Biutiful: „Un imn pentru viaţă – în această seară, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/biutiful-un-imn-pentru-viata-in-aceasta-seara-la-tvr-2/

Câştigătorul Oscarului pentru regie, scenariu şi cel mai bun film în 2015, cu Birdman, dar şi a două Globuri de Aur, pentru Birdman şi The Revenant, Alejandro González Iñárritu semnează regia filmului „Biutiful” (2010), pe care îl puteţi vedea în această seară, de la ora 23:10, la TVR 2

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2016

Biutiful spune povestea lui Uxbal, un om care poate să comunice cu cei din lumea nevăzută, un bărbat chinuit de viaţă.

El este sărac, duce o viaţă la limita legii în Barcelona, mama copiilor lui are probleme mentale, iar de copii trebuie să aibă grijă singur. Uxbal află că suferă de o boală incurabilă. În cele două luni cât mai are de trăit, el trebuie să facă bine, pentru a avea sufletul împăcat.

Pelicula regizată de artistul mexican a primit două nominalizări la premiile Oscar în 2011 pentru cel mai bun actor (Javier Bardem), cel mai bun film străin şi a câştigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, 2010.

Biutiful a fost realizat în 2008 şi 2009, pe baza unui scenariul scris de González Iñárritu, Armando Bo şi Nicolas Giacobone şi a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2010.

Este primul film în spaniolă pe care Iñárritu îl regizează după cel de debut, Amores perros, realizat cu un deceniu înainte. „Nu e vorba de moarte aici, e vorba de viaţă. Este un imn pentru viaţă”, spunea regizorul despre lungmetrajul său.

González Iñárritu este primul regizor mexican nominalizat la Oscar şi care a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes, în 2006, cu Babel. Pentru el, „filmele sunt o prelungire a mea. Un fel de mărturie a vieţii mele, cu cele câteva calităţi şi multele mele limite”.

Foto: Biutiful – cinemagia

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.