresie și dacă le atingi epiderma cu o floare.

12
/07
/16

Polonia s-a calificat în sferturile Euro 2016, dar peste 25 de ani, dacă cineva își va aduce aminte de acest meci o va face datorită golului superb marcat de Shaquiri. Genul de bijuterie, care pe vremea când transmisiile în direct erau mai puține și reluările erau mai rare decât florile de colț, putea fi povestită ore în șir de un iubitor de fotbal unui înrobit de acest sport.

12
/07
/16

O idee greu de suportat pentru englezi: dincolo de un anume punct, precis delimitat în timp (1966, anul în care au devenit campioni mondiali, pe teren propriu, graţie unui arbitru sovietic lovit brusc de miopie), istoria fotbalului lor nu a mai fost reală.

12
/07
/16

Brazilia nu e la Euro. Ar fi meritat, la cât de prost a jucat zilele astea la Copa América (tocmai ce a pierdut la Peru, shuperu peru peru peru, fiind eliminată încă din grupe). Ar fi fost şi-n ton, şi-n semiton cu ce se întâmplă zilele acestea în Franţa, unde 24 de formaţii (enooooooooorm de multe!) expun pragmatism rudimentar, malaxează frustrări şi din când în când oferă şi ceva fotbal.

12
/07
/16

Trăim una dintre acele zile magice când după o cafea mare și amară nu putem spune nici că a fost bine, dar nici nu ne lasă inima să zicem că a fost rău. „Atunci, cum a fost?”, ar putea întreba un neutru. „Ca la noi”, ar fi primul răspuns valid, și orice am pune după ar strica totul.

12
/07
/16

În iunie 1984, eram prea mic și prea izolat ca să fi citit cartea lui George Orwell („1984”), dar suficient de mare ca să știu cum stă treaba cu „Big Broter”, care ne urmărea din toate pozițiile. Cu toate acestea, în luna aceea am fost cel mai liber om de pe pământ, grație fotbalului.

12
/07
/16

„Dacă privim cu atenţie un animal, avem sentimentul că înlăuntrul lui se ascunde un om care-şi bate joc de noi”, zice undeva Canetti. Scriitor. Unul dintre cei mari. Şi subevaluaţi. Dar e mai bine aşa. Decât să fie snobat aiurea mai bine să fie citit de cei care (îl) merită. În ciuda rezonanţei latine a numelui, Canneti s-a născut în Bulgaria, a scris magistral în germană şi a devenit cetăţean britanic mai spre final. Un cosmopolit. Nu ştiu câte lire ar fi dat pe Brexit, însă mi-am amintit de vorbele lui privind tabloul optimilor de finală.

12
/07
/16

Motto : „Prin asta eşti celebră-n Orient, O, ţară tristă, plină de humor...” (Cu voi - George Bacovia) Chiar dacă părea greu de crezut, soarele a răsărit și după ce echipa națională a fost învinsă și trimisă acasă de către Albania. Sunt ceva nori pe cer, dar garantez că vor trece și aceștia.

12
/07
/16

„Într-o vale îndepărtată din Iugoslavia, se pare că locuitorii au abolit hazardul, graţie unei aruncări speciale de zaruri”. Am citit asta undeva, nu mai ştiu unde, după cum nu sunt sigur nici dacă asta e forma exactă a citatului sau doar o aproximare personală. Oricum, capturează esenţialul. Ce ştiu însă cu precizie e că respectiva vale nu era pe teritoriul Croaţiei de azi. Dacă era, meciul cu Portugalia ar fi fost o formalitate.