„Biserici de lemn din România”, la Cinemateca Eforie
https://www.ziarulmetropolis.ro/biserici-de-lemn-din-romania-la-cinemateca-eforie/

Proiecţia filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din Bucureşti. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediţii a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenţi”.

Un articol de Petre Ivan|7 decembrie 2016

Documentarul este o incursiune aparte într-un teritoriu al țării noastre cu monumente excepționale, tipice României: bisericile de lemn construite în secolul XIX. Sunt obiective turistice pitorești și monumente ridicate la nivel de patrimoniu Unesco.

Documentarul prezintă aceste lăcașuri de cult în mod agreabil, inedit, neconvențional pentru spectator. Și asta pentru că „Biserici de lemn din România – un documentar” conține, printre altele, filmări aeriene fără precedent pentru obiectivele prezentate, filmări realizate cu drone.

Filmul (48 minute) este deja lansat pe DVD, putând fi achiziționat din librării, dar se poate urmări și online. (Costul pentru streaming de 24 de ore este de 2,76 dolari.)

„Biserici de lemn din România – un documentar” încearcă să mediatizeze manifestări cultural estetice tradiționale, autentice, deloc „perimate”, necunoscute publicului larg, în contextul unui vid mediatic pe această temă.

Cea de-a XI-a ediție a IPIFF – Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți se desfășoară la Cinemateca Eforie între 14 și 17 decembrie.

Foto: Biserici de lemn  din România – facebook

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.